https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmocnenci-ministri-pro-ekologii-v-praze-projednaji-tema-klimatu-a-biodiverzity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zmocněnci: Ministři pro ekologii v Praze projednají téma klimatu a biodiverzity

13.7.2022 01:03 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Najít kompromis k unijnímu mandátu pro listopadovou konferenci OSN o změně klimatu (COP 27) v Egyptě a prosincovou konferenci o biodiverzitě v Montrealu patří k hlavním úkolům neformálního zasedání ministrů životního prostředí EU, které se ve středu a ve čtvrtek uskuteční v Praze. Čeští zástupci chtějí v debatách klást důraz na propojení diskusí o ochraně klimatu a biodiverzitě. Na setkání s médii v Praze to řekli Jan Dusík a Ladislav Miko, kteří jsou zmocněnci pro jednání o životním prostředí v období českého předsednictví Radě EU. Na konferenci se také bude jednat o pomoci Ukrajině s dopady války na životní prostředí. Dusík je náměstkem ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL), Miko působí jako její poradce.
 

"Potřebujeme připravit mandáty na ty dvě konference, které jsou strašně komplikované v tom, že musíme být lídři, nejambicióznější ze všech, ale současně musíme přijít s něčím, co má šanci být schváleno na té konferenci," uvedl Miko. Podotkl, že o biodiverzitě a adaptacích na změnu klimatu budou ministři jednat ve středu, mandát pro klimatickou konferenci OSN politici projednají ve čtvrtek.

K ambicím tohoto mandátu Dusík uvedl, že výsledky červnového jednání ministrů životního prostředí potvrdily, že EU nechce uhnout z cesty, která má vést k 55procentnímu snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 oproti úrovni z konce minulého století. "Na druhou stranu jsou tu urgentní věci, kdy je třeba zajistit, zejména pro příští zimu, tedy náhradu ruského plynu. Tohle jsou, věříme, krátkodobé výkyvy," uvedl Dusík. Dodal, že hlavní zpráva EU pro mandát je, že míní vážně úsilí ke zpomalení změny klimatu, ale pro tuto a možná i další zimu je třeba zajistit lidem dostupné energie. Mandáty pro klimatickou konferenci i konferenci o biodiverzitě v Montrealu mají schválit ministři životního prostředí na říjnovém formálním zasedání v Lucemburku.

Ve středu budou politici také jednat o možnostech pomoci Ukrajině s dopady škod v důsledku války. Dusík uvedl, že s ukrajinským ministrem životního prostředí Ruslanem Strilecem, který se zasedání zúčastní, budou pak ministři diskutovat o urgentních škodách, jako je například nedostatek pitné vody a také o obnově území poničených válkou. "My chceme slyšet od něho o škodách a říci, jak je Evropská unie schopná pomáhat v těch obou částech," dodal Dusík.

Odpoledne také bude podepsáno memorandum s Ukrajinou k podpoře ochrany tamního životního prostředí. "My jsme s Ukrajinou chtěli podepsat memorandum ještě před tím, než začala válka. Máme tam dlouhodobé vztahy, je tam spolupráce na úrovni vod, teď to válkou dostalo jinou dimenzi," řekl Dusík s tím, že text memoranda je spíše obecnějšího rázu a přímo válečné dopady se v něm neřeší.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele bloku bude půl roku. Série ministerských jednání začala v pondělí neformálním zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.7.2022 07:18
Líbivá hesla a pokrytectví . Najít kompromis mezi ochranou biodiverzity a bojem proti klimatické změně je z podstaty věci VYLOUČENO.

To proto, že EU hodlá rozmlátit sodovkáč kladivem moderních technologií ,
které však ve svém důsledku poškodí biodiverzitu ještě více než dnešní ropácká společnost.
Historie se opakuje, již Erasmus Rotterdamský napsal spisek Chvála bláznovství , kde jasnozřivě tyto záchvaty šílené společnosti perfektně popisuje.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.7.2022 10:58
když se někde sejde politik a byznys nad ekologickými tématy, stojí to v zásadě za pendrek. Jedni z druhými manipulují a v zásadě se tomu říká made in Brusel. Chrání včerejšek pro zítřek, který ještě nenastal způsobem, hlavně aby to vyhovovalo "nám" a pokrytectví je na světě.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.7.2022 11:48
Nad tím co tam namudrují až tak nezaleží.EU zdegenerovala většina populace zhloupla a z EU vznikne něco jako skanzen kde se turisté z vyspělých státu budou dívat jak to tu funguje.Budoucnost planety patří asijskému kontinentu plus Rusku
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist