https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-splouvani-teple-vltavy-pro-letosni-sezonu-je-opet-vysoky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o splouvání Teplé Vltavy pro letošní sezonu je opět vysoký

19.4.2023 17:33 | VIMPERK (ČTK)
Teplá Vltava, Lenora
Teplá Vltava, Lenora
Zájem o splouvání Teplé Vltavy pro letošní sezonu je opět vysoký. Šumavský národní park, jehož územím řeka vede, spustil on-line registraci 3. dubna. Do systému se zatím přihlásily stovky zájemců. ČTK to řekl Vladimír Dvořák z šumavského národního parku.
 

"V posledních letech je zájem o registraci na splouvání mimořádný," uvedl. První lodě mohou na Teplou Vltavu vyrazit 1. května. Letos musí zájemci počítat s tím, že za splavení zaplatí více než loni. Při on-line rezervaci je poplatek 600 Kč za loď, kdo přijede rovnou na místo bez předchozí registrace, uhradí 700 Kč. V obou případech je to o 100 korun více než loni. "Museli jsme cenu zvýšit v souvislosti s rostoucími vstupy," řekl Dvořák.

Úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou, podléhající přísnějšímu režimu ochrany, měří 16 kilometrů. V minulosti sjížděli vodáci řeku bez omezení. Regulaci zavedl návštěvní řád národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může ovlivnit populaci perlorodky. Zákaz splouvání platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů. Pokud je stav vody do 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. U hladiny nad 61 centimetrů může denně na řeku 180 plavidel. Na řeku smí pouze kajaky a kánoe.

V květnu se splouvá jen o víkendech a svátcích. Od června do konce října pak při odpovídajících podmínkách denně. Letos musí návštěvníci počítat s tím, že lodě na řeku nesmí 1. a 2. srpna, což souvisí s rekonstrukcí železničního mostu u Pěkné. Kvůli tomu se loni splouvalo jen do konce srpna. "Sezona byla kratší, ale vydařila se, protože bylo jen minimum dní, kdy se nesmělo splouvat," řekl Dvořák. Předloni, kdy provoz neomezovala rekonstrukce mostu, se na Teplou Vltavu vydalo 3360 lodí. Bylo to nejvíce za poslední roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist