https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-lakali-volice-na-vysadbu-stromu-a-dekriminalizaci-mekkych-drog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřZelení lákali voliče na výsadbu stromů a dekriminalizaci měkkých drog

28.5.2002 10:47 | PRAHA (EkoList)
Poněkud překvapeně vypadaly včera pozdě odpoledne zhruba tři desítky převážně mladých hostů zahradní restaurace Park Café v Riegrových sadech, když na pódium vystoupil lídr pražské kandidátky Strany zelených (SZ) Karel Jech a zahájil předvolební mítink.
 

Vystoupení několika pražských kandidátů této strany hosty ovšem neodradilo a v restauraci zůstali celou hodinu, po kterou mítink trval. "Přesvědčili mě i mé dva kamarády," tvrdila jedna z návštěvnic, která má letos do Sněmovny volit poprvé. "Ani jsem nechtěla jít k volbám, ale zelené bychom asi zvolili," dodala.

Kandidáti před občany argumentovali zejména nutností změn na české politické scéně, ale i pozicí Stran zelených v Evropě, či volebními závazky zasadit strom za každý odevzdaný hlas pro SZ či rozpoutat debatu o dekriminalizaci měkkých drog. "Kulturní vložkou" mítinku byly písničky Jiřího Dědečka, který je ovšem na kandidátce Balbínovy poetické strany (BPS) ve Středočeském kraji. "Já jsem na místo na kandidátce rezignoval a veřejně jsem prohlásil, že budu volit Stranu zelených. BPS mě ale nevyškrtla s tím, že je to stejně jedno," komentoval před publikem své politické angažmá Dědeček.

Lídrovi pražské kandidátky Karlu Jechovui jsme po skončení mítinku položili několik doplňujících otázek.

EkoList: Co byste řekl člověku, který se ptá, proč by měl volit stranu, která má pouhá 2,5 procenta preferencí?

Karel Jech: V první řadě bych poradil, aby ji opravdu volil. Pokud bude volit ty "osvědčené" strany, dočká se pouze "osvědčených řešení". Těch jsme byli ale svědky už v posledních čtyřech, možná osmi letech. Proč volit zelené? Nejdelší hranici máme s Německem a Rakouskem. V Německu jsou Zelení ve vládě, v Rakousku jsou parlamentní stranou, v Evropě jsou čtvrtou nejsilnější stranou. Přijde doba, kdy i tady budou rozhodující politickou silou, jazýčkem na váhách. A kdy přijde, to záleží právě jenom na tom, kdy se volič odhodlá, pochlapí, kdy v sobě najde odpovědnost a odvahu volit někoho, kdo není zkorumpovaný a má vůli a sílu něco změnit.

EkoList: V současných parlamentních stranách jsou přece lidé, kteří se dlouhodobě životnímu prostředí věnují. Proč nevolit je? Mají přece větší šanci, že budou zvolení...

Já jsem přečetl volební program Koalice v Praze a našel jsem tam jedinou zmínku o životním prostředí - podporu cyklistických stezek. Volební program Strany zelených se zásadně liší v tom, že otázky životního prostředí jsou otevřeně nebo skrytě zakomponovány do všech jeho bodů. Nemůže třeba dojít k situaci, že ministr, který bude mít na starosti hospodářství, ekonomiku či zahraniční věci, nebude brát ohled na problematiku životního prostředí. Navíc v "osvědčených" stranách jsou lidé, kteří jsou odborníky na životní prostředí, bráni jako černé ovce nebo páté kolo u vozu. Typickým příkladem je špičkový ekolog Bedřich Moldan v ODS.

EkoList: Co Libor Ambrozek? Je lídrem Koalice v Jihomoravském kraji. To vám připadá jako "páté kolo u vozu"?

Libor Ambrozek byl mnohokrát přehlasován i ve vlastní straně. Tohle taky zcela postihlo Miloše Kužvarta v ČSSD.

EkoList: Znovu - Ambrozkovo místo na kandidátce Koalice vám přijde jako výraz toho, že je "pátým kolem u vozu"?

To není, ale bude v okamžiku, kdy se Koalice dostane k moci, bude "jen" jedním z lídrů. Jejich program se opravdu otázkami životního prostředí nezabývá. Libor Ambrozek bude pak zase bojovat proti větrným mlýnům. Až do krve, ale bude mu to houby platné, protože v těch ostatních programových otázkách u Koalice environmentální problematika prostě není.

EkoList: Pokud byste mohli mluvit do sestavování příští vlády - s kým byste ji chtěli sestavit?

Strana zelených by se snažila sestavit vládu pravděpodobně s ČSSD a s Koalicí. Rozhodně bychom nešli do vlády s ODS a s KSČM.

Lídr pražské kandidátky Karel Jech
Trojka na kandidátce SZ v Praze Kateřina Stehlíková Písničkář Jiří Dědeček
Jiří Dědeček podruhé Monika Šatavová kandiduje na 23. místě Pětka na kandidátce SZ v Praze, místostarosta Prahy 15 Tomáš Bräuner

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist