https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakon-o-ochrane-pudniho-fondu-kritizuje-hospodarska-komora-i-socr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákon o ochraně půdního fondu kritizuje Hospodářská komora i Svaz obchodu a cestovního ruchu

30.11.2023 00:42 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hospodářská komora (HK) kritizuje plánovaný plošný zákaz stavby větších skladů, obchodních center a solárních elektráren na nejkvalitnější zemědělské půdě. Zahustí se pak síť menších skladů, což povede k větší dopravní zátěži, uvedla komora. Proti novele se staví také Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), logistická centra podle něj přinášejí mimo jiné nová pracovní místa. Se zákazem počítá novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou nyní projednávají poslanci. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tento týden ve Sněmovně řekl, že Česko další sklady nepotřebuje.
 

Podle HK se však Česko potýká s nedostatkem pozemků pro výstavbu moderních obchodních areálů. "Pokud země nebude stavět velká logistická centra, bude se zahušťovat síť lokálních skladů pro zásobování jednotlivých provozoven. Decentralizovaný model zásobování je ale spojený s větší dopravní zátěží, a tedy bude i výrazně neekologický i neekonomický," sdělil mluvčí komory Miroslav Diro.

HK a SOCR se také obávají odchodu významných investorů. "Pokud chce český stát lákat do země projekty s vyšší přidanou hodnotou, nemá při současném nedostatku pozemků tyto projekty kam umístit. Novela nevylučuje výstavbu výrobních podniků na této půdě. Výroba se ale bez skladů neobejde a kdo zhodnotí, zda sklad už je v kontextu projektu příliš velký," uvedl prezident svazu obchodu Tomáš Prouza.

Komora kritizuje i délku přechodného období před platností zákazu. Pokud územní plán počítá do budoucna s využitím nejkvalitnější půdy pro stavbu nemovitostí, muselo by být stavební povolení na tento záměr vydáno do pěti let od platnosti novely. Po uplynutí lhůty už nemá být možné půdu první a druhé třídy pro tyto záměry z fondu odebrat, i kdyby byly pro účely obchodu nebo skladování určené v územním plánu.

"Stát se chystá právní jistotu, že lze povolovat záměry souladné s územním plánem, narušit dříve, než je vůbec možné v českých poměrech záměr povolit. Povolování záměrů v ČR přitom totiž trvá mnohem déle kvůli složité legislativě a byrokracii nezřídka i kolem deseti let," uvedl předseda Sekce životního prostředí HK Jan Mraček.

Novela rovněž podle komory zavádí dvojí posouzení nezemědělského využití půdy, jednou při změně územněplánovací dokumentace a podruhé při samotném povolování záměru. "Je to v rozporu s legitimním očekáváním a právní jistotou investujících podnikatelských subjektů," doplnil Mraček.

Produkčně nejkvalitnější zemědělská půda v Česku je zařazená do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Právě na tomto typu půdy by na základě novely platil zákaz výstavby obchodních a logistických center s rozlohou nad jeden hektar a fotovoltaických elektráren.

Ministr zemědělství Výborný v Poslanecké sněmovně řekl, že v České republice je jedna prodejna na 1681 obyvatel, kdežto v Německu je jedna na 5700 lidí. V Česku je tedy podle něj hustota obchodů více než trojnásobná. Česko podle ministra nepotřebuje další skladovací prostor a důležité infrastrukturní stavby ani rozvoj například vědeckých center zákon neomezí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

30.11.2023 07:45
k čemu je tu vlastně Hospodářská komora?

Svaz obchodu a cestovního ruchu si dobírá i vládu a daří se jí, jak je vidno její vliv je dost velký, stačí si připomenout, co dělali za vyrvál, když se jednalo o omezení otvírací doby v obchodních centrech na Nedělní " klid". Podle mě by se v Sobotu v 15h mělo zavřít a otevřít až v Pondělí. Že i prodavači jsou lidi.
Jak hájí zájmy obchodních řetězců a nekvalitní potraviny a oligarchistického systému. Slabost vlády nechápu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.11.2023 09:23 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist