https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-v-bartosovicich-prijala-letos-uz-59-mladat.pomoc-je-treba-konzultovat-casto-je-zbytecna-upozornuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice v Bartošovicích přijala letos už 59 mláďat. Pomoc je třeba konzultovat, často je zbytečná, upozorňuje

18.4.2023 10:38 | Bartošovice/Příbor (Novojičínsko) (ČTK)
Lidem, kteří narazí na zdánlivě opuštěné mládě, ochránci radí, aby určitě po telefonu konzultovali, zda je mají z přírody odnést. "V mnoha případech je odebrání z přírody kontraproduktivní a v neprospěch daného mláděte," uvedli.
Lidem, kteří narazí na zdánlivě opuštěné mládě, ochránci radí, aby určitě po telefonu konzultovali, zda je mají z přírody odnést. "V mnoha případech je odebrání z přírody kontraproduktivní a v neprospěch daného mláděte," uvedli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku přijali letos už 59 mláďat. Sezona mláďat přitom podle nich ještě plně nezačala. Více než polovina přinesených mláďat jsou zajíčci. Stanice to uvedla na svých internetových stránkách. Ochránci přírody opakovaně upozorňují na to, že odnesení z přírody mláďatům místo pomoci často naopak uškodí.
 

"Nejvíce je zajíčků (35), následují veverky (18), čtyři mláďata puštíka obecného, jedno mládě hohola severního, což je středně velká, potápivá kachna. O víkendu jsme přijali také první lišče," uvedli ochránci přírody .

Lidem, kteří narazí na zdánlivě opuštěné mládě, ochránci radí, aby určitě po telefonu konzultovali, zda je mají z přírody odnést. "V mnoha případech je odebrání z přírody kontraproduktivní a v neprospěch daného mláděte," uvedli.

I v blízkosti domů mohou lidé během jara narazit například na srnčata schoulená v trávě. "V domnění, že jsou opuštěná, je seberou a předají do některé ze záchranných stanic. Ovšem ve většině případů se o opuštěná mláďata nejedná," uvedla mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Nováková.

Mláďat nalezených ve volné přírodě by se lidé neměli dotýkat, a to ani když je nepříznivé počasí. "Netýká se to jen kolouchů, ale také malých zajíčků, ježků a dalších savčích mláďat. Divoká zvířata se člověku vyhýbají, a proto i lidský pach na mláděti způsobí, že jej samice zpravidla opustí. Navíc odchov mláďat volně žijících zvířat člověkem je velmi obtížný a ne vždy úspěšný," doplnila Nováková.

Jako správný příklad, kdy je nutné mláďata do záchranné stanice donést, uvedli ochránci přírody událost z konce března týkající se tří nevyspělých, ještě slepých mláďat veverek. "Mláďata se dostala do naší péče z toho důvodu, že došlo ke skácení stromu s dutinou, ve kterém bylo veverčí hnízdo. V takovém případě již nelze mláďata vrátit do péče matky," uvedla stanice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

18.4.2023 13:56
Ano, Každé jaro. A obvykle je to obráceně. Nejprve najdou mládě, to pohladí, pak si uvědomí, že je to špatně a volají záchrannou stanici. Mělo by se všude provádět vysvětlování, že nalezené mládě je obvykle třeba obloukem obejít.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.4.2023 15:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Ale když podle těch zelenejch panelákovejch, je to přece špatně.
Kolik na ty záchranné stanice přispívají, no ?
Odpovědět
TP

Tomáš Pilík

19.4.2023 10:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
A nesmyslnými změnami v zákoně o myslivosti se toto jednání má u vybraných druhů v podstatě legalizovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.4.2023 10:14
Takzvané záchranné stanice jsou pro mnohé příležitostí ZACHRAŇOVAT i to,
co zachraňovat nepotřebuje. Pokud by neměli kam zajíčka odvézt, tak by
ho tam nechali. Pokud by nějaké zvíře bylo zraněno, tak bude součástí potravního řetězce. Takto přece funguje MATKA příroda ve které není nic nevyužito. Pouze člověk polidšťuje zvířata a "zachraňuje" i to, čemu sám
tímto uškodí. Naši generaci, která nezažila záchranné stanice, nikdy ani
nenapadlo hladit v přírodě mláďata a volat záchrannou stanici, protože
nebyla. Pak se navíc dozvím, že zachraňují i škodnou a vypouštějí ji zpět
do revírů, kde se ji snaží myslivci tlumit. "Zachráněnou" zvěř opatří
čipy a sledovacím zařízením, aby bylo na co nesmyslně čerpat dotace.
Tisíce fotopastí sledují to, co je už dávno známo a kvanta lidí dělá
často zcela zbytečnou činnost v zájmu "vědy". Budiž na opravdu vzácné
tvory ať ty záchranné stanice fungují, ale měly by striktně vymezit co
budou zachraňovat a co nikoliv. Mnoho lidí by tak odradili od ZBYTEČNÉHO
"zachraňování" něčeho, co to vůbec nepotřebuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist