https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelena-dohoda-podle-fialy-zatim-eu-nenasmerovala-k-inovacim-a-promene-ekonomiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Zelená dohoda nenasměrovala k inovacím. Je třeba ji vzít jako příležitost Aktualizováno

26.9.2023 09:57 (ČTK)
Po čtyřech letech od vyhlášení nedokázala takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) podle premiéra Petra Fialy (ODS) nasměrovat země EU k inovacím a proměnám ekonomiky. Je třeba příležitosti využít, uvedl dnes na úvod konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
 
Zatímco cíle Zelené dohody se podle Fialy plní z hlediska změny odpovědného života a chování k životnímu prostředí, ambice v inovacích naplňovány nejsou. Pokud se to nepodaří zajistit, hrozí podle premiéra, že mnoho lidí bude plán dál odmítat.

"Green Deal rezonuje stále silněji a jeho obsah se zařadí ke klíčovým tématům," uvedl Fiala s tím, že v příštím roce bude zřejmě v řadě zemí důležitým tématem evropských voleb. Naplňování dohody je podle premiéra realitou a je třeba se snažit zajistit její ambice tak, aby se dosáhlo maximálních příležitostí. Zmínil také, že bez toho, že Evropa přesvědčí o potřebnosti změn i zbytek světa, část přijímaných opatření ji může poškozovat. Znamená to výzvu k adekvátní reakci.

Bez inovací podle Fialy Evropě hrozí, že bude brzo přispívat k cizí prosperitě. Název Starý kontinent by v globální ekonomice mohl nabýt nového významu, řekl. Reakce na vývoj musí být uměřená a promyšlená. Jako vzor pro spolupráci v Evropě, který vedl za českého předsednictví k dobrému výsledku, jmenoval reakci na energetickou krizi vyvolanou Ruskem v minulém roce. Z této "války" podle něj vzešla Evropa silnější.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) je pro šéfku Evropské komise prioritou od jejího nástupu do funkce v roce 2019. Boj s klimatickými změnami tehdy označila za existenční otázku, která si žádá okamžité řešení. Dohoda se týká přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií, jejímž základem je sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55. Dalším krokem Evropské komise má být otevření diskuse o snížení emisí skleníkových plynů do roku 2040. Ten by měla EK představit v první polovině příštího roku. Podle Fialy je debata o cílech pro rok 2040 důležitá jako revize strategie. "Nemůžeme ignorovat nové výzvy a tento proces dobře uchopit," konstatoval.

V souvislosti s pozicí Česka v jednáních o evropské budoucnosti Fiala zmínil i aktuální kompromis v jednáních o podobě nové emisní normy Euro 7. Ministři Evropské unie zodpovědní za konkurenceschopnost dokument schválili v pondělí a český ministr dopravy Martin Kupka (ODS) vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu a rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy.

K českým podnikatelům, kterým je konference určena, Fiala směřoval výzvu k zapojení se do strategických změn. Zmínil nedávno formulované ambice vlády podporovat rozvoj infrastruktury, jaderné energetiky, těžby a využívání lithia, čipů a trendů v informačních technologiích.

Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských svazů zpracovaly analýzu současné situace v ČR z pohledu podnikatelů, z níž mimo jiné vyplynulo, že Česko má rozvinutou průmyslovou základnu s mezinárodním propojením, ale její největší bolestí je v porovnání s ostatními státy vysoká energetická náročnost. Hrozbou pro celou ekonomiku je tak ztráta konkurenceschopnosti v důsledku vyšších cen energií. Tento stav ale skýtá i příležitost, kterou je vývoj technologií snižujících energetickou, materiálovou a uhlíkovou náročnost tradičních odvětví, dodali podnikatelé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.9.2023 13:55
Dobrý fór. Zelená dohoda snižuje konkurenceschopnost EU firem, protože jim zvedá náklady. Navíc je nutí utápět prostředky v zelených nesmyslech.
Příležitostí je to akorát pro obchodníky s deštěm a jiné šizunky, kteří žijí z dotací.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.9.2023 17:11 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
ig

27.9.2023 18:17 Reaguje na Richard Vacek
+1
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.9.2023 14:25
PÁN Petr Fiala je jeden z největších statníku za celou dobu existence jak Československa tak české republiky.Jeho místo je na piedestalu slávy vedle Emila Háchy,Vaclava Havla a Gustava Husáka.
Odpovědět
sv

sv

27.9.2023 14:49 Reaguje na karel krasensky
Co se stalo, krasenský, žes nezahrnul svého miláčka klementa.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.9.2023 20:54
Občas si říkám, kolik mu to nese, že si dělá ... z úst tak otřesnou kanalizační stoku.
Odpovědět
sv

sv

27.9.2023 14:50 Reaguje na Viktor Šedivý

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

27.9.2023 22:08 Reaguje na Viktor Šedivý
Emanuelovi šedivému zvaný kanál to evidentně nenese nic - proto to vzteklé dupání nožičkama.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.9.2023 23:33
Politologie je věda věd a pan profesor mudrc mudrců. Vysvědčení dostane za dva roky, ale už nyní to vypadá dost blbě. Být volby dnes, tak nevím nevím,
zda bude ještě takovým optimistou. Nasměřovat ekonomiku k inovacím vyššími
daněmi, bržděním investic a spotřeby dokáže asi pouze on a jeho vláda.
Inovace potřebují investice a ty nebude generovat stagnace a snižující se
spotřeba. Asi čeká na zázrak podobný neposkvrněnému početí Panny Marie.
Bez investiční podpory se inovace konat na dluh nebudou, ale naopak tu
nastane stagnace zakonzervováním stávající techniky, mezd a následná
ztráta konkurenceschopnosti. Opakuje chyby Klause a Kalouska, kteří chtěli nízkými platy pracujících zachránit nekonkurenceschopnou ekonomiku a
Fiala k tomu přidá ještě vyšší zdanění a drahé energie. Prostě mudrc.
To už není utahování opasku, ale jeho použití jako oprátky pro občany
a ekonomiku státu.
Odpovědět
sv

sv

27.9.2023 14:59 Reaguje na Břetislav Machaček
"Blbě" to vypadá s tebou a tvou pamětí, machačku. Jinak bys věděl, že nejnižší míra investic tady byla za diletantské vlády agenta bureše. A to prosím bylo období světové konjunktury, nemluvě o tom že bureš se na rozdíl od Fialy nemusel vypořádat s katastrofickými důsledky diletantismu předchůdce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.9.2023 19:17 Reaguje na sv
Co měl stavět, když po pravicové vládě nebyly žádné stavby
projektově připravené? Nebyly vykoupeny pozemky, scházely
projekty a musely se znovu oživit stavební firmy. Dnes vše
mají, ale zaříznou investování, jako už v minulosti. A tak
stále dokola mudrlante. I u nás zrušili stavbu obchvatu kvůli nedostatku financí a okresku pouze flikují místo
celého nového koberce. Někde ani to, ale hlavně, že plánují
rychlotrať, aby pak mohli kritizovat novou vládu, že na
ni nemají peníze a nevykupují pozemky. To už přece mohou
nyní i oni, ale za co, když potřebují zbrojit a půjčovat
jiným(úvěr na financování Ukrajiny). Takže s pamětí jsi
na tom špatně ty a vzpomeň si kolik rozestavěných staveb
zastavila vláda s ministrem financí Kalouskem a dopravy
Bártou. Ty škody, které napáchali ti dva nelze už ani spočítat. Zastavení staveb stálo více, než jejich dokončení, protože se musely zakonzervovat, hlídat a zaplatit penále
firmám, které byly nasmlouvány. Jezdilo se oklikou, protože
zastavili stavby mostů a po děravých silnicích na které
odmítli položit nové asfaltové koberce. Pouhá sanace škod
po těch neumětelích spolykala rozpočty na nové stavby
a vy opěvujete tuto vládu, co stříhá pásky staveb, které
započala vláda minulá!
Odpovědět
sv

sv

30.9.2023 10:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Trapnější školkovní výmluvu jsi už vymyslet nemohl, machačku. Příště zkus "to ne bureš, to pepíček, soudružko učitelko" budeš alespoň autentičtější. Realita je samozřejmě taková, že nejen, že byly připraveny projekty, byly i rozjednány mezinárodní spolupráce. Viz Temelín, viz STORK II. VIz https://echo24.cz/a/SUD3a/babis-prosustroval-prosperitu
No oceňuji, že jsi ale spoň uznal,žne diletantský zloděj bureš v době SVĚTOVÉ KONJUNKTURY zařídil pro ČR NEJNIŽŠÍ míru investic.
Chápu, že ty jako podržtaška posluhující tu masovému vrahu puťkovi a tu zase diletantovi, tuneláři a soudně uznanému konfidentu stb burešovi nechápeš, že bez Nečase a Kalouska bychom s burešem dopadli jako řecko v roce 2008. A ano náprava škod po těch anonistických a komsocanských zlodějích a rozazovačích veřejných prostředků stojí obrovské množství finančních prostředků a vládu obrovské úsilí. Ještě, že je konečně ve strakovce někdko kompetetní. Mimochodem, emanueli, co máš proti rozvoji českých zbrojovek. Kdopak asi nejvíc vydělává na nacistické rusácké bestialitě na Ukrajině, no české zbrojovky. A to zásluhou komerčních kontraktů s Ukrajinou. Copak ty jsi pro likvidaci českého zbrojního průmyslu moravče? Kolik jsi dostal rublíků od toho rusáckého agenta, morozove? A víš, že si za ně nic nekoupíš.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist