https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zemedelstvi-eu-budou-debatovat-o-hmyzu-i-masu-vypestovanem-v-laboratori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři zemědělství EU budou debatovat o hmyzu i masu vypěstovaném v laboratoři

15.7.2024 11:54 | BRUSEL (ČTK)
Podle unijního práva se novou potravinou rozumí "jakákoli potravina, která se běžně v rámci EU nekonzumovala před květnem 1997". Tato kategorie zahrnuje inovativní potraviny či inovativní metody jejich výroby, ale také potraviny, které jsou v jiných částech světa považovány za tradiční, například některé druhy hmyzu.
Podle unijního práva se novou potravinou rozumí "jakákoli potravina, která se běžně v rámci EU nekonzumovala před květnem 1997". Tato kategorie zahrnuje inovativní potraviny či inovativní metody jejich výroby, ale také potraviny, které jsou v jiných částech světa považovány za tradiční, například některé druhy hmyzu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Unijní ministři zemědělství budou dnes při jednání v Bruselu diskutovat také o tom, zda hmyz, rostlinné potraviny nebo maso vypěstované v laboratoři mohou ohrozit evropské kulinářské tradice, informoval server Euractiv. Téma, která se má probírat při obědě, na jednání zařadilo maďarské předsednictví v Radě EU, které je vůči těmto takzvaným novým potravinám kritické.
 
Praha podle informací ČTK dnes v této souvislosti zdůrazní, že je nutné, aby spotřebitelé věděli, že daná potravina není maso, nebo je geneticky upravená. Česko přitom míní, že nové potraviny včetně rostlinných variant přispívají ke zvýšení pestrosti stravy. ČR na jednání zastupuje náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek.

V dokumentu, který zemím EU ještě před jednáním poslalo maďarské předsednictví, Budapešť zdůrazňuje, že maso a mléčné výrobky zůstávají základním kamenem evropské potravinářské kultury i přes prudký nárůst spotřeby alternativ.

"Když mluvíme o evropských potravinových tradicích a tradičních jídlech, máme na mysli roquefort, paellu, pierogi, pizzu, köttbullar, gulyás, sauerbraten, moules frites, sarmale, schnitzel, souvlaki, bacalhau, stegt faesk, bryndzové halušky a mnoho dalších," vypočítali maďarští diplomaté v podkladu, který vyzývá k diskuzi o stravovacích zvyklostech Evropanů.

Podle Evropské komise vzrostla spotřeba rostlinných alternativ k masu, mléčným výrobkům a mořským plodům od roku 2011 pětinásobně a očekává se, že dále poroste. Maďarské předsednictví v této souvislosti poznamenalo, že v EU je povoleno přibližně 200 "nových potravin" a dalších několik stovek žádostí je na cestě.

Podle unijního práva se novou potravinou rozumí "jakákoli potravina, která se běžně v rámci EU nekonzumovala před květnem 1997". Tato kategorie zahrnuje inovativní potraviny či inovativní metody jejich výroby, ale také potraviny, které jsou v jiných částech světa považovány za tradiční, například některé druhy hmyzu. Nové potraviny prochází přísnými kontrolami bezpečnosti a musí být vždy pro zákazníka řádně označeny.

Na českém trhu lze najít například chléb a proteinové tyčinky s obsahem cvrččí moučky, cvrčky v čokoládě, těstoviny s hmyzem a další produkty.

V lednu bylo Maďarsko jednou ze zemí podporujících dokument sepsaný Rakouskem, Francií a Itálií, v němž se uvádělo, že maso pěstované v laboratoři je hrozbou pro "pravé metody výroby potravin". Maďarské předsednictví má nyní v plánu zeptat se jednotlivých ministrů na to, zda by rostlinné alternativy k živočišným produktům měly "hrát významnou roli v zemědělství EU" i vzhledem k tomu, že spotřebitelé "alespoň v některých regionech EU nechtějí zásadně měnit své stravovací návyky".

Nejmenovaný diplomat serveru Euractiv řekl, že neformální oběd by mohl být způsobem, jak otevřít diskuzi o omezení masa z laboratoří, přičemž se očekává, že Itálie a Polsko tento krok podpoří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radek Čuda

15.7.2024 14:45
Ten raut po jednání může být docela zajímavý;-)))
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

16.7.2024 10:19
No, jen aby nám páni ministři nezažali po pozření té dobroty bzučet, cvrlikat a množit se v tom Bruselu, jako kobylky!
Odpovědět
Anyr

Anyr

16.7.2024 12:02 Reaguje na Tonda Selektoda

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Elias

16.7.2024 12:43 Reaguje na Tonda Selektoda
To je variace na ,,šváby,, a ,,pokácejte vysoké stromy,, z Rwandy? :)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.7.2024 21:06
Mám doma nějaké zlatohlávky. Za rozumnou cenu jim můžu nějaké nechat na ochutnávku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist