https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-reky-mekong-v-kambodzi-byla-vytazena-nejvetsi-dosud-znama-sladkovodni-ryba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z řeky Mekong v Kambodži byla vytažena největší dosud známá sladkovodní ryba

21.6.2022 13:22 | P (ČTK)
Trnucha říční. Ilustrační obrázek
Trnucha říční. Ilustrační obrázek
Foto | NasserHalaweh / Wikimeda Commons
Kambodžskému rybáři se podařilo ulovit v řece Mekong největší dosud známou sladkovodní rybu. Trnucha říční, která byla z vody vytažena minulý týden, vážila téměř 300 kilogramů, na délku měřila skoro čtyři metry a na šířku 2,2 metru. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na americké a kambodžské vědce. Ti rybě umístili do blízkosti ocasu sledovací zařízení a poté ji vypustili zpět do řeky.
 

Dosavadním sladkovodním rekordmanem byl 293 kilogramů vážící pangas velký, známý také pod názvem velesumec siamský, objevený v Thajsku v roce 2005, uvedla kambodžsko-americká výzkumná organizace Wonders of the Mekong.

Obří trnuchu říční (trnuchu thajskou), která patří mezi sladkovodní rejnoky, chytil 13. června místní rybář na severovýchodě Kambodže. Poté zatelefonoval expertům z organizace Wonders of the Mekong, kteří během několika hodin dorazili na místo. "Fakt, že ryby v Mekongu stále mohou dorůstat takové velikosti, je pro řeku nadějným znamením," prohlásil šéf organizace Zeb Hogan v on-line rozhovoru z Nevadské univerzity. Připomněl přitom, že tento vodní tok čelí množství ekologických problémů.

Mekong protéká Čínou, Barmou, Laosem, Thajskem, Kambodžou a Vietnamem. Je domovem několika druhů velkých sladkovodních ryb, ty ale čelí rostoucímu tlaku. Vědci mimo jiné upozorňují na negativní dopady výstavby přehrad na tření ryb, znečištění řeky či nadměrný rybolov.

"U velkých ryb trvá dlouho, než dospějí, a pokud jsou předtím uloveny, nemají šanci se rozmnožit," upozornil Hogan. "Řada velkých ryb migruje, takže k přežití potřebují rozsáhlé oblasti. Rozdělování jejich přirozeného životního prostředí, například přehradami, je ničí. Asi 70 procentům velkých sladkovodních ryb ve světě hrozí vyhynutí. Řadí se mezi ně i všechny mekongské druhy," dodal.

Hogan řekl, že sledovací zařízení, které trnucha dostala, poskytne vědcům unikátní data o chování tohoto druhu ryb. "Trnucha říční je velmi málo známá ryba. Dokonce i její jméno se několikrát změnilo. Vyskytuje se po celé jihovýchodní Asii, ale my o ní nemáme téměř žádné informace. Neznáme její způsob života, její způsob migrace," podotkl Hogan.

Kambodžský rybář, který obří trnuchu ulovil, dostal po vypuštění ryby odškodné ve výši asi 600 dolarů (14 000 Kč), napsala agentura AP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

23.6.2022 11:13
To je zpráva jak z Radia Jerevan.
Nejedná se o čistě říční rybu, protože tento živočich,a spoň podle mých informací, migruje mezi řekami a mořem.
Nejedná se o rybu, protože rejnoci nejsou zařazeni mezi ryby, ale jsou to paryby. Takže Pangas velký je v Mekongu pořád šampionem.
A nejedná se o největší ulovenou sladkovodní rybu, protože největší byla podle mých údajů Vyza velká z čeledi jeseterovitých, která má dosahovat běžně až hmotnosti 1000 kg a největší exemplář měl údajně až 1570 kg.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist