https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-eu-se-shodly-na-zakazu-pesticidu-skodliveho-pro-vcely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země EU se shodly na zákazu pesticidu škodlivého pro včely

23.10.2019 00:45 | BRUSEL (ČTK)
Členské státy Evropské unie podpořily návrh na zákaz používání pesticidu thiakloprid, který je rizikový pro včely a může ohrožovat i zdraví lidí. / Ilustrační foto
Členské státy Evropské unie podpořily návrh na zákaz používání pesticidu thiakloprid, který je rizikový pro včely a může ohrožovat i zdraví lidí. / Ilustrační foto
Členské státy Evropské unie podpořily návrh na zákaz používání pesticidu thiakloprid, který je rizikový pro včely a může ohrožovat i zdraví lidí. Uvedlo to na twitteru ředitelství Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin. Zemědělci v EU tak zřejmě nebudou smět používat insekticidy firmy Bayer prodávané pod značkami Calypso a Biscaya po 30. dubnu 2020, kdy končí platnost současných povolení.
 

Většina zemí EU schválila návrh Evropské komise, aby nebyla obnovena licence thiaklopridu. Komise nyní musí vydat ještě konečné rozhodnutí s detaily, kdy bude omezen prodej a použití tohoto insekticidu.

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnila v lednu zprávu, ve které vyjádřila obavy, že látka je toxická pro lidi a je přítomna v příliš velké koncentraci v podzemních vodách, upozornila agentura Reuters.

Thiakloprid patří do skupiny pesticidů nazývané neonikotinoidy, které jsou chemicky podobné nikotinu. Mají silný účinek na nervový systém hmyzu. V roce 2013 EU zakázala tři další látky z této skupiny - imidakloprid, thiametoxam, klothianidin - pro použití na kvetoucích plodinách, jako třeba řepka, kvůli nebezpečí, které představují pro včely. V roce 2018 rozšířila zákaz i na plodiny jako ozimé obiloviny a cukrovou třtinu. Letošní sezona je první, kdy pěstitelé ozimých obilovin nemohou používat insekticidní mořidlo Deter.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

23.10.2019 10:32
Takže ze systémových látek zbývá už jen acetamiprid. Je jen otázkou krátkého času, kdy si na něj populace škůdců vytvoří rezistenci,a pak se nabízejí jen pyretroidy s krátkou a špatnou účinností. Je otázkou, zda firmy mají nějakou šetrnější náhradu, doufám že ano, protože jinak to bude průšvih.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.10.2019 13:20 Reaguje na pavel peregrin
Zbyde výluh z cigaretových nedopalků, jakým moje maminka likvidovávala mšice na růžích :-)
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

24.10.2019 09:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Nebo nějaký ten integrated pest management.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

24.10.2019 11:35
Po odkvetu jsem ošetřoval ryngle a švestky právě postřikem "calypso" jinak vše spadlo. Je nějaká alternativa eko nebo aspoň ne tak drastická? Přece jen včelky lítají na dokvítajíci stromy. A mezi "přáteli" mám dost přátel.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist