https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakladna-v-namesti-n.o.zrejme-pochybila-sanace-kvuli-uniku-latek-pokracuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Základna v Náměšti nad Oslavou zřejmě pochybila, sanace kvůli úniku látek pokračuje

16.1.2023 00:37 | NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) má podezření ze spáchání přestupku v souvislosti s únikem leteckého petroleje z prostoru vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Vyplynulo to z kontroly, kterou inspekce dělala po události z poloviny listopadu loňského roku. Řízení ještě není pravomocné. ČTK to řekl ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský.
 

"Podezření ze spáchání přestupku v tomto případě určitě je. Uzavřeli jsme to s tím, že k porušení povinností došlo, a půjde to do správního řízení," řekl Panský. Armáda podle něho může dostat sankci za porušení podle vodního zákona, sankci nijak nespecifikoval. Řízení může pokračovat i případným odvoláním.

Ropné látky z armádní čistírny kontaminovaných vod se v listopadu dostaly do rybníka v obci Popůvky, která těsně sousedí s 22. základnou vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. "Když to řeknu laicky, na čističku se dostalo něco, co se tam dostat nemělo. Byla tam příliš vysoká koncentrace leteckého petroleje, kterou nebyla schopná čistička pojmout," řekl Panský.

Do Dalešické přehrady, kam se vlévá Popůvecký potok, se závadné látky nedostaly. Zastavily je norné stěny mezi nádrží a přehradou. Podle mluvčí základny Jindřišky Budikové už jsou norné stěny odstraněny. Rozbory podle ní potvrdily, že v Popůvkách nebyly zasažené podzemní vody. "Armáda České republiky aktivně řeší vzniklou situaci a spolupracuje se všemi dotčenými subjekty," uvedla Budiková. Neustále se podle ní monitoruje horní část potoka i oblast mezi čistírnou a rybníkem. Pokračuje taky sanace v blízkosti čistírny, už bylo odtěženo asi 700 tun zeminy.

Sanační práce postupují pod dohledem odboru životního prostředí náměšťského městského úřadu. "Látky protekly čistírnou, unikly částečně do vodního toku a částečně se dostaly přes vadné potrubí i do spodních vod v areálu čistírny. V tuto chvíli tam probíhají asanační práce, došlo k odbagrování, k odkrytí terénu a jsou tam vytvořené sondy, ze kterých se závadná látka odsává. Potok už ohrožený není, nic dalšího se do něj nedostává," řekl ČTK vedoucí náměšťského odboru Tomáš Sedláček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist