https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemrel-uznavany-architekt-ivar-otruba-autor-navrhu-mnoha-zahrad-a-parku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemřel uznávaný architekt Ivar Otruba, autor návrhů mnoha zahrad a parků

2.9.2022 11:03 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Ivar Otruba vtisknul podobu brněnským botanickým zahradám, navrhoval a upravoval parky, lázeňské areály, ale také hřbitovy a rodinné zahrady.
Ivar Otruba vtisknul podobu brněnským botanickým zahradám, navrhoval a upravoval parky, lázeňské areály, ale také hřbitovy a rodinné zahrady.
Foto | PoTom / Wikimeda Commons
Jeden z nejuznávanějších českých krajinářských architektů Ivar Otruba ve středu zemřel, bylo mu 89 let. Vtisknul podobu brněnským botanickým zahradám, navrhoval a upravoval parky, lázeňské areály, ale také hřbitovy a rodinné zahrady. O úmrtí Otruby informoval Ústav zahradní a krajinářské architektury Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Poslední rozloučení se uskuteční 9. září v brněnském krematoriu.
reklama

 

Specializovaný portál Archiweb.cz uvádí, že Otruba významně ovlivnil vývoj svého oboru v Česku a jeho význam "v podstatě není možné docenit".

Otruba se narodil v Kyjově. Absolvoval tehdejší Vysokou školu zemědělskou v Brně, a to zahradnický obor se zaměřením na projektování krajinářských staveb. V 60. letech působil na vysoké škole jako pedagog, za normalizace učit nemohl. Za katedru se vrátil v 90. letech, kdy se stal profesorem. Publikoval odborné texty, ale také populárně pojaté knihy o krásách anglických či francouzských zahrad.

Kromě brněnských botanických zahrad pracoval Otruba například na lázeňském areálu Karlova Studánka, rekonstrukci parku Lužánky v Brně, úpravě zámeckého areálu v Mikulově na Břeclavsku nebo expozicích Flory Olomouc. Řadu návrhů připravil také na Slovensku a v Německu. Je držitelem Ceny města Brna nebo Pocty České komory architektů.

Podle webu Unie botanických zahrad ČR zastával Otruba názor, že v zahradách musí mít vše živé volnost k životu. I člověk tam má zůstávat svobodný. "Ptejme se sami sebe, kde hledat inspiraci, jak tvorbu a dílo směřovat, aby přetrvalo věky a stálo za opečovávání našimi následníky," cituje web Otrubu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist