https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-konference-o-klimatu-podle-vedcu-se-rozhoduje-o-budoucnosti-planety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná konference o klimatu, podle vědců se rozhoduje o budoucnosti planety

31.10.2021 02:07 | GLASGOW (ČTK)
"Stále jsme na cestě ke klimatické katastrofě," varoval generální tajemník OSN António Guterres, podle něhož už není čas na "diplomatické finesy" a je třeba jednat, aby se zabránilo "obrovskému lidskému utrpení".
"Stále jsme na cestě ke klimatické katastrofě," varoval generální tajemník OSN António Guterres, podle něhož už není čas na "diplomatické finesy" a je třeba jednat, aby se zabránilo "obrovskému lidskému utrpení".
S ročním zpožděním začíná v neděli ve Skotsku konference OSN o změnách klimatu, která podle odborníků může rozhodnout o tom, zda se podaří planetu ochránit před katastrofálními důsledky globálního oteplování. Klimatologové jsou zajedno v tom, že nejčernějším scénářům se dá předejít pouze drastickým snižováním emisí skleníkových plynů, k němuž se musejí zavázat hlavně ti největší znečišťovatelé. Vyhlídky ale před summitem příliš optimistické nejsou a zástupci dvou stovek zemí budou mít nejen kvůli ekonomickým problémům způsobeným pandemií možná ještě složitější pozici než v předchozích letech.
 

Klimatický summit (COP26) letos bude mít velice dramatickou atmosféru, protože vědci, ekologičtí aktivisté i přední instituce jednohlasně bijí na poplach a hovoří o schůzce jako o jedné z posledních příležitostí, jak zvrátit budoucí zkázu.

"Stále jsme na cestě ke klimatické katastrofě," varoval generální tajemník OSN António Guterres, podle něhož už není čas na "diplomatické finesy" a je třeba jednat, aby se zabránilo "obrovskému lidskému utrpení". Také papež František politiky vyzval, aby našli odvahu k radikálním krokům, a zachovali tak příštím generacím naději na to, že planeta bude dál obyvatelným domovem.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) ve své zprávě z tohoto týdne uvedl, že pokud by nadále platily současné závazky omezování emisí, stoupla by globální teplota do konce století o 2,7 stupně Celsia. Experti jsou přitom zajedno v tom, že extrémním výkyvům počasí, nebezpečnému zvyšování hladin oceánů a nevratným změnám ekosystémů se dá zabránit jen tehdy, pokud se teplota zvýší maximálně o dva, ale lépe jen o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou.

Tento limit je ale možné dodržet jen tehdy, pokud se emise skleníkových plynů budou snižovat rychleji, než státy světa dosud zamýšlely. UNEP vypočítal, že k omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia by bylo potřeba snížit do roku 2030 stávající emise o 55 procent.

Evropská unie už se k tomu jako celek zavázala a některé státy, jako například Německo nebo Švédsko, hodlají postupovat ještě razantněji. Unie také hodlá do roku 2050 stlačit emise na čistou nulu a dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality. To znamená, že by se do ovzduší nemělo vypouštět více skleníkových plynů, než kolik jich může být technicky uskladněno nebo kolik příroda může sama vstřebat.

Ambiciózní cíle mají i Spojené státy, které pod vedením bývalého prezidenta Donalda Trumpa zrušily svůj podpis pod pařížskou klimatickou dohodou. Současná hlava státu Joe Biden prosazuje rozsáhlý investiční balík v hodnotě 1,75 bilionu dolarů (38,6 bilionu Kč), který je zaměřen také na boj s klimatickými změnami.

Podle klimatologů by bylo pro udržení globálního oteplování v bezpečných mezích potřeba, aby emise stlačili do poloviny století prakticky na nulu všichni velcí znečišťovatelé. Právě to se ale může stát kamenem úrazu. Země ze skupiny G20, která sdružuje dvacítku největších ekonomik světa, jsou zodpovědné za více než tři čtvrtiny všech emisí skleníkových plynů, ale na společném postup se zatím neshodly.

Například Čína, která do ovzduší vypouští nejvíce emisí na světě, těsně před začátkem summitu zveřejnila svůj kosmeticky upravený klimatický plán, jenž zapůsobil spíše jako studená sprcha. Peking v něm uvádí, že před rokem 2030 emise oxidu uhličitého dosáhnou maxima a k uhlíkové neutralitě se chce země propracovat do roku 2060. Čína chce navíc až do roku 2025 zvyšovat množství dobývaného uhlí.

Indie, která je třetím největším světovým producentem emisí, dokonce žádné závazky ohledně emisí vůbec nezveřejnila a otevřeně přiznává, že energetickou závislost na uhlí zatím měnit nehodlá. Na udržení přijatelného růstu teplot nestačí ani plány Austrálie, Ruska, Brazílie nebo Mexika. Ruský prezident Vladimir Putin se stejně jako jeho čínský protějšek Si Ťin-pching do Glasgow ani nechystá.

Jablkem sváru ale není jen klíčové téma, tedy rychlost snižování emisí. Spory se vedou také o dílčí otázky, jako je ekologizace automobilového průmyslu, odstoupení od používání fosilních paliv, boj s odlesňováním a emisemi metanu nebo finanční příspěvky rozvojovým zemím.

Na konferenci, která potrvá do 12. listopadu, v pondělí a v úterý vystoupí se svými projevy stovka světových státníků včetně amerického prezidenta Bidena, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či britského premiéra Borise Johnsona, který akci hostí. Českou republiku bude zastupovat premiér Andrej Babiš. Summitu se zúčastní celkem na 30.000 delegátů, pozvánku dostala i švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová či britský přírodovědec David Attenborough. Britská královna a papež František ze zdravotních důvodů na konferenci nepřijedou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (81)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

31.10.2021 06:36
Rozhoduje se ne o budoucnosti planety, ale o budoucnosti západní civilizace. Jestli bude pokračovat v mesiášských snahách o záchranu vesmíru i za cenu svého sebezničení, nebo se vrátí k budování prosperity.
Protože pouze prosperující společnost má prostředky na ochranu přírody.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 07:09 Reaguje na Richard Vacek
Na to se dá odpovědět jen jedním historickým faktem : východořímská říše přežila tu zapadořimskou o 1000 let
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.10.2021 07:51 Reaguje na Jaroslav Řezáč
I o tom to je.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 09:59 Reaguje na smějící se bestie
ono je dobré si všímat z hlediska geopolitiky energetický vzestup Polska ( plynu) pro Pobaltí je to velký význam...všeobecně však Polsko vystupuje ze šedi Evropských států, plácající se významem někde v Suterénu Středoevropského pluralismu a aktivně koná. Polsko je velkým vývozcem potravin a teď se stává i komodit....to ředí Polsko do úplně jiného kontextu v Evropě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Poláci komicty prskají jak křečíci džungarští, že jejich právo je nadřazené Unijnímu, přitom už v přístupových smlouvách do EU je to přesně vymezeno.
Prostě si chtějí budovat totalitu typu Pilsuckého (dnes Orbána) a EU to vadí. Ať si vystoupí a mají klid (pod Ruskem budou mít úplně jiné starosti).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 10:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Poláci jsou kšeftaři, jdou s tím, kdo jim lépe poslouží a s vrozenou přezíravostí proti Německu a Rusku, které je několikrát v historii vymazali z mapy se jim ani nedivím. I státy mají své osudy. Maďarsko bylo vždy pytel blech, to mě tam nepřekvapuje, takže se vlastně nic podivného neděje...a my by jsme z toho měli těžit třeba v rámci V4
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V4 je jen banda potížistů, kteří nestíhají Západní vývoj a i nás brzdí. Taky proto tam nikdy nedostali Rakušáky.
Naše pozice je v centru EU, jen tak můžeme prosadit svoje názory.
Historicky nejbližší zemí je pro nás Rakousko a toho bych se držel. Škoda, že po roce 1918 nevzniklo spíš federativní Rakousko - Česko.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.10.2021 12:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten zelenej Západní vývoj, si strč za klobouk i s těma v Bruseli !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 12:16 Reaguje na smějící se bestie
Pokud nejste schopen pochopit klimatickou změnu, nic dalšího už nedáte.
Odpovědět
VK

Václav Kain

31.10.2021 12:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Vás a ty se stejně pošahanými myšlenkami a úmysly bych odpojil od stabilních zdrojů a připojil bych vás na OZE,bez možnosti se znovu připojit na tu špinavou el.energii.Ono by vás to stupidní žvanění rychle přešlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 17:31 Reaguje na Václav Kain

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 10:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Polsko a Litva propojily plynovody: Konec závislosti na ruském plynu pro Pobaltí a Finsko?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 09:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jenže jí to k ničemu nepomohlo, zatímco Evropa vybudovala nejsilnější a nejbohatší civilizaci, ten Východ je stále blbý a pozadu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
nevím, jestli to je váš smysl pro nepraktičnost ale je potřeba říci, že příměr východořímské a západořímské " zkjušenosti" je situace a možnost, která je vidět i v dnešním kontextu....jde jen o to, kdo tu rukavici hegemona ve Středoevropském kontextu zvedne a vypadá to na Polsko, které má na rozdíl od nás výhrady k závislostem na Německu i Rusku a je schopno jít vlastní cestou...které je sice naskrz pokrytecké ale hegemonství vytváří trpělivě už 20 let
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 10:23 Reaguje na Jaroslav Řezáč
pokrytecká " zkušenosti"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Evropa si nahradila krutý, otrokářský a zaostalý Řím moderním feudalismem v úplně jiné struktuře moci, který přímo vedl k vědeckoprůmyslové revoluci, demokracii a humanismu. Tím si vybudovala nejsilnější civilizci historie, která ovládla celou planetu.
Východ zůstal v samoděržaví a dnešní Rusko je stále životaneschopný feudální mastodont.

Polsko je historicky silně problematický stát, většinou spíše neexistovalo než existovalo, ale jeho příslušnost k Západu je celkem jasná.

V dnešní době si "vlastní cestu" může dovolit pouze Británie a ještě s problémy, období států už končí a znovu se vrací struktura říší (Timothy Snyder).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 11:00 Reaguje na Pavel Hanzl
nevím, kde berete jistotu, že Polsko stojí o nějaký západ? to nestojí ani Maďaři, pojídači papriky mají trochu víc horké hlavy.

Problém těch, kteří jsou mentálně i existenčně neschopný vidět, že unie je v podstatě jen jeden z dalších pokusů, které se událi v historii a skončí stejně a vše je cyklické a to, že na jedné straně světa něco zanikne, tak na druhé něco vznikne to je naprosto normální. KDYŽ SE NÁM FILM ZKRÁTKA NELÍBÍ, MŮŽEME KDYKOLIV ODEJÍT
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.10.2021 11:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
a to odejítí lze v okamžiku, když nějaké území zaznamená vzestup významu minimálně regionální
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 12:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Západ má i dnes všeobecně asi trojnásobnou životní úroveň, než země postižené sovětským bolševismem.
Takže je logické, že Poláci, Maďaři, Slováci i Češi o Západní ekonomiku stojí.
Jenže k tomu bychom my museli mít i politiku na Západní úrovni a to se prostě nedaří.

Do toho vstupuje silná demagogická hybridní válka, ktrá trvalou hyenizací se snaží zase tyhle země dostat z vlivu Západu, tj. pod Rusko.

V Evropě žádný střed není, stejně jak v Koreji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 15:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Můžete kdykoliv odejít, ale bývá dobré už předem vědět, kam. Což naši vystupovači z EU absolutně netuší.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 15:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Sloveso odejít se spojuje se slovem odněkud. Se slovem kam se spojuje slovo přijít. To je jaksi opak slova odejít.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, tak Japonsko, Korea, Singapur, Taiwan jsou blbé, a Francie, Itálie Španělsko a Portugalsko jsou chytré :) A jak se podel Vás ta blbost východu, a chytrost západu projevuje, co?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.10.2021 07:50 Reaguje na Richard Vacek
Ale jenom v Evropě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 09:47 Reaguje na Richard Vacek
To sebezničení je zase jen ropácká demagogie, nikde v Evropě nic takového nevidíme.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.10.2021 09:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Musíte si sundat růžové brýle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:02 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dejte link na nějakou solidní informaci.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.10.2021 11:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Ceny energií vám nestačí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 12:25 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ty rostou především u nás, na Západě nějaký zásadní problém netvoří. Navíc je to cyklická změna, na Západě zcela normální.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.10.2021 12:31 Reaguje na Pavel Hanzl
:-))), tak to máte hodně špatný přehled !!!
No v podstatě u vás nic nepřekvapivého.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.10.2021 13:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemohu za to, že nevidíte, jak EU oproti světu upadá. Klesající význam je dobře vidět na grafu v odkazu - svět roste a západ se potácí v řešení pseudoproblémů:
https://www.researchgate.net/figure/Percentage-shares-of-selected-countries-and-areas-in-world-GDP-18702050-at-2005_fig2_227379359
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 17:36 Reaguje na Richard Vacek
Bohudík, neupadá. Je to prostor, kde se má obyčejný člověk nejlépe a to je pro mě nejdůležitější kritérium.
Skutečně v produkci plastových krámů kadeti skutečně nejsme.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.10.2021 17:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Za to ale západ vděčí práci předchozích generací. Teď to je šešup dolů, prožírání budoucnosti a růst dluhů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 19:46 Reaguje na Richard Vacek
Tohle vykládali sovětští mediální mágové už od Leninových dob, strašili bankrotem celého Západu atd. atd.
A víte jak to dopadlo? Zbankrotovali sami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 19:48 Reaguje na Richard Vacek
Prosperita země se pozná hlavně v tom, jak lidé hlasují.
Nohama.
Do prosperujících zemí se lidé hrnou, z neprosperujících odchází. Zkuste odhadnout, kde se zrovna Evropa nachází.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Jde o to, kdo se hrne, a kdo odchází. Ze zemí EU odcházejí ti nadprůměrní a pracovití, a tlačí se do této lemplové a nekvalifikovaní.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Jde o to, jestli je dobře, nebo špatně, že lempl a flákač se má v Evropě dobře, protože pracovitý a kvalifikovaný se nemá oproti tomu lemplu a flákači skoro stejně - tedy vlastně se má hůře, vzhledem k vynaloženému úsilí. A tak Vám ti chytří a pracovití z té EU utíkají, a to i ze zemí, jako je Švédsko. Pravda, oproti tomu se do EU tlačí ti líní nekvalifikovaní lemplové po milionech.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.10.2021 06:45
Pokvíčí,poprsí se,bude plno silných,vzletných slov frázi nadělájí si plno foteček mainstream media se rozplynou nadšením a tím to začne a skončí
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.10.2021 07:52 Reaguje na karel krasensky
Svoji uhlíkovou stopu řešit nebudou !
Odpovědět
va

vaber

31.10.2021 07:57 Reaguje na karel krasensky
ne neskončí ,po čase se všichni budou škvařit v pekle v horkém oleji a před tím všichni v horkém vzduchu
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

31.10.2021 07:22
Je to totální fraška a to hned v nekolika rovinách:
1)Indie, která je třetím největším světovým producentem emisí, dokonce žádné závazky ohledně emisí vůbec nezveřejnila a otevřeně přiznává, že energetickou závislost na uhlí zatím měnit nehodlá.
Důvodem je to že EU si udělala z nejšpinavější ekonomiky na světě, Indie, svého "strategického partnera", kterého v těchto postojích samozřejmě podporuje. Za nás měl tuto akci na svědomí MZ Petříček Čssd.

2) Na účastníky COP26 coronavirus neútočí, takže pro ně neplatí pandemická pravidla. Ve Skotsku je to konkrétně pobyt 14 dní ve vězení po příletu.
"Je to pro vás přijatelné? Volný pohyb pro bohaté a mocné, vakcína pasy pro špinavé šiřitele virus , které jsme dřív nazývali "občané"," tweetoval talkRADIO host Julia Hartley, zatímco další Brit řekl, "Nedostatek svobody pohybu je v pořádku, pokud se budeme všichni podílet - ale pokud bohatí mohou jít jet-nastavení, proč ne všichni ostatní?”
viz https://www.rt.com/uk/538949-cop26-vaccine-passport-controversy/
Odpovědět
VK

Václav Kain

31.10.2021 08:16
Ti soudruzi si mohou vykládat co chtějí,ale nezmínili jeden obrovský problém a to je přelidněnost Asie a Afriky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:01 Reaguje na Václav Kain
Přelidnění samotné problém není, na Zemi jsou obrovská, zcela neobydlená území. Ale problém je lidský konzum.
Samozřejmě se to tam probírat bude, ale nikdo rozumné řešení nezná.
Odpovědět
VK

Václav Kain

31.10.2021 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte pravdu.Na zemi je místa dost.Jenom moře a oceány jsou na 2/3 plochy země.Pak tady ještě máme ještě severní a jižní pol.Vy byste se mohl dát do kupy s Francem Timmermancem a dělat přednášky se svými fantasmagoriemi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 17:38 Reaguje na Václav Kain
Pravděpodobně jste nikdy nenavštívil zemi, kde jsou obrovské prostory zcela bez lidí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2021 12:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Navštívil.
Plac tam byl, to jako jo. Ale žít se tam moc nedalo:-))).
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Navštívil, nedá se tam moc žít. Třeba Sibiř, nebo Kanadské Severozápadní teritorium. Ani Aljaška nic moc, a Tibet spíše tak jen pro někoho. Proč myslíte, že lidé už dávno nepřišli na to se tam přestěhovat? Nebo takové vnitrozemí Austrálie panečku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2021 15:45 Reaguje na Sauerkirschmann
A tak Hanzl by mohl být takový předvoj. Stejně furt remcá jak je to tady hrozný, tak by mohl vyrazit:-))).
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 19:39 Reaguje na Svatá Prostoto
a to se musím pochlubit, že jsem navštívil ještě tohle :) Tam bychom měli přestěhovat Hunžlíka, je tam fakt krásně.....napsal jsem tehdy o tom reportáž do časopisu pro mládež......jmenovala se "Zubatka 90 sever".....Led jsem viděl mnohokrát. Ale takto poprvé. Chladně matné balvany mi připadaly jako živé bytosti; s lehkým šramotem se objevovaly u přídě, a narazivše nezvučně do jíním poprášené oceli, pomalu odplouvaly k zádi. Pomyslel jsem si, jak opravdu těžké by to měl malíř, který by chtěl tohle všechno zachytit a sdělit druhým. A ne proto, že nachový pruh na obzoru vrhal na temnou vodu rubínové odlesky a ledové úlomky na černé palubě se třpytily ploškami svých krystalů jako drahé kamení…..
V tom není to hlavní.
Člověk se najednou stěží vyzná v tom, co uvnitř cítí. Příliš mnohé se skrývá za hrozivou siluetou věže nukleární ponorky, černající se na pozadí slunečního západu.
Ticho hučelo v uších. Říká se tomu bílé ticho…..
Jednou se o tomhle chladném večeru na severním pólu bude psát v čítankách….
Kapitán se usmál.
„Měření hotovo. Ponorka připravena pokračovat v cestě.“ Ještě jednou jsem se rozhlédl po obzoru, abych do posledních chvil života nezapomněl na tyto minuty….
„Připravit k ponoření!“
Těžký příklop se zavřel nad našimi hlavami…….
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2021 08:38
Po první světové válce byla ustavena Společnost národů , aby se hrůzy válek nemohly opakovat. Výsledek je známý.

Po druhé světové válce ustavena OSN , se známými výsledky.

Pokud se homo sapiens nedovede dohodnout ani na mírovém spolužití, jak se asi dohodne na striktním zářezu do ekonomik zejména rozvojových zemí Asie a Afriky ? Nevěřím tomu .

Z mého pohledu na tom bude nejlépe Rusko, které díky obrovské rozloze a koncentraci surovinových zdrojů , včetně nátury, která přežije i na čaji z kopřiv, je schopno nezávislé existence .

Nejhůře dopadne EU, které má minimum surovin a vysokou koncentraci obyvatelstva , a to díky zejména doslova sebevražedné ideologii Bruselu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 09:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Známé výsledky OSN jsou zablokování jakékoliv další světové války, zablokování ovládnutí světa sovětskými komunisty a udržení lokálních konfliktů na snesitelné výši. Především díky USArmy.

Rusko na tom bude lépe pouze proto, že je na Severu, ale ne o moc. Velmi mu hrozí, že mu celou Sibiř sebere Čína, taky nikdo neví, co způsobí tající permafrost. Spící viry a bakteri vražedných nemocí tam hibernují ve velkém.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.10.2021 10:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já bych vaši myšlenku o přežití některých národů poopravil na přežití lidí skromných a to ve všech zemích světa. Kdo je zvyklý přežít i nouzi, tak ho to nezlomí. Závislost těch ostatních na
všech vymoženostech dnešní doby byla vidět loni při koronaviru.
Jim nejvíce chyběly zbytné věci jako divadlo, posilovna, bazén,
hotel, restaurace, sjezdovka atd. Přitom nic pro život nezbytného
nechybělo. Potravin byl dostatek, energie rovněž a i ty příjmy,
byť nižší, měli. Co až nebude to základní a to ty potraviny,
energie a i ty příjmy? Většina se z toho pomine už druhý den,
když budou mrznout, v krámu budou prázdné regály a z bankomatu
bez elektřiny nic nevypadne. To bude teprve zkouška ohněm pro
všechny chytrolíny a klimaalarmisty. Kdo je na většině těch
nezbytných věcí alespoň trochu nezávislý, tak nějak přežije,
ale ti plně závislí se v prvé řadě asi zblázní, protože si
nebudou vědět rady jak přežít. Ono to je asi potřeba, aby
si lidé uvědomili, jak jsme závislí na výdobytcích současné
techniky a nežili ve snech a naivních představách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Jste tradičně naivní jak 3 dny starý pes. Pokud teploty v letních extrémech se u nás vyšplhají přes +50°C, vyhyne veškerá vegetace a bude úplně fuk, kolik má kdo mobilních telefonů. Až stoupne o dalších 10 - 20 stupňů, pomřou všichni, vsjo róvno.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.10.2021 12:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyhynula niekde už tá vegetácia? Viete vysvetliť prečo by malo byť v letných extrémoch cez 50 stupnov? Pokiaľ viem, tak v lete stále na Šumave občas v noci mrzne a tak skoro sa to nezmení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 12:29 Reaguje na Vladimir Mertan
Zvýšením globální teploty o +1°C se letní extrémy zvednouu o 8 - 10°C, už někde naměřili +42°C. Takže se to čekat dá a u nás nežije jediný strom, který by tuhle teplotu přežil.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.10.2021 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Prečo by sa mali teploty zdvihnúť o 10 stupňov? Existuje k tomu nejaký fyzikálny dôvod? K priemernému otepleniu stačí ak sa teploty zdvihnú v noci a v zime. K tomu aby u nás boli teploty cez 40 stupňov je treba aby nastalo zvláštne rozloženie tlakových útvarov a mohol ku nám nerušene prúdiť teplý vzduch zo Sahary. Inak tých 10 stupňov ste zase odvodili od počtu prstov na rukách, je to veľmi známy a rozšírený spôsob odhadu oteplenia.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 15:20 Reaguje na Vladimir Mertan
Je to fyzikální zákon, když máme průměrnou roční třeba +8°C a v létě +35°C, tak se to nějak posunuje celý. Ale přesněji to nevím.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 20:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, ale já vím.....posune se to na +9°C a v létě na +36°C a žádnejch +50°C - protože aby to falo těch průměrných +9°C celoročnícgh, musely by ty zimní teploty spadnout o 14°C, což asi uznáte, je kravina - to jstew sám vyvrátil tím táním ledovců. Takže hudry hudry, hunžlík, hudry, hudry, klimatická změna, hudry, hudry ropáci, hudry hudry FVE, jako vždy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 12:32 Reaguje na Vladimir Mertan
Mnohokrát. Celá Sahara bývala lesostepí plná života s jezery i řekami a stačilo +1°C za nějkých 2000 let a je to totální poušť.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.10.2021 13:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Zo Sahary sa stala púšť práve vplyvom ochladenia. Tzv. Zelená Sahara bola plná života 6000 rokov pnl. v čase klimatického optima Holocénu. Podrobnejšie píše o problematike Petr Pokorný. Rozhodne nemôžete tvrdiť, že Sahara vyschla vplyvom globálneho oteplenia. Je to úplná ignorácia známych vedecky overiteľných faktov. "Poslední dva tisíce let vnímáme jako poměrně stabilní období, ale vrty do jezerních sedimentů ve střední Keni ukazují, že za posledních 1800 let bylo nejméně sedm dlouhých období sucha (trvajících nejméně deset let), která byla obtížnější než jakákoliv sucha zaznamenaná ve 20. století!"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 14:47 Reaguje na Vladimir Mertan
Zase to plácáte do sebe. Nikdo se nebaví o době před 2 tisíci lety ale před šesti, kdy se teploty dostaly na přibližně středověkou úroveň. A to byl přibližný začátek vysychání Sahary.
Žádné ochlazení (nebo jen lokální) globálně nenastávalo, to nastalo až malou dobou ledovou od 16. stol.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.10.2021 15:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Snad je obecně známé, že období s minimem srážeb byly glaciály, zatímco doby meziledové měly srážek více. Tedy vyšší teploty znamenaly i vyšší srážky. Samozřejmě globálně - vždy naleznete lokální oblasti - třeba ve srážkovém stínu - kde toto neplatilo.
A je snad obecně známo, že vyšší koncentrace CO2 vede k vyšší odolnosti rostlin proti suchu.
Pokud si toto dáte dohromady, zjistíte, že naše potomky čeká více dešťů a více rostlin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 15:29 Reaguje na Richard Vacek
Zase to máte špatně, množství srážek je dáno rosným bodem. A s vyšší telotou je i on vyšší, proto třeba na Sahaře neprší, i když větry od moře tam vanou.
U nás je to dáno polohou jet-streamu, proto bylo třeba pětisetleté sucho a letos prší.
S vyšší teplotou se zvyšuje odpar a proto při stejných srážkách je vyšší sucho.
A suchá období můžeme čekat kdykoliv (v Brně nepršelo snad měsíc, není to zase začátek??)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 15:31 Reaguje na Richard Vacek
Naše potomky čeká asi od roku 30 už problém, začne už asi mizet vegetace. První půjdou lesy (to už začalo).
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.10.2021 19:27 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pred-100-lety-ceske-lesy-likvidovala-bekyne-mniska-na-pomoc-tehdy-prisli-vojaci-i-deti-71319 Podobne zmizli lesy pred 100 rokmi. Pozrite sa na video, je tam nejaký váš menovec a tuším sa to volá Hanzluv pristroj :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 19:43 Reaguje na Vladimir Mertan
Před 100 lety byla globální teplota o stupeň nižší a proto smrkové monokultury neměly problém po kalamitě regenerovt. Dnes tu šanci už nedostanou.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.10.2021 21:10 Reaguje na Pavel Hanzl
600 000 ha bolo zlikvidovaných. Dorazilo ich sucho v roku 1921. Inak u nás v Trenčíne vo výške 200 m.n.m rastú smreky v pohode. Problémom českých smrekov je veľká rozloha absolútne umelých porastov a neskoré zásahy lesníkov. Tí sú jednak pod tlakom ochranárov a taktiež pod tlakom byrokracie a výberových konaní. Pred 100 rokmi boli do boja proti mníške povolaní vojaci, deti zo škôl nasadení vo veľkom boli lesní robotníci. A dnes sa udialo čo? Rozbehli sa výberové konania :-) V každom prípade neviete, či tie lesy šancu dostanú alebo nedostanú, iba predpokladáte podľa svojich predstáv.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 08:34 Reaguje na Vladimir Mertan
Smrk potřebuje chladnější a vlhčí klima, neumí hospodařit s vodou.
Proto taky odešel první.
V současné teplotě by možná někde nějakou malou šanci měl, ale teplota stále stoupá, takže dospělosti se už nedožije.

Listnáče jsou na tom lépe, půjdou později.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, čeká je problém - začne mizet JEDLÁ vegetace, protože vy Greendealisti zničíte zemědělství.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.10.2021 18:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Z naivity ten pes po zkušenostech vyroste, ale z debility ne. Pokud někdo nechápe o co tu skutečně
jde, tak není naivní, ale debil. Klimatické změny
nevyřeší snižování spotřeby stávajícího lidstva,
ale pouze zastavení růstu populace a to politici
nemají odvahu a ani recept jak řešit. Tam, kde
narůstá populace i spotřeba mají jiné priority
a správně poukazují na to, že si pouze berou díl
z toho, co už jsme spotřebovali kdysi my. Oni na
naše apely ale z vysoka tentují a dohánějí náš náskok ve spotřebě za celou industriální dobu.
Vy tu z toho šílíte a řešení je na někom zcela
jiném a zcela jiné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 19:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě. Oživíme Adolfa Hitlera a on nám zachrání planetu, voni sou hlava....
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 19:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, na to je pozdě.....tady máte docela fundovaný článek. https://zlomropy.blogspot.com/2008/06/ropn-zlom-nosn-kapacita-prosted-populan.html
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

31.10.2021 09:55
Jsem zvědav, co ti hlavouni vymyslí ohledně jádra.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:32 Reaguje na Karel Tejkal
Odhaduji to na celkem slušnou rehabilitaci.......čort znajet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 10:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, na "opatrnou rehabilitaci".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.10.2021 15:21 Reaguje na Karel Tejkal
Vymyslí? Jako od slova myslet? Tak to je snad jasné. Maximálně spřátelení vědci zaháčkovaní finančně v OZE řeknou, že to není trvale udržitelný zdroj, protože za tisíc let dojde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2021 17:40 Reaguje na Richard Vacek
Vy máte utkvělou představu, že celý svět se chová jak soudruzi v Kremlu.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 20:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Celý svět se rozhodně nechová jako Čínou zaplacení ekoterorističtí pošuci v Bruselu, kteří nenávidí evropskou civilizaci
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.11.2021 06:55
Lidi jsou hloupá a sebestředná stvoření.... ale ono jde vlastně všechno podle planetárního plánu... člověka už nemůže nikdo regulovat (součást každého udržitelného a stabilního ekosystému je právě regulační prvek), a tak se zreguluje sám :) je to samoregulace, která ale bohužel vybije většinu života na této planetě. Je to ale zřejmě nevyhnutelné, protože člověk už zašel příliš daleko a je pořád stejně blbý a krátkozraký...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 08:54 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Taky to vidím podobně.
Odpovědět
Pe

Petr

1.11.2021 15:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Technický vývoj je bohužel mnohem rychlejší než morální vývoj.
A my to teď chceme vyřešit ještě rychlejším technickým vývojem?
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 20:22 Reaguje na Petr
Opravdu???? Zkuste popsat, jak ten technický vývoj probíhá :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist