https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-sousedici-s-baltskym-morem-chteji-vyrazne-zvysit-vyrobu-vetrne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země sousedící s Baltským mořem chtějí výrazně zvýšit výrobu větrné energie

31.8.2022 11:31 | RÖNNE (ČTK)
Větrná farma na moři
Větrná farma na moři
Foto | Slaunger / Flickr
Členské země Evropské unie sousedící s Baltským mořem se dohodly, že do roku 2030 zvýší kapacitu větrných elektráren v tomto moři na sedminásobek, tedy na zhruba 20 gigawattů. Chtějí se tak zbavit závislosti na dodávkách fosilních paliv z Ruska. Uvedla to podle agentury AFP dánská premiérka Mette Frederiksenová na dnešním energetickém summitu v Kodani, kterého se zúčastnili představitelé Dánska, Německa, Polska, Litvy, Lotyšska, Estonska, Finska a Švédska.
 

"Dohodli jsme se, že do roku 2030 zvýšíme produkci větrné energie v Baltském moři na sedminásobek," uvedla Frederiksenová. V současnosti je kapacita větrných elektráren v Baltském moři zhruba 2,8 gigawattu, většina se nachází v dánských a německých vodách, napsala agentura Reuters.

Dohoda přichází v době, kdy Rusko omezuje dodávky plynu do Evropy. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickým problémy. EU ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

"Dokud jsme závislí na fosilních palivech, jsme zranitelní," uvedla Frederiksenová. "(Ruský prezident Vladimir) Putin používá energii jako zbraň a uvrhl Evropu na pokraj energetické krize," dodala. Větrné elektrárny s kapacitou 20 gigawattů by podle premiérky zajistily elektřinu pro nejméně 20 milionů domácností. Do roku 2050 by se pak podle jejího prohlášení mohla kapacita větrných elektráren v Baltském moři vyšplhat na 93 gigawattů.

"Je to úžasné. Až 20 gigawattů do roku 2030," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se summitu rovněž zúčastnila. "Putinův pokus vydírat pomocí fosilních paliv selhává," prohlásila rovněž. "Zbavujeme se závislosti na ruských fosilních palivech," dodala.

Německo, Dánsko, Nizozemsko a Belgie již v květnu ohlásily podobnou dohodu, která počítá s vybudováním větrných elektráren s kapacitou téměř 150 gigawattů v Severním moři do roku 2050.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 13:21
Tohle je jednoznačně správná cesta, 20 temelínských bloků (asi v píku) do roku 30, kdy my postavíme JEDEN do roku 40, když to dobře půjde. Což asi nepůjde. Ruský plyn i ropa sice končí letos, ale ostatní dodavatelé nejsou taky nic extra.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 15:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Zejména ze strany Říše je to skvělá cesta, místo JE, které mohly ještě v pohodě řadu let fungovat a už hlavně stály, napereme k pobřeží tisíce vrtulí.

Jako noc proti větru. Nic ani proti tomu, když tu a tam několik MÁLO těch oblud stojí. Ale tohle je prostě devastace krajiny jak cyp. Ne že bych byl z JETE nějak úplně na větvi, ale zase tolik místa nezabírá a už z pár km ani nijak zásadně neruší. Když si místo něj představí ovrtulované celé J Čechy, tak teda ... zlatý jádro.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 16:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Pro nás je vítr asi fakt nacypa, pro nás je vhodná FVE a jádro.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 16:48 Reaguje na Svatá Prostoto
V ghermánských tvrdých makovicích se to už ale hýbe. Už fakt pochopili, že Putin není dobrý partner na kšefty, ale psychopatická zrůda, Rus není jen hůř oblečený Američan a třeba jim dojde i to, že jádro není takový zabiják.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 11:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Škoda, že jim to nedošlo, než ty své JE začaly zavírat. A nejen oni.

Možná jsme si mohli velkou část současného průseru odpustit.

Plus je tady další problém, resp. dva. Jednak zatím o čem jsou Němci ochotni diskutovat je držet ty stávající JE v provozu, a i to je otázkou zda to tak bude a nezůstane v provozu jen ta v Bavorsku. O nějaké ochotě se byť jen zamýšlet nad budováním nových se tam nedá ani mluvit. A druhá věc je ta, že zavřít JE jde relativně rychle, ale obnovit je chvíli trvá a postavit nové, to je na hodně dlouho.

Jenže když si Němci něco jednou vezmou do hlavy, tak trvá hooodně dlouho, než se jim rozsvítí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 16:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Ony ty německé odstavené jaderky není žádný podstatný zdroj energie, spíš marginální a s dnešními problémy nic společného nemají.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2022 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to cesta sobců, kteří si sotva dohlednou na vlastní nos
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

31.8.2022 17:09
Tohle je fakt šílenství. Přitom množtsví už to nějaký ten vliv na ŽP bude mít. Odpověď pana Hanzla již znám.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.8.2022 20:00 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Jj, čím více vrtulí, tím více přeživších.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2022 09:16 Reaguje na Karel Zvářal
jj
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist