https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahradnicke-prace-mohou-vyrazne-zlepsit-dusevni-zdravi-mladych-ukazal-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahradnické práce a pobyt v přírodě mohou výrazně zlepšit duševní zdraví mladých, ukázal průzkum

23.10.2022 01:19 | LONDÝN (ČTK)
Projekty se zaměřily například na výsadbu stromů i jiné zeleně v bývalých průmyslových oblastech nebo revitalizaci městských prostorů. Ilustrační foto
Projekty se zaměřily například na výsadbu stromů i jiné zeleně v bývalých průmyslových oblastech nebo revitalizaci městských prostorů. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zahradnické práce a pobyt v přírodě mohou výrazně přispět k dobrému duševnímu zdraví mladých lidí. Vyplývá to ze závěrů 31 britských projektů renovace a ozelenění až 3000 míst ve veřejném prostoru. Program za 33 milionů liber (asi 927 milionů korun) organizovala iniciativa Our Bright Future (Naše zářná budoucnost) a zúčastnilo se ho přes 128 000 lidí mezi 11 a 24 lety, napsal list The Guardian.
 

Téměř všichni účastníci po skončení programu (95 procent) uvedli, že cítí sebejistěji, a 86 procent uvedlo, že jejich mentální zdraví se zlepšilo. Dvě třetiny účastníků řekly, že dokážou více ocenit přírodu a věří, že svými kroky mohou k lepšímu proměnit prostředí, ve kterém žijí.

Projekty se zaměřily například na výsadbu stromů i jiné zeleně v bývalých průmyslových oblastech nebo revitalizaci městských prostorů, které chátraly a hromadil se na nich odpad.

The Guardian již dříve informoval o studiích, podle nichž přítomnost zeleně ve městech zlepšuje mentální zdraví jejich obyvatel a snižuje náchylnost k pocitům osamění. Podle studie publikované v odborném časopise Scientific Reports v roce 2019 má pozitivní účinek na mentální zdraví člověka, pokud v přírodním prostředí tráví alespoň dvě hodiny týdně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.10.2022 06:56
A potom že byly ty brigády školní, učňovské mládeže před " sametem ", něco špatného.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2022 10:05 Reaguje na smějící se bestie
Tak přece "Arbeit macht frei", Nemci to věděli davno☺☺.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.10.2022 10:19 Reaguje na Hunter
mimo mísu
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2022 10:47 Reaguje na smějící se bestie
Ale ne, to byl žert. Já myslím že to tem mladým nezaskodi a jak psal p.Vinkler, třeba s překvapením zjisti, ze zahrada se klávesnici neovládá.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.10.2022 20:17 Reaguje na Hunter
dřina na cizím je pakárna a otrava, a je úplně jedno, jestli se jedná o robotní povinnost, otroka na plantáži, chmelovou brigádu nebo gastarbajtrování. ale na svém a bez povinnosti a pro radost - to je úplně něco jiného, práce jako zábava, rozumně dávkovaná, tu a tam pokec přes plot se sousedem s lahváčem a v hrsti, siesta na výsluní s kafíčkem, sousedská grilovačka, výměnný obchod dvě cukety za bednu jablek - to je čistá radost. tedy někdy a pro někoho.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

23.10.2022 21:57 Reaguje na Lukas B.
Když jsem ho vyhazoval z ložnice, tak jsem mu to taky říkal.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.10.2022 08:47
No jo, ale ty kytky nemají displej, jak se ta zahrada ovládá?.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist