https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaparkuj-nabidne-v-olomouckych-parcich-program-na-cele-leto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Iniciativa Zaparkuj nabídne v olomouckých parcích program na celé léto

15.6.2020 11:50 | OLOMOUC (ČTK)
Stěžejním formátem akcí pod hlavičkou iniciativy budou i letos Zaparkuj festy, půldenní minifestivaly spojující hudební vystoupení, filmovou projekci a bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Většina z nich se uskuteční buď na parkánu konviktu nebo v Bezručových a Smetanových sadech, a to téměř každou středu.
Stěžejním formátem akcí pod hlavičkou iniciativy budou i letos Zaparkuj festy, půldenní minifestivaly spojující hudební vystoupení, filmovou projekci a bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Většina z nich se uskuteční buď na parkánu konviktu nebo v Bezručových a Smetanových sadech, a to téměř každou středu.
Foto | Lehotsky / Wikimedia Commons
Desítky filmových projekcí, koncerty, festivaly i sportovní aktivity doprovodí během nadcházejícího léta programovou nabídku univerzitní iniciativy s názvem Zaparkuj, jejímž cílem je oživit olomoucké parky a další veřejná prostranství. Projekt v těchto dnech vstoupil do sedmé sezony a řadu akcí nabídne zájemcům v příštích měsících nejen v olomouckých parcích, ale i na parkánu Uměleckého centra UP v areálu jezuitského konviktu, sdělili ČTK jeho pořadatelé.
 

Stěžejním formátem akcí pod hlavičkou iniciativy budou i letos Zaparkuj festy, půldenní minifestivaly spojující hudební vystoupení, filmovou projekci a bohatý doprovodný program pro celou rodinu. "Většina z nich se uskuteční buď na parkánu konviktu nebo v Bezručových a Smetanových sadech, a to téměř každou středu," uvedl koordinátor iniciativy Ondřej Martínek.

Organizační tým sestávající se především ze studentů UP chystá i dva dvoudenní minifestivaly, workshopy a turnaje v ringu a badmintonu. "Spolupracujeme s výtvarníky z Chaoscompany, se Slackline Olomouc a šermíři z Non sancti, žongléry a ohňostrůjci nebo s Olomouckou dílnou," doplnila Kristýna Slováčková ze Zaparkuj týmu. První z nich se koná příští pátek a sobotu v areálu parkánu Konviktu, kde nebude chybět divadelní šapitó a představení, ale i žonglování, slackline či výtvarná zóna.

Projekt během léta přivítá také kapely Billow a Hope Astronaut, písničkářku Amelii Sibu nebo Thoma Artwaye nebo zpěvačku Lenku Dusilovou, která vystoupí v prostředí Konviktu 23. července. Zapojí se i organizátoři festivalu Michalský výpad či středoškolští studenti, kteří připravují na konci srpna druhý ročník festivalu mladých umělců St-Art. Talentovaní hudebníci by se ale díky Zaparkuj měli objevit i na Selských trzích, které pořádá Výstaviště Flora nebo přímo v ulicích města, doplnili pořadatelé. Bližší informace k programu jsou na stránkách www.zaparkuj.upol.cz.

Za iniciativou Zaparkuj - oživení parků v Olomouci stojí Univerzita Palackého ve spolupráci s radnicí a Výstavištěm Flora. Testovacím kolem se stal majáles v roce 2014, který do parků mířil i v následujících letech. Cílem je vnést do olomouckých parků a dalších veřejných prostor více kulturních, společenských či sportovních akcí. Součástí projektu jsou mini festivaly kombinující hudbu, filmovou projekci, sport či výtvarné aktivity v prostředí parků a parkánových zahrad, bezplatná půjčovna stolních a deskových her či sportovního vybavení a dek či piknikových košů. Od loňského roku se pořadatelé nově zaměřují i na pouliční umění a během sezony do Olomouce zvou desítky hudebníků, perfomerů a výtvarníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist