https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-podvodnich-rostlin-vyrobili-vidensti-vedci-kompostovatelne-obaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z podvodních rostlin vyrobili vídenští vědci kompostovatelné obaly

21.3.2021 16:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
První vyrobené prototypy, tedy kompostovatelný obal určený pro ovoce či jednorázový příbor, jsou prý velmi slibné.
První vyrobené prototypy, tedy kompostovatelný obal určený pro ovoce či jednorázový příbor, jsou prý velmi slibné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zahraniční kancelář města Vídně v Praze
V posledních několika letech zaznamenává Vídeň intenzivní růst podvodních rostlin v Dunaji. Tisíce tun jejich biomasy, které nyní končí v kompostárně nejen ve Vídni, najdou pravděpodobně nové využití. Vědci z vídeňské univerzity totiž z těchto makrofytů dokázali vyrobit kompostovatelné obaly i příbory, informuje Zahraniční kancelář města Vídně.
 

Podvodní rostliny, tzv. makrofyty, jsou během čtyř týdnů schopné vyrůst do délky dvou metrů. Od jara až do podzimu proto na jejich sečbu Vídeň nasazuje speciální obojživelné sekačky. Přes dva tisíce tun podvodních rostlin pak končí na městské kompostárně. Vědci z univerzity BOKU Wien ale nyní objevili další jejich možné využití. Dají se z nich totiž vyrobit kompostovatelné obaly či jednorázové příbory. Za svůj objev získali ocenění Energy Globe Award od dolnorakouské spolkové země a nominaci v rámci celorakouské soutěže. .

„Naším cílem je vyvinout takový koncept biorafinérie, který by v budoucnu umožnil ekologické využití této suroviny,“ vysvětlují vědci Armin Winter z Institutu pro dřevařskou technologii a obnovitelné suroviny a Marco Beaumont z Institutu pro chemii obnovitelných surovin. První vyrobené prototypy, tedy kompostovatelný obal určený pro ovoce či jednorázový příbor, jsou prý velmi slibné. Navíc jsou makrofyty lokálním biologickým zdrojem, u kterého je nepravděpodobné, že by se jejich potenciál vyčerpal. Cílem výzkumníků je nyní optimalizace celého výrobního procesu a rozšíření využití vedlejších produktů.

Tím totiž možné využití makrofytů v budoucnosti končit nemusí. Podle Beaumonta obsahují velký podíl proteinů, který by se v rámci výroby obalů dal jako vedlejší produkt využít pro výrobu hnojiv. Možná a ozkoušená je i fermentace za účelem výroby bioplynu - ve smyslu kaskádového využívání surovin.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

21.3.2021 21:01
Vídeň válí, to je obdivuhodné. Je teď z evropských měst na špici, co se týče úsilí o ochranu svého ŽP. Kompostovatelné obaly z vodních rostlin jsou jen jednou z celé řady jejích pokrokových aktivit.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.3.2021 13:17 Reaguje na Majka Kletečková
Příbory vyrobené ze stříbra a později z nerezu, není nutné kompostovat po celé generace. Kompostování celých rostlin, se koná bez potřeby dalších energetických vstupů, jak je v článku uvedeno, tak proč příbory nebo i obaly? Proč ne prodej navažovaného zboží do opakovaně použitelných obalů, na to už se zase zapomnělo? Už to není in?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.3.2021 14:24 Reaguje na Jiří Daneš
Jak je ohledně rozšíření prodeje navažovaného zboží do opakovaně použitelných obalů Brno?

Bylo by fajn, kdyby měl v tomto člověk běžně na vybranou (jídlo do své nádoby nebo do rozložitelného obalu). Oceňuji snahu Vídně zlepšit recyklaci některých plastů, podporovat ekologičtější způsoby dopravy, dostatek bytů s přijatelným a dostupným nájemným pro většinu jejích obyvatel atd. Ve městě, kde žiji, se nic podobného nebo srovnatelného bohužel nedaří ve větší míře prosadit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist