https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zavod-rumpold-v-havlickove-brode-za-rok-zpracuje-160-000-starych-lednic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Závod Rumpold v Havlíčkově Brodě za rok zpracuje 160.000 starých lednic

27.9.2018 00:08 | H. BROD (ČTK)
Nový závod firmy Rumpold RCHZ, který od ledna funguje v průmyslové zóně u Havlíčkova Brodu, plánuje za rok zpracovat okolo 160.000 vyřazených lednic. / Ilustrační foto
Nový závod firmy Rumpold RCHZ, který od ledna funguje v průmyslové zóně u Havlíčkova Brodu, plánuje za rok zpracovat okolo 160.000 vyřazených lednic. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Nový závod firmy Rumpold RCHZ, který od ledna funguje v průmyslové zóně u Havlíčkova Brodu, plánuje za rok zpracovat okolo 160.000 vyřazených lednic. Je to asi polovina likvidovaných chladicích zařízení v celé republice. Z lednic se nejprve odsaje škodlivý freon sloužící jako chladivo, zbylé materiály po roztřídění míří k dalším zpracovatelům. Při včerejším slavnostním otevření závodu řekla ředitelka provozovny Marcela Špelinová.
 

"Smyslem technologie je odsát co nejvíc freonů, a přispět tak k ochraně životního prostředí, aby nedocházelo k oslabování ozonové vrstvy," uvedla Špelinová. V třísměnném provozu se střídá 20 pracovníků. "Lednice sem přicházejí od kolektivního systému Elektrowin, který je naším zákazníkem," řekla.

Předseda představenstva Elektrowinu Roman Tvrzník doplnil, že je uzavřen pětiletý kontrakt. "Konečně přišla do České republiky skutečně inovativní technologie, která splňuje veškeré požadavky legislativy," řekl.

Závod vznikl během dvou let v areálu bývalých kasáren u letiště nedaleko vsi Poděbaby, která je částí Havlíčkova Brodu. Stavba podle Špelinové stála 80 milionů korun a dalších 80 milionů technologie firmy SEG. Společnost Rumpold předtím tuto službu v ČR nabízela pomocí mobilní linky.

Závod by měl ročně zpracovávat okolo 8000 tun chladicích zařízení, recykluje z nich 92 procent materiálu. Znovu se využívá téměř vše, počínaje měděným kabelem. Vzniká železná a plastová drť i polyuretanová moučka vyrobená z izolace zbavené freonu. Mezi odběrateli jsou například hutě a výrobci stavebních materiálů. Freon se likviduje ve spalovně, recyklovat ho vzhledem k platné legislativě není možné, uvedla Špelinová.

Elektrowin se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů. Akcionáři neziskové společnosti jsou výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. U chladicích zařízení zajišťuje Elektrowin podle Tvrzníka sběr až 17.000 tun ročně, což představuje více než 300.000 kusů. Systém sběru je podle něj zavedený a funguje dobře.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist