https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-silnice-kvetouci-britove-buduji-kolem-asfaltu-lucni-pasy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za silnice kvetoucí! Britové budují kolem asfaltu luční pásy

31.10.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Šedivý asfalt tu už šestým rokem doplňují pásy kvetoucích lučních rostlin; k radosti obyvatel, řidičů i hmyzích opylovačů. / Ilustrační foto
Šedivý asfalt tu už šestým rokem doplňují pásy kvetoucích lučních rostlin; k radosti obyvatel, řidičů i hmyzích opylovačů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K tomu, abyste při popisu frekventované silnice upřímně užili slovo „nádherná“, byste za normálních okolností potřebovali víc než jen malé množství fantazie. Jenže v případě přivaděčů Stovell Road a Broadway na dálnici M40 u Rotterhamu přehánět nebudete. Šedivý asfalt tu už šestým rokem doplňují pásy kvetoucích lučních rostlin; k radosti obyvatel, řidičů i hmyzích opylovačů. Píše o tom BBC.
 

Začalo to v roce 2013, když se pár lidí z neziskové charitativní organizace Plantlife zastavilo na radnici v Rotterhamu se sympatickou nabídkou: jsou schopni městu nasbírat pár zelených kreditů a ušetřit nemalé peníze spojené s údržbou okrajů vozovek tím, že je osadí květnatým pásem. Na radnici chvilku přemýšleli, a souhlasili. Hodně přitom pomohla kladná reputace Plantlife, která v Británii působí od roku 1989, patří mezi nejznámější pořadatele květinových dnů, floristických výstav a zahrádkářských veletrhů. A mimo jiné, její členové dnes také spravují 23 soukromých přírodních rezervací a o dalších 150 botanicky cenných území dobrovolně pečují.

Výsledkem vzájemné dohody bylo, že se necelých 13 kilometrů dálničních přivaděčů změnilo na rozkvetlou přírodní zahradu, pokrytou pestrou směsí lučních květin. Vizuální dopad tohoto opatření byl fascinující a lidé zrovna tak jako místní obyvatelé doslova nemohli uvěřit vlastním očím. Řeka květů, jak je teď místo přezdíváno, k sobě skutečně upoutalo pozornost. Příklady táhnou. Takže dnes už se podobné květinové pásy u vozovek dají počítat na desítky a setkáme se s nimi i v krajích Nottinghamu, Derbyshire, Birminghamu, Newcastle a Sheffieldu. Na opatření přitom nikdo netratí.

Údržba je zapotřebí pořád

Jak zaznívá v Plantlife: „Za posledních sto let dostaly květnaté louky v Anglii mnoho těžkých ran a jejich původní rozloha se snížila o 97 %. Asi nejtěžší situace byla právě kolem cest, kde si logistika a touha po bezpečnosti a pravidelné údržbě vybrala svou daň.“ Porosty kolem vozovek byly pravidelně sesekávány hodně často a hodně na krátko, aby se odpadky kolem silnic sbíraly snáze a nebyla omezována viditelnost řidičům. Plantlife ale v Rotterhamu nabídlo k vegetaci trochu smířlivější přístup, který by se dal vyjádřit jako „sečte méně, sečte později“. Překvapivě to funguje.

Květiny teď lákají opylovače, a do překrásné Řeky květů nikdo z neukázněných řidičů odpadky házet nechce. A jak se to má se slibovanými úsporami? První rok to s nimi vůbec nebylo valné. Radnice „ušetřila“ jen asi 150 liber, protože silničáři stejně museli několikrát vegetací osazené úseky projet a ověřit v praxi, že negativně neovlivňují bezpečnost provozu. Každý systém je třeba ladit. Dnes už rotterhamští silničáři vysekávají jen pruhy kolem křižovatek a kruhových objezdů a šetří tím radnici 11 750 liber za sezónu. Což už je v rozpočtu znát.

Peníze pak radnice investovala do zřízení květnatých pásů na předměstích Catcliffe a Bramley. Vidí totiž, že z těchto úspor lze vydělat na další. A s touhle perspektivou souhlasí i další města, která se ochotně přidávají. „Ve Velké Británii je dohromady 500 000 kilometrů délky mezí, pásů, náspů a pruhů kolem silnic. To je ekvivalent poloviny našich travnatých luk. Potenciál ke změně je tu obrovský,“ říkají v Plantlife.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.10.2019 05:40
To bude sražených včel a čmeláků!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.10.2019 11:57 Reaguje na Karel Zvářal
Klasická reakce obyvatele ČR... pochybovat o všem až do roztrhání těla.... já bych řekl, že jestli taková plocha uživí hromadu hmyzu a něco z toho bude sraženo, tak furt lepší, než mrtvá plocha, kde nežije nic a ještě se tím ohřívá a vysušuje krajina... jako například okolo většiny českých, moravských a slezkých dálnic a často i jiných komunikací...

Když vyjedu na dálnici mezi Hranicemi a Olomoucí (a zdaleka ne jen tam), tak se každý den akorát tak nas***.. ŘSD jsou prostě hovada... že by opravily po nehodách rozbité ploty proti zvěři to né, že by uklidili bordel kolem silnic to né, ale sekat trávu tak, že jí na velkých plochách úplně zničili, že tam dělají probírku stromů, které tam předtím za drahé peníze vysadili, které jsou daleko od tělesa dálnice a navíc celkově ani nemohou dělat problém (úplně absurdní aktivita) to jim přijde normální...


Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.10.2019 16:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Řekl bych, že typická reakce obyvatele je, že je mu těch 97% zmizelých luk u zádele. Zakládat je kolem cest je sice efektní, ale o té efektivitě lze úspěšně pochybovat. Chce to méně sedět za volantem, a více chodit kolem krajnic a koukat pod nohy. Napočítáte kromě ježků, zajíců a ptáků i stovky kusů sraženého hmyzu na kilometru. Takže bych to nechal raději sterilní, resp. toliko zaloučené, avšak bez květů. Každý, kdo projede v květnu kolem řepky, může při zastávce čistit sklo. Těch včel takto zahyne obrovské množství. Takže květnaté louky ano, ale na klidných, nefrekventovaných místech.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.11.2019 07:08 Reaguje na Karel Zvářal
Ještě, že rozhodují jiní, více informovaní než Vy..
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.11.2019 07:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jsou to ekologové, kdo dělají jedno špatné rozhodnutí za druhým.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.11.2019 08:37 Reaguje na Jan Šimůnek
Děkuji, řekneme si cca za 14 dní:-)
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

1.11.2019 16:25 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nevím no, něco na těch zmasakrovaných hmyzácích bude. Skoro bych tam vysadil něco víceméně sterilního, třeba japonské topoly na produkci dřeva, které i lépe akusticky a prachově odstíní těleso dálnice.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.11.2019 12:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Díky za předvedení typické reakce ekologa, který nechápe potenciálně negativní dopady "ekologicky líbivých" opatření a ani je chápat nechce.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.11.2019 08:33 Reaguje na Jan Šimůnek
Svými hloupími komentáři jen dokazujete (i Zvářal), že o tématu nic nevíte. Jak by jste taky mohli... vás to téma nezajímá, jen hledáte něco, na co byste mohli nadávat... je mi vás líto... takový jako vy tuto zemi i svět stále stahují zpět do dob temna...
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2019 07:30 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Opravdu jen a jen předvádíte, že o tématu nic nevíte a ani vědět nechcete. Prostě: "Nemysli a chraň!"
Odpovědět
Dana Haspeklová

Dana Haspeklová

4.11.2019 21:02
Zajímalo by mne, jestli si někdo rozmyslí vyhození jakéhokoliv odpadu do těchto záhonů nebo v tom není rozdíl.
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

5.11.2019 09:41 Reaguje na Dana Haspeklová
Dobrý dotaz. Já teď úplně efektně nevystřihnu konkrétní odkaz na studii, protože už je to pár let, co jsem něco takového psal (šlo v jednom případě o Holandsko, v druhém o Anglii)… ale šlo o to, že tam kde je pořádek, lidé nedělají nepořádek, nebo ho aspoň dělají výrazně méně. Byla to celá studie zaměřená na to, kdo a za jakých okolností se ohne pro vyhozený odpadek, se kterým se napoprvé netrefil do odpadkového koše. Pokud je okolí odpadkového koše/kontejneru takříkajíc zabordelné, lidi mají tendence to, že jim něco upadlo na zem, ignorovat. U uklizeného nikoliv. S městskou zelení je to podobné. Jistě, vždycky se najde nějaký hulvát, který je v parku schopen zdecimovat květinový záhonek, ale celkově je menší tendence dělat nepořádek tam, kde je něco hezkého udržováno. A hádám, že s kvetoucím květinovým pásem u silnice to bude podobné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist