https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-budou-ve-ctvrtek-znovu-protestovat-vyborny-odmita-dalsi-ustupky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci budou ve čtvrtek znovu protestovat, Výborný odmítá další ústupky

4.3.2024 19:21 | PRAHA (ČTK)
Představitelé zemědělských organizací dnes rozhodli o čtvrteční protestní jízdě Prahou, slíbenou pomoc od vlády považují za nedostatečnou. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v reakci na to řekl, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty. Opatření, která oznámil v pátek, jsou podle něj maximem v rámci možností státního rozpočtu a nemůže ani pod tlakem protestů slíbit další ústupky.
 

Výborný v pátek uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Vláda podle něj letos přidá 550 milionů korun na podporu pohody v chovech a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově. Farmáři však dnes řekli novinářům, že taková pomoc nestačí. "Potřebujeme, aby všech pět bodů bylo do nějaké míry splněno," uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal.

Letošní navýšení dotace podle Doležala znamená sice její růst na tři miliardy korun, což je však stále o dvě miliardy méně než před jejím krácením před dvěma lety. Přesto jsou zemědělci ochotni tento bod považovat za splněný, nicméně jen jako jediný z pěti požadovaných. Podporu zaměstnanosti v příštím roce vnímají pouze jako příslib.

Zemědělské organizace proto zorganizují 7. března protest v Praze. "Demonstrace bude mít dvě části. První část bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží," řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Druhá část bude protest zemědělců, pravděpodobně před úřadem vlády, doplnil. Do Prahy podle něj dorazí zřejmě stovky vozů, ale zemědělci nechtějí centrum Prahy včetně magistrály zablokovat. "Zvolili jsme trasu, abychom se soustředili hlavně na vládní budovy," doplnil Doležal.

Výborný respektuje právo zemědělců na protesty, ale není ochoten jednat pod tlakem. "Nemám eso v rukávu, které bych vytáhl v okamžiku, kdy budou tři dny jezdit kolem Strakovky (sídla vlády, pozn. red.) nebo ministerstva zemědělství zemědělci se svojí technikou," řekl dnes médiím. Se zemědělci je ochoten dále jednat, ale v pátek oznámená pomoc je podle něj konečná. "Je to řešení, které je v rámci možností státního rozpočtu," dodal.

Všem požadavkům zemědělců ani kabinet podle ministra nemůže vyhovět. Vláda není schopna třeba snížit daň z nemovitosti, protože ta je součástí celého konsolidačního balíčku, z něhož není možné jednotlivé položky vytrhávat, uvedl Výborný.

Protesty zemědělců se ve čtvrtek 7. března uskuteční vedle Prahy i v dalších regionech, sdělila mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková. Třeba zemědělci v Libereckém kraji podporují další protestní akce a jednat o nich budou i s farmáři v Německu a Polsku. Je to vzkaz vládám, aby situaci, která dopadá na zemědělce, řešily - a to nejen ta česká, ale i polská a německá, řekl ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Protestní jízdu Prahou podpořili i zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Například Asociace soukromého zemědělství ČR, sdružující zejména malé farmáře, se však k protestu přidat nechce. Podle dřívějšího vyjádření svého předsedy Jaroslava Šebka má vlastní náměty, jak zemědělství podpořit.

Čtvrteční akce podle Doležala nebude poslední demonstrací, protože 21. března bude jednání Evropské rady o bezcelní dohodě s Ukrajinou. Zemědělci požadují, aby se v rámci této dohody nedostávalo do Evropy více levných surovin určených pro jiné země. Další protest by se tak podle šéfa Agrární komory možná soustředil na evropskou rovinu problémů farmářů.

Část zemědělců už 19. února demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od protestu distancovaly. Hlavní zemědělské organizace se podílely na protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.3.2024 20:32
Odpuštění daně z dotací si deficitní rozpočet těžko může dovolit, zvláště u pravicové vlády. Holt, bude to na delší lokte...
Odpovědět
PB

Petr Blažek

5.3.2024 17:19 Reaguje na Karel Zvářal
Jestliže jsou zemědělci ve ztrátě tak přeci žádné daně ze zisku, tím pádem ani z dotací neplatí. Takový krok je pouze pro velké holdingy , které si v účetnictví mohou dělat přesuny mezi různými divizemi. Takže opět podpora zemědělství, zvláště těch , kterým je těžko.
Odpovědět

Vítězslav Šorab

5.3.2024 19:01 Reaguje na Petr Blažek
Naprosto souhlasím, i kdyz je to na hlavu postavene zdanit něco co mi stát dává a že jsme jedini v Evropě se Slovenskem, ale neresi todpuštění daně ze zisku je přidání těm co jsou v zisku a ne tem co potřebují pomoct, řešit se to musi jinak. Podporou úroků na investice a na provoz, podporou zaměstnanosti odpustenim různých poplatků a nesmyslnych papírování, kde jsme papeztejsi nez papež.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.3.2024 19:25 Reaguje na Petr Blažek
No já slyšel rozhovor jednoho malozemědělce (500 ha) s ministrem, a ten mu toto uváděl jako jeden z důvodů, proč do Prahy dojel, a že tedy by mu to nezdaňování dotací pomohlo. Takové to trucování malozemědělců "my tam nepojedeme, máme vlastní návrhy" vypovídá také o nespokojenosti se současným stavem. Absolutně spravedlivé to nebude nikdy, proto je nutno tlačit na pilu (jednání) stále, a asi každý dle svých potřeb a zájmů. "Jednotný přístup/názor" je zde z principu nereálný.
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

6.3.2024 16:54 Reaguje na Karel Zvářal
My také zítra jedeme. Jen bych s vámi nesouhlasil s tím, že 500 ha je u vás malozemědělec.
Pro vaši informaci trochu z oficiální statistiky:
průměrná velikost zemědělského podniku v EU v roce 2016 činila 16,6 ha, této a větší velikosti dosahovalo pouze asi 15 % zemědělských podniků. U většiny podniků zemí EU je rozloha menší než 28 ha. Tamní menší podniky se ale čím dál víc slučují, čímž se průměrná rozloha evropských farem zvětšuje, a tím se přibližuje situaci v ČR. Průměrná rozloha zemědělských podniků v ČR je 121 ha V současné době se Mze a eko-kazatelé snaží násilně rozbít zem. podniky na tento průměr i u nás, např. pod dogmatickými záminkami s užitím hesel jako UDRŽITELNOST, EROZE, BOJ SE SUCHEM, ZADRŽOVÁNÍ VODY V KREJINĚ, BIODIVERZITA... s deziformačnímy argumenty jako degradace půdy, vyhynutí plevelů a škůdců a podobně. Jen si přeberte trendy články zde.
Potřeba pracovní síly při běžných komoditách se pohybuje u nás okolo 100 ha/zaměstnanec. Malozemědělec je podle mne tem, kdo neuživí ze svých polí zaměstnance. Kdysi se říkalo kovozemědělec a nebo ceckař - ráno ve fabrice, odpoledne u cecku.
Ale jak píši, jinak mám názor stejný...
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.3.2024 21:29
Kdyby politici nevymýšleli za každou cenu nějaké a neznepříjemňovali a nejen zemědělcům život ranními, někdy až pubertálními nápady, tak by nemusel být Výborný pod nátlakem a traktory by mohli plnit jiné úkoly. Mně by spíše zajímalo, ač to není asi téma pro EkL, jak se připravuje evropský region na případný válečný konflikt o němž řada evropských politiků začíná mluvit jako o faktu. Neměla by se místo solárních polí, uhlíkové neutrality apod. začít řešit např. ochrana infrastruktury, obyvatelstva, ochranné pomůcky, záložní zdroje energií, studny atd. ????
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

4.3.2024 22:24
Ale tohle není pouze o penězích. Pokud ministr i Fiala tvrdí, že bezcelní dovozy z UA nejsou správné, ale zároveň český zástupce na minulém jednání o prodloužení bezcelních dovozů hlasoval PRO, jsou zemědělci logicky naštvaní, protože jim naši politici do očí lžou. Pokud zemědělci celé roky žádají snížení administrativy a naši politici jim tvrdí jak je v tom podporují, ale každým rokem přibudou další papírové povinnosti, zemědělci jsou samozřejmě naštvaní. Pokud zemědělci protestují proti nelogickým podmínkám dotací a byrokrati to odmítají akceptovat, jsou zemědělci samozřejmě naštvaní. Pokud si politici otvírají ústa o velké podniky, ale neudělají nic, aby skupování farem a půdy holdingy a nejen zemědělskými zabránili, opět, zemědělci jsou naštvaní. Je to celé o tom, že politici reálně nic nemění. Jen tlučou hubou. A stačilo by tak málo - místo slibů činy.
Odpovědět
pk

pepa knotek

5.3.2024 07:25 Reaguje na Marcela Jezberová
Jaké politiky si obyvatelstvo této kolonie zvolilo, takové má. O schopnosti a ochotě evropanů svou chybu napravit se budeme moci přesvědčit už začátkem června při volbách do EP.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

5.3.2024 10:01 Reaguje na Marcela Jezberová
To jsou rozumné požadavky, ale ty stávající protesty požadují leckdy jejich pravý opak. Většinu organizací, které tyto akce pořádají totiž ovládají právě velké podniky. Ty, které skupují půdu od malých. Proto nepožadují (a nepřipustí) žádnou změnu, která by je v tom omezovala. Jsou proti zastropování dotací, proti omezení výkupů půdy atp. V těchto bodech jdou proti většinovému zájmu zemědělců.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.3.2024 11:07 Reaguje na Daniel Vondrouš
Můžete mi říci, kdo má koupit půdu od toho krachujícího
malého zemědělce? Stejně krachující malý zemědělec? A proč
krachují a nebo končí s podnikáním víte? Nemají třeba své
pokračovatele, když rodinný statek opustí děti za lepším
životem a nebo krachují kvůli tomu, že nevyužitá technika
zahálí a nemá finanční návratnost, jako u těch velkých.
Vy by jste kdysi dotoval malé ševce, aby přežili nástup
Baťovy velkovýroby? Učil jste se základy ekonomiky, kdy
je pravidlem, že při stejné činnosti vítězí ti velcí a ti
malí musejí být něčím vyjímeční, aby mohli požadovat více
za kvalitu ? Ten malý švec mohl šít boty na míru pro VIP
a ten malý zemědělec jít cestou BIO pro BIO klientelu co
je ochotna dát násobně více za tu produkci. Může jít taky
cestou speciální produkce, jak to dělá hodně zemědělců
v Polsku. Pěstují třeba kanadské borůvky, brusinky, jahody
a jinou nedostatkovou produkci, či sadby a šlechtitelství.
Pokud chtějí malí konkurovat se stejným sortimentem, tak
je to stejné, když by ten malý švec dělal stejné boty jako
Baťa a chtěl svoji produkci dotovat. Zastropovat dotace?
Od kolika hektarů a nebo od kolika milionu zisku? Co když
budu účetně neziskový a co když nehospodařím na vlastní
půdě a musím platit pachtovné? Jsem za rovné dotace a je
věcí každého podnikatele, jakým je podnikatelem. Nemá
smysl sypat více dotací neumětelovi, jen aby nezkrachoval
a naopak nedat schopnému nic a který by to uměl náležitě
zúročit. Mohl by půdu koupit, místo ji mít propachtovanou
a začít ji ošetřovat s vidinou nekonečna a nikoliv pouze dočasnosti, kdy ji vlastník pronajme jeho konkurentovi. Představte si půdu vyhnojit, zúrodnit a další rok na ni bude hospodařit konkurent. Myslíte si, že se do toho někdo hrne? Chybou je velké procento půdy na které zde nehospodaří vlastníci, ale pouze nájemci, kteří nemají jistotu , že se jim náklady do cizí půdy vrátí. Proto ji udržují pouze tak, aby neprodělali a zbytečně do ni více neinvestují. U nás koupil agropodnik pole po zemřelém zemědělci a hned tu půdu podrobili chemickému rozboru, vyhnojili chlévskou mrvou, doplnili scházející prvky a oseli. Hned prvý rok úroda s porovnáním z minula nebe a dudy radost pohledět. Kdo umí, ten umí a kdo neumí, kritizuje, chce protekci a zvýhodnění neumětelství. Tudy cesta nevede! Toto je žumpa na peníze!
Odpovědět
Ra

Radek

5.3.2024 11:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak mi to tady připadá že jedině velký zemědělec se stará dobře o půdu a ten malý chudák ji ždíme tak dlouho dokud to jde a potom ji z pláčem prodá tomu velkému a ten ji zachrání . Jako vtip dne by to šlo . Jenže na polích je vidět pravý opak
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.3.2024 15:59 Reaguje na Radek
Píšu někde, že to všichni malí neumí? Píšu pouze, že to někteří malí neumí a nebo jim na to už nestačí síly. Zestárli, děti nepomáhají a oni
se udřou k smrti s mizernými výsledky. Základem každého podnikání je ZASTUPITELNOST někým jiným
v době nemoci, stáří atd. Je zoufalé být zcela nezastupitelný a odložit léčení kvůli žním, pak podzimním pracím a v zimě zjistit, že už je na
léčení pozdě. Ve velké firmě si jde dotyčný v
klidu marodit a je nahrazen. My tu už nebudeme,
ale svět se kvůli tomu nezboří. To si jen myslí
ti "nejlepší a nepostradatelní". Odjakživa se
moudří lidé spojovali do tlup, rodů a jiných
společenství, aby si práci rozdělili a nedělali
vše sami. V budoucnu tu budou POUZE velké
zemědělské podniky a nikoliv vámi vysněné malé
rodinné farmy. Ekonomiku a logiku nelze ideově
obelhat, ač se o to současná vláda pokouší!
Odpovědět
Ra

Radek

5.3.2024 16:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Z tím nejde jinak než souhlasit akorad ty velké zemědělské firmy musí počítat z Velkými rodinnými farmami .
Odpovědět
Ra

Radek

5.3.2024 16:22 Reaguje na Radek
Rodinnými farmami
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.3.2024 09:11 Reaguje na Radek
Klidně, ať tu fungují i velké rodinné farmy, ale as nikdy nebudou rozhodující silou na rozdíl od již zavedených agropodniků.
Komplexnost je to, co schází hlavně těm
malým, kde nestíhají dělat vše a tak se
soustředí na to nejjednodušší a tím je
pšenice, řepka a kukuřice. Tím jejich
osevní plán končí a vše bez hnoje, který
ještě prodávají zahrádkářům. Nač taky
hnojit pronajatá pole na jejichž odkup
nemají peníze. Takže velcí ano a malí
ať jsou specialisty s patřičnou odměnou
za tu specializaci a náročnost práce.
Z Polska znám několik rodinných farem,
kde se na jaře sejdou i příbuzní z měst
a ve velké roubují ovocné dřeviny o
které se pak stará po zbytek roku jen
zlomek z celé rodiny. Náklady na cizí
práci tak srazili na minimum a totéž
u sklizně drobného ovoce, kde pomáhají
i členové rodiny živící se po zbytek
roku jinak. Tam to vidím optimisticky,
ale tu zoufalost chtít konkurovat těm
velkým se stejnou produkcí vidím zle.
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

6.3.2024 17:20 Reaguje na Daniel Vondrouš
Jediná spravedlivá dotace je rovná na každý hektar. Všem stejná. Víte, že pro získání "dotace" musíte plnit smyšlenky podivínů z Mze, které svými náklady a následnými způsobenými ztrátami převyšují výši té "dotace"? A navíc musíte plnit další, z mého pohledu magorické výmysly až na hranici úchylnosti, o kterých poté do 24 hodin MUSÍTE odeslat podrobné hlášení, které vám zabere někdy i skoro stejně času, jako samotná práce na poli!!! Dříve se něčemu takovému říkalo NEVOLNICTVÍ.
Zastropování dotace je tu ze dvou důvodů.
Ten první, který to nastartoval je ANTIBABIŠ.
Druhý je ZÁMĚRNÁ likvidace našeho jinak velmi produktivního zemědělství.
Pokud dojde k fragmentaci našich farem tak ti lobbisti a prospěcháři z ASZ narazí. Pokud všichni budou pidizemědělci jako v EU, dotace spadnou i jim. Já mám 320 ha. Na 170 ha mám zastropování. Ale buzerace jako "úhory" mám vypočtené za celou výměru. Dotace nezaplatí ani náklady na úhory a fragmentaci polí. Většinový zájem zemědělců je takový, jaký chce většina zemědělců. A od počtu a nebo hektarů? Těch co má zastropování je většina. Co do počtu ale i hektarů. Zastropování je jen důsledek agresivní (dez)informační kampaně lobistické organizace ASZ, s podporou Pětikolky v rámci jejich tažení Antibabiš.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.3.2024 18:14 Reaguje na Pája Žížala
Jako zemědělec plně souhlasím, jestli to chápou ostatní, toť otázka.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.3.2024 19:05 Reaguje na pavel peregrin
Tak i bez práce v zemědělství p. Žížalovi asi rozumím a přeji mu dobrou noc, aby byl na zítra odpočatý, držím palce a šťastnou cestu. Ono to není jen o zemědělcích.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 10:38
A to zase budou ti hodní a zlí zemědělci, co ?
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2024 11:12 Reaguje na smějící se bestie
To vymyslela média, aby je zesměšnila, znemožnila a vláda se jim pak mohla vysmát. Co mě zlobí, je představa, že zemědělec je krajinář. Vždyt to není pravda, zemědělec má vyrábět potraviny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 15:00 Reaguje na Jarka O.
Ale dřívější sedláci byli i svým způsobem krajináři a vše muselo přinášet nějaký užitek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2024 15:11 Reaguje na smějící se bestie
I já jsem svým způsobem na své zahrádce krajinářka a celkem by me štvalo, kdyby mi někdo dával nebo odebíral dotace za to, kde si v ní zasadím smrk, mrkev, trávu nebo lilii, a musela bych o tom psát zprávy.
Odpovědět
Ra

Radek

5.3.2024 15:33 Reaguje na Jarka O.
Však si seďte jak se líbí, vesele jen do toho. Někdo někomu snad káže co má jak a kdy dělat
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2024 15:38 Reaguje na Radek
Doufám,že vám na to odpoví nějaký ten zemědělec:-)
Odpovědět
PE

Petr Elias

5.3.2024 11:56
Jen aby se toho zase nechopil Okamura, Skála, Rajch, Majerová, Konečná a další exoti. ;)
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

5.3.2024 12:32
Vážený pan ministr je asi úplně mimo, slibuje, že zvýší dotace na pohodu zvířat, ale už neporadí zemědělcům jak jí mají využít v praxi, když náš stavební zákon a územní plány sice myslí na velké savce na zemědělské půdě. Počítá se s různými koridory za miliardy pro divokou zvěř uprostřed zastavěných oblastí navíc jsou územní plány dlouhodobé a úředníci na
stavebních úřadech jsou natolik neschopni, že než by našli v té džungli
cestu a pomohli nebo poradili, šmahem vydají závazné stanovisko "záměr nepřípustný" takže postavit jen přístřešek pro zvířata, proti nepřízni počasí i když jej chce farmář financovat ze svého je naprosto nereálné.
O tom je prosím řeč ne jen dotace ale podmínky pro fungování farmy. Ohání se jen penězi ale farmáři chtějí hlavně ubrat překážek. Příkazů přibývá podmínky se zhoršují a sliby se slibují.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.3.2024 19:35 Reaguje na Alena Lyskova
Stačily by tři nejdůležitější body-1. zrušit Green Deal, 2.zastavit bezcelní dovoz komodit, 3. podstatně omezit byrokracii. Ani jeden bod nebyl splněn- jednání nemá význam. jestliže český!! zástupce hlasuje pro bezcelní dovoz, je to z mého pohledu vlastizrada a jako s vlastizrádcem by s ním mělo být zacházeno.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.3.2024 20:21 Reaguje na pavel peregrin
V podstatě souhlas, akorát že výše jmenovaný se chová tržně - za úplatek/žold udělám vše. Za louží tomu říkají Catch as catch can. Příležitost se má chytit za pačesy, a co na to blábolí okolí, po tom je mi...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.3.2024 21:32 Reaguje na Karel Zvářal
Jenže ten jmenovaný je v žoldu České republiky, tudíž obrazně si ho platím i z mých daní a o to je to horší a trest by měl být exemplárnější! To bohužel není soukromý zástupce ČR!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.3.2024 22:01 Reaguje na pavel peregrin
Vzpomínám, jak jste (právem) setřel jednu neváženou dámu. Takových žoldáků bojujících za volný trh je více, oni "bojují za celek", připískávat domácím mají zakázáno. A to je jen viditelná část kry... Chránit domácí producenty je základ zdravé ekonomiky. Pustit do volného trhu subjekty s rozdílnou dotační podporou vyústí v očekávaný výsledek. Kolonie zůstane kolonií.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.3.2024 09:20 Reaguje na pavel peregrin
Pokud zaměstnanci v žoldu ČR slíbí post ve vedení EU, tak klidně kope za vedení EU. Stačilo povýšení do funkcí v EU a mnozí se zřekli stran, které je tam vyslaly a programům za které tam měli bojovat. Ona ta vidina vyšších platů je mocná čarodějka
měnící názory a charakter lidí až tak, že jsou pak
schopni kopat nejenom za soupeře, ale i kopat do
bývalých spoluhráčů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist