https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-mohou-hlasovat-v-ankete-o-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci mohou hlasovat v anketě o Strom roku

24.7.2023 11:35 | PRAHA (ČTK)
Mezi finalisty Stromu roku je například i borovice přezdívaná Krásná Pepina, kterou spisovatel Bohumil Hrabal zasadil do své povídky Slavnosti sněženek.
Mezi finalisty Stromu roku je například i borovice přezdívaná Krásná Pepina, kterou spisovatel Bohumil Hrabal zasadil do své povídky Slavnosti sněženek.
Zdroj | Nadace Partnerství
Zájemci mohou počínaje dneškem hlasovat v anketě o Strom roku. Na výběr je z deseti kandidátů z šesti krajů, porota vybírala z 83 návrhů. Mezi finalisty je například i borovice přezdívaná Krásná Pepina, kterou spisovatel Bohumil Hrabal zasadil do své povídky Slavnosti sněženek. Předchozí titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku.
 

Do nejužšího výběru se probojovala 300letá Nepomyšlská lípa z Ústeckého kraje, o dvě století mladší Zábořská lípa z jižních Čech, lípa na školní zahradě z jihomoravského Sulíkova nebo Divadelní lípa z Týnce nad Sázavou, kterou do své tvorby vtiskl i Karel Havlíček Borovský. Další kulturní odkaz nese i jerlín u statku Lamberk, u kterého Bedřich Smetana komponoval slavnou Prodanou nevěstu. V letním hlasování ho doplní Havlíčkův dub u Prosečského zámku či dub přezdívaný Mladějovický. Finálovou desítku doplňuje hruška v širém poli z Pardubického kraje, borovice Krásná Pepina rostoucí v polabském přírodním parku Kersko-Bory a vzácná katalpa, která poutá pozornost návštěvníků v zahradě prvorepublikové vily Stiassni v Brně.

Hlasování lze na webové adrese www.stromroku.cz, a to do 8. října. Vítěz získá odborné ošetření a postoupí do mezinárodního klání o Evropský strom roku.

Titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku, která roste poblíž bývalé uranové šachty. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil javor babyka z Ústí nad Orlicí, na třetím takzvaná sousedská hruška z Kralic nad Oslavou na Třebíčsku. V anketě hlasovalo zhruba 6500 lidí, kteří vybírali z finálových 12 stromů z osmi krajů. Pro vítězný strom jich hlasovalo téměř 2500.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist