Přehled knih a filmů
Přehled knih a filmů není internetovým obchodem. Přesto u vybraných položek najdete odkaz, který vám umožní knihu nebo film koupit. Nákupem přes tento odkaz podpoříte Ekolist.cz. Děkujeme.
rok vydání: 2006
Skládaný aršík ze série populárně pojaté geologie chráněných krajinných oblastí ČR. Textová část popisuje topografii a geomorfologii oblasti, schematická geologická mapka a fotografie přibližují geologii těchto jedinečných míst.
rok vydání: 2007
Bojíte se „Éček“? Víte, že mezi běžně používaná Éčka patří i vitamin C, kyslík, cukr či bramborový škrob? Opravdu ne všechny jsou pohromou našeho zdraví, proto není potřeba se všech potravin s nimi bát. Autoři, specialisté na zdravou výživu, napsali praktickou příručku, která srozumitelně vysvětluje vlastnosti E – přídatných látek v potravinách, jejich původ, používané množství a případný dopad na naše zdraví. V knize naleznete: Pravdu a mýty o působení Éček na lidské zdraví. V jakých potravinách a v jakém množství se mohou Éčka nalézat. Upozornění na opravdu nebezpečná Éčka. Proč se musí Éčka do potravin přidávat. Rozdělení Éček podle jejich účinku a působení v potravinách (barviva, konzervanty, zahušťovadla atd.). Legislativu, která upravuje používání Éček v ČR. Přílohu, kterou si můžete brát s sebou na nákupy – seznam nevhodných Éček seřazený dle jejich číselných kódů. Všichni tři autoři působí v Brně. Ing.Vladimír Klescht se věnuje zdravé výživě a zdravému životnímu stylu. Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. a Ing. Iva Hrnčiříková pracují ve výzkumu potravin, aktivně publikují a spolupracují s lékařskými středisky, oraganizují preventivní akce pro veřejnost, přednášejí pro laickou i odbornou veřejnost na téma zdravý životní styl a zdravá výživa.
rok vydání: 2006
Publikace shrnuje nejčastější témata, se kterými se environmentálně uvědomělý spotřebitel potkává a pokouší se řešit - potraviny, výrobky spravedlivého obchodu (Fair Trade), dětské pleny, odpady, dámské vložky, květiny, textilní výrobky. Publikace je dostupná též na internetu, a to jak ke, stažení (pdf), tak k prohlížení (htm). Přečtěte si recenzi EkoListu.
rok vydání: 2001
Kniha Vám pomůže orientovat se mezi přídatnými látkami, tzv. "Éčkami". První kapitolu tvoří slovníček důležitých pojmů, ve druhé jsou definovány jednotlivé kategorie přídatných látek (konzervanty, emulgátory atd.). V několika dalších kapitolách naleznete obecné informace o používání přídatných látek, jejich testování, možném vlivu na lidské zdraví a řadu dalších. V šesté kapitole jsou popsány všechny přídatné látky, které se mohou v České republice v potravinách používat i některé látky, které jsou v současné době zakázány, ale mohou být v budoucnu povoleny nebo se používají v cizině. U každé látky je uvedena stručná charakteristika, oblast použití, možné nežádoucí účinky a legislativní status.
rok vydání: 2006
Nové recepty pro zdravější život. Bio může být chutné, zdravé jídlo pro celou rodinu, nemusí být složité na přípravu. Bio znamená s přírodou - bez konzervačních látek a chemických zásahů. Je to možnost volby. Ojedinělá česká kuchařka vás naučí zařazovat biopotraviny do jídelníčku – zaměřuje se i na méně známé, ale běžně prodávané např. pohanku, cizrnu, špaldovou mouku, panenské oleje apod. Bio není jenom zrní či vegetariánská strava, bio může být chutné, zdravé jídlo pro celou rodinu, nemusí být složité na přípravu. V knize najdete mnoho originálních receptů, fotografií a názorných ukázek (polévky, saláty, masové pokrmy, zelenina, zapomínané přílohy, moučníky) a velké množství osvědčených tipů. Určeno všem, kteří chtějí žít zdravěji a nejsou lhostejní k přírodě.
Kniha obdržela ocenění Kuchařská kniha roku 2006.
rok vydání: 2006
8. aktualizované vydání. Ucelený pohled na problematiku institucí v neziskové sféře a to především z pohledu účetnictví, daní, vlastnických vztahů k majetku a způsobu jeho nabytí, včetně návodu na řešení některých dosud nevyjasněných okruhů činností, jak vyplynuly z praxe autorky. Určeno především pro územní samosprávné celky, příspěvkové a nevýdělečné organizace. V květnu 2007 je očekáváno 9.té vydání.
rok vydání: 2006
Zdravá zahrada se obejde bez chemikálií, vítá hlodavce i hmyz a plevel zde má stejnou hodnotu jako zelenina. Taková zahrada ale není džungle, kde si všechno roste podle svého a kde se zahradník o nic nestará. I zde je nutný řád a jisté úsilí, na které však nejste sami.
Autorka knihy vám poradí, jak na vaši zahradu přilákat drobné živočichy a hmyz, abyste mohli využít jejich pomoci. Přesvědčí vás o užitečnosti jednotlivých „plevelných“ rostlin – nejen pro zelené hnojení, ale například i v kuchyni. Dozvíte se, v čem se liší mulčování od tzv. zeleného hnojení, že spadané listí nemusíte vždy sklízet a jak kypřit půdu snáz než přerytím celé zahrady.
Z kalendária získáte přehled, kdy je pro kterou činnost nejvhodnější období, a zjistíte, že sklízet se dá i v zimě. S tím vám mohou pomoci i vaše děti – autorka vám dá návod, jak jim pobyt na zahradě co nejvíce zpříjemnit.
rok vydání: 2006
Velkolepá cesta napříč Evropou, od zasněžených vrcholků Alp po severskou tundru a od středomořských pláží k severským jezerům, během níž se seznámíte s neuvěřitelnou rozmanitostí její přírody. Publikace Přírodní divy Evropy přináší podmanivý, a přitom realistický portrét biologické rozmanitosti a bohatství evropského kontinentu a může tak přispět k jejich ochraně. Autoři atraktivně představují více než 40 nejzajímavějších přírodních společenství. Nejznámější evropské chráněné oblasti a jejich vzácné ekosystémy, jsou představeny zajímavými texty a úžasnými fotografiemi od předních světových odborníků věnujících se fotografování přírody.
rok vydání: 2006
Poznejte zblízka svět ohrožených zvířat. Encyklopedie s bohatým fotografickým doprovodem přibližuje čtenářům ohrožená zvířata, která žijí na nejrůznějších místech naší planety.
rok vydání: 2006
Soubor starých pohlednic s motivem Jindřichova Hradce sklonku 19. a počátku 20. století. Úvodní text napsal a pohlednice ze sbírek Karla Vodičky vybral a uspořádal Boris Dočekal.
|
17.10.2024 | Martin Mach Ondřej
20.8.2024 | Jana Létalová
24.2.2017 10:00 | David Moravec
5.12.2016 19:18 | Lada Pešková
|