https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-utesu-u-doveru-se-odtrhl-velky-kus-pry-ilustruje-situaci-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z útesů u Doveru se odtrhl velký kus, prý ilustruje situaci země

5.2.2021 19:59 | LONDÝN (ČTK)
Křídové útesy nedaleko Doveru, jedna z nejznámějších přírodních památek Británie, vznikly před asi 90 miliony let. Jsou velmi náchylné k erozi, která z nich každý rok "ukousne" asi 30 centimetrů.
Křídové útesy nedaleko Doveru, jedna z nejznámějších přírodních památek Británie, vznikly před asi 90 miliony let. Jsou velmi náchylné k erozi, která z nich každý rok "ukousne" asi 30 centimetrů.
Ze slavných doverských útesů na britském pobřeží se ve středu utrhl velký kus skály a s hukotem se zřítil do moře. Tento přírodní úkaz nenechali bez komentáře mnozí uživatelé sociálních sítí, ilustruje podle nich současnou situaci Británie.
 

"Doverské útesy se potají stěhují do Evropské unie," napsal jistý uživatel twitteru, podle jiného se odlomený kus snaží znovu připojit k Evropské unii. Británie formálně Evropskou unii opustila sice už před rokem, vazby na Brusel s konečnou platností uvolnila až s příchodem letošního roku. "Velká Británie se s každým dnem zmenšuje. Zakrátko se odlomí jiný velký kus jménem Skotsko," napsal kdosi na twitteru v narážce na to, že ve Skotsku sílí podpora pro nové referendum o jeho nezávislosti.

Křídové útesy nedaleko Doveru, jedna z nejznámějších přírodních památek Británie, vznikly před asi 90 miliony let. Jsou velmi náchylné k erozi, která z nich každý rok "ukousne" asi 30 centimetrů. Podle vědců tento proces v posledních 150 letech postupuje desetkrát rychleji než za předešlých 7000 let. Internetový portál Kent Live ale uvedl, že to je za posledních 20 let teprve potřetí, co se z nich odtrhl tak velký kus jako nyní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

5.2.2021 12:03
úplně stejně, jako v roce 1926 ujel svah nad Dnebohem na protest proti úřednickému kabinetu, jakož i střední část skalní stěny na žvahově v roce 1939 spadla na protest proti anexi československa německem.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.2.2021 15:32 Reaguje na Lukas B.
Vy nevidíte, že je to trhání skal kvůli klimatické krizi (a to už 150 let, jak dokázali světově uzávaní "vědci"!), když nepomáhá páteční záškoláctví?
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

6.2.2021 11:07 Reaguje na Jiří Daneš
Další potvrzení toho, jak klimatická krize ovlivňuje úplně všechno.
Holt jak teď míň prší, tak skála skočila dolů, aby se opláchla, no. A chyba tkví v tom, že Angličani nebojují s klimatem dost rychle a nestihli na ni postavit pár fofrníků. To by si to byla rozmyslela.

Ne abyste si z toho dělal legraci!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.2.2021 17:19
Zajímalo by mě, kdo to tak přesně měřil celých 7000 let a porovnal to
s relativně přesným měřením za posledních 150 let? Přesná výměra pozemků
nad útesy neexistovala a žádné přesné měření asi nebylo ani před 150 léty.
Vycházím z toho jaký galimatyáš je ve starých pozemkových knihách a jak
se liší historické výměry během pouhých sta let. A tu někdo posuzuje
dobu před 7000 léty a nyní. Vidím to jako další klima alarmismus bez
bez patřičných důkazů. Změnu klimatu nezpochybňuji, ale hledat v něm
příčinu i u erozní činnosti moře a spojovat to s dobou průmyslové
revoluce, je už přes čáru i na mne.
Odpovědět
va

vaber

6.2.2021 08:35
Doverské útesy jsou zajímavé ,jak vůbec vznikla taková hromada křídy,
je zcela jisté ,že kdysi byly spojeny evropská a britská část a kanál pravděpodobně vytvořila obrovská masa vody
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

6.2.2021 09:57 Reaguje na vaber
No a už tehdy se Británie poprvé utrhla od demokratické milující Evropy :-))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist