https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdravi-plic-podle-plicnich-lekaru-ohrozuje-kvalita-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdraví plic ohrožuje kvalita ovzduší. Většina Česka se přitom potýká s jeho znečištěním

14.11.2023 01:40 | PRAHA (ČTK)
Většina České republiky má více či méně znečištěné ovzduší, což má negativní dopad na dýchací ústrojí. Celoročně splňuje normy pro čistý vzduch pouze Šumava a okrajové hornaté části několika menších krajů.
Většina České republiky má více či méně znečištěné ovzduší, což má negativní dopad na dýchací ústrojí. Celoročně splňuje normy pro čistý vzduch pouze Šumava a okrajové hornaté části několika menších krajů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Většina České republiky má více či méně znečištěné ovzduší, což má negativní dopad na dýchací ústrojí. Celoročně splňuje normy pro čistý vzduch pouze Šumava a okrajové hornaté části několika menších krajů, jako je Zlínský nebo Karlovarský, sdělili plicní lékaři. Zdraví plic ohrožuje také kouření a užívání nikotinových výrobků, jako jsou elektronické cigarety, zahřívaný tabák nebo sáčky. Oba faktory přispívají k vzniku nemocí, jako je například rakovina plic, tuberkulóza nebo chronická obstrukční plicní nemoc.
 

"Škodlivé okolní prostředí, a zejména přítomnost malého polétavého prachu ve vdechovaném vzduchu má negativní vliv nejen na plíce, ale také na mozek a srdce," řekl vědecký sekretář České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Vladimír Koblížek. Podle něj doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) od roku 2021, aby průměrná roční koncentrace drobného polétavého prachu nepřesáhla pět mikrogramů na metr krychlový a aby čtyřiadvacetihodinový průměr nepřesáhl 15 mikrogramů na metr krychlový.

"Zjištění, která máme, ukazují, že většina evropské populace žije v místě, kde jim ten vzduch více či méně škodí," řekl Koblížek. Podle lékaře je prokázané, že lidem, kteří žijí ve špatném ovzduší, se může rozvinout například chronická obstrukční plicní choroba, roste i riziko rakoviny prsu nebo předčasného porodu. Pro zdraví lidí je podle Koblížka důležité nejen to, co lidé pijí a jedí ale i to, co dýchají.

"U jednoho z pěti kuřáků se postupem času vyvine CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc), kouření z více než 70 procent způsobuje rakovinu plic," řekla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Martina Koziar Vašáková. Podle odbornice neexistuje takzvané zdravé kouření. "Nikotin nemá žádnou bezpečnou dávku, kterou byste mohli užívat," řekla.

Jednou z nejzávažnějších nemocí spojených s kouřením cigaret je podle odbornice rakovina plic. Tu se lékaři snaží včas odhalovat pomocí screeningu, včasný záchyt zvyšuje podle nich naději na uzdravení. Program je určený lidem mezi 55 a 74 lety, kteří kouřili nebo kouří 20 let asi 20 cigaret denně, nebo deset let kolem 40 cigaret za den.

I letos na podzim si lidé mohou nechat zkontrolovat stav svých plic s pomocí spirometrického měření. Měření se budou konat 22. listopadu v Obchodním centru Letňany v Praze, 23. listopadu na Klinice plicních nemocí a TBC ve Fakultní nemocnici Olomouc nebo tentýž den na Klinice nemocí plicních a TBC ve Fakultní nemocnici Brno. Na 15. listopadu připadá Světový den chronické obstrukční plicní nemoci. K jeho příležitosti pořádá Český občanský spolek proti plicním nemocem (ČOPN) Den pro zdravé plíce, který se bude konat 24. listopadu v Lékařském domě v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

na

14.11.2023 16:45
Naštěstí už je to o dost míň než dřív, ale i tak člověk vidí v každé vesnici pár jednotek dobytků, kterým se valí z komína černej kouř. Něco takového by mělo být trestné.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.11.2023 23:09 Reaguje na
Bude hůř. Pokud bude plyn stále dražší, o elektřině nemluvě, uhlí a dřevo zatížené nějakou tou uhlíkovou daní, zase budou lidé topit lecčím.
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.11.2023 15:16 Reaguje na Viktor Šedivý
jistěže smrad venku je obtěžující a pohled na komín z kterého se valí černý/žlutý dým z podivného páleného bordelu je nepříjemný, ale o zdraví se hraje především v interiérech (kde průměrný našinec tráví více či méně drtivou většinu svého života), kde koncentrace "neplechy" bývá (i o několik řádů!) vyšší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist