https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-hledaji-dobrovolniky-na-vytrhavani-zplaneleho-borytu-na-palave-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody hledají dobrovolníky na vytrhávání zplanělého borytu na Pálavě

14.4.2024 00:50 (ČTK)
Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit, především na jihovýchodně orientovaných bezlesých strmých svazích Děvína.
Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit, především na jihovýchodně orientovaných bezlesých strmých svazích Děvína.
Správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava a Český svaz ochránců přírody ONYX hledají dobrovolníky na letošní takzvané borytobraní. Letos akce kvůli teplému jaru začne o měsíc dřív. Dobrovolníci na ní pod dohledem odborníků na ochranu přírody ručně vytrhávají boryt lékařský na svazích Děvína. Rostlina podle ekologů Pálavě výrazně škodí, protože vytlačuje cennou stepní flóru. Dobrovolníci proto boryt na jaře vytrhávají pravidelně.
 

Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit, především na jihovýchodně orientovaných bezlesých strmých svazích Děvína, kde vytlačuje například šalvěj etiopskou, pálavský klenot kosatec písečný nebo ozdobné kontinentální trávy kavyly. Na plochách s dominancí borytu neroste ze vzácných a ohrožených druhů téměř nic.

Letos ochránci přírody hledají dobrovolníky kvůli teplému jaru o měsíc dříve. První kvetoucí stepní druhy na Děvíně odborníci pozorovali už v únoru, například kosatce nízké tam začaly kvést už ve druhé polovině března. "První dubnový týden nakonec začal kvést také boryt, téměř shodně s řepkou na polích. Koneckonců jde o velmi příbuzné druhy. První trhání proto v tomto roce plánujeme už na polovinu dubna a dále pak operativně podle aktuálního vývoje populací borytu," uvedl botanik Správy CHKO Pálava Daniel Kadaš. Cílem je vytrhat pokud možno všechny rostliny borytu i s kořeny před dokvetením a dozráním semen.

Projekt na vytrhávání borytu trvá od roku 2019. Za tu dobu se podle ochránců podařilo zlikvidovat asi tři čtvrtiny rostlin borytu. Ještě před deseti lety boryt vytvářel husté zapojené porosty zdálky připomínající řepkové pole. V současnosti se na Děvíně boryt vyskytuje už jen nesouvisle, roztroušeně. Tím pádem se trochu změnil i způsob práce "vytrhavačů". Namísto pomyslného pletí borytového pole na jednom místě je potřeba skupiny nebo jednotlivce, aby boryt v terénu pečlivěji dohledávali, uvedl Kadaš.

Dobrovolníci se mohou hlásit na telefonním čísle 737 505 288. "Přivítáme větší skupiny i jednotlivce, práce není nijak těžká, zvládnou to i větší děti. Skupinám po práci nabízíme komentovanou exkurzi rozkvetlou Pálavou. Myslím, že je to výborná možnost pro organizace nejen z okolí, spojit dobrovolnickou práci například s teambuildingem a užít si tak jižní Moravu naplno. Dobrovolníci budou potřeba od poloviny dubna až do konce května," uvedla Ivana Mariánková, zaměstnankyně svazu ochránců přírody a vedoucí projektu LIFE South Moravia, která má likvidaci borytu na starost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.4.2024 07:13
Myslím, že kdyby se nechalo přiměřené stádo kozy bezoárové a spíše vymýstili či omezili mufloni, kozy by si poradili s borytem a i keři. Ona koza na Pálavě je aspoň 6 tisíc let jako k. f. domácí a bezoárová je ferální koza, kterou není potřeba vést pasákem. Stejně jako v rozvolnění lesa bývalého pařezáku by mohla pomoci, tj. jasoni dymnivkovému.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

14.4.2024 09:57
Odborníci budou dohlížet a plebs makat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist