https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-vzdal-odlov-bobru-na-svrcove-bylo-by-to-podle-odborniku-zbytecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov vzdal odlov bobrů na Svrčově, bylo by to podle odborníků zbytečné

16.8.2024 00:30 | PŘEROV (ČTK)
Přerovská radnice v těchto dnech ustoupila od plánovaného záměru odlovit bobra evropského, který okupuje rybníky v oblasti přírodní památky Dolní a Prostřední Svrčov. Podle odborníků by byla tato iniciativa marná, bobry by totiž vzápětí na tomto místě nahradili jiní jedinci, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Aktivita bobrů na Svrčově vzrostla loni na podzim, na svědomí mají desítky poškozených stromů. Město o odlov zákonem chráněných bobrů požádalo kraj na začátku letošního roku, důvodem byla i obava o hráze.
 
Bobři na Svrčově pobývají už delší dobu, ale loni na podzim se jejich aktivita vystupňovala, poškodili i desítky stromů. Z obav, aby hlodavci nepoškodili v ještě větší míře i hráze, požádalo město o odlov. "Žádost o odlov bobra evropského byla podána na Olomoucký kraj 31. ledna, zároveň s tímto byla podána žádost o poskytnutí náhrady škody ve výši 63 566 korun, která už byla v červnu městu Přerovu vyplacena," uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Kraj si podle něj k této žádosti vyžádal nezávislý expertní posudek. Ze závěrů analýzy vyplynulo, že případný odlov by byl umožněn jen za předpokladu, že půjde o dočasné řešení. "Jinými slovy, pokud by byl bobr odloven, s vysokou pravděpodobností se sem stáhnou další jedinci. Naše úsilí by tak nebylo účinné, proto od tohoto záměru ustupujeme," doplnil vedoucí oddělení správy ostatního majetku a komunálních služeb Petr Školoud.

Město situaci na místě monitoruje, kvůli obavě z poškození sleduje stav hrází. Úředníci odboru majetku podle Chalupové současně řeší možnosti jejich úprav tak, aby byly v co největší míře ochráněny před činností bobrů. "Tento zvířecí stavební inženýr totiž používá hráze jako skluzavku do vody a je schopen si v nich v řádu několika dnů vyhloubit svou noru. Pokud by se hráz protrhla, byly by škody nedozírné," uvedl Školoud.

Problémy s bobry řešila přerovská radnice již v roce 2016 v rekreační oblasti Laguna, kdy se chránění hlodavci zaměřili především na dřeviny rostoucí podél vodní plochy. Některé ze stromů muselo město tehdy dát pokácet, protože ohrožovaly okolí. O rok dříve podobné problémy řešili v nedalekém Lipníku nad Bečvou, kde bobři poničili část nově postavené cyklostezky. V roce 2018 zase bobři ohrožovali jeden z nejcennějších tuzemských romantických parků v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem, když se tam nastěhovali k velkému rybníku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

16.8.2024 11:46
To chce obnovit "technologie" zpracování bobrů. například pečený bobr nebo bobr na venkovním otočném grilu nad ohněm. Pečený bobří ocas je prý velká lahůdka.
A kožešin, ty by mohli dodávat do Tonaku v Novém Jičíně.
Ty rybníky by tak mohly dodávat bobry co pár měsíců.
Odpovědět
JK

Jana K

21.8.2024 09:54 Reaguje na Radim Polášek
Myslivec?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.8.2024 16:05
Až se protrhnou při lijáku bobry prokopané hráze rybníků, tak zjistí, co
je a co není zbytečné. Až zlikvidují okolní stromy, tak mohou vysázet za
dotace z EU nové jako potravu pro bobry? Mají štěstí, že jsou tu na ty kraviny dotace, jinak by museli začít konečně myslet hlavou. Hráz lze
chránit kari sítí, která vydrží zhruba 10-15 let. Tak to udělal jeden
majitel rybníku a stromy chrání pletivem a nátěrem gumoasfaltu. Bobři
jsou všude kolem, ale u něho nejsou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.8.2024 08:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Tomu už se musí jeden jen smát. Prostě si dobrovolně nechají zničit rybníky v rámci nějaké bobří korektnosti či co. Pokud se v této naší republice nezačne používat zdravý rozum a věci nezačnou pojmenovávat pravými jmény, dopadne to špatně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.8.2024 12:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Přesně tak.1+++
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.8.2024 13:08
Já to vidím na vznik lidových veselicí v přírodě zvaných bobří slavnosti.
Před veselicí se nechá myslivcům legálně picnout dostatečný počet bobrů a do slavnosti je uložit do mražáků.
Potom se u těch rybníků nebo na podobných místech v přírodě spojených s bobry uspořádá ta veselice.
Ulovení bobři se zpracují, pečený bobří ocas s bramborem, pečená kýta se zelím nebo šípkovou omáčkou, bobří polívka na rozmarýnu, smažené bobří kulky s chlebem, bramboráky smažené na bobřím sádle, ragů z bobra... regge k tanci na podiu... k pití pár druhů místních piv z minipivovarů včetně nealko piva ve vratných plastových kelímcích, i něco tvrdšího, rum, pálenka bobrovice (vypálená ze zkvašených oddenků orobince a ochucená puškvorcem) i nealko limonády, pro vládní politiky, co chtějí zakázat cukr, bezcukerná limonáda ochucená dvojnásobnou dávkou sacharínu...
A mohlo by to probíhat jako za komunistů první máj, že by na pódiu nejdřív vystoupil nějaký politik a presentoval své obvyklé lži a potom by se nechalo veselit lidi a sežrat ty navařené bobří lahůdky.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.8.2024 17:01 Reaguje na Radim Polášek
Myslivce do toho netahejte. Ať si ty bobry a vše okolo ochranáři sežerou a vyžerou sami. Chytří jsou na to dost
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.8.2024 12:00 Reaguje na Jarek Schindler
Přesně tak. O vše chráněné a místy přemnožené by se měli
starat ochranáři. Vydry mohou místo rybářů krmit vysazováním
raků, pstruhů a lipanů oni sami a pro bobry vysazovat kolem
vody dřeviny k okusu a ke kácení. No a taky chránit hráze
proti protržení atd. Oni jsou ale líní pozorovatelé, kteří
povinnosti nechají jiným a ještě je buzerují. Otrávenost
rybářů, myslivců, lesáků a zemědělců už má prvé výsledky,
když končí se svou činností, což považuji za cíl ochranářů.
Konečně se dočkají divočiny bez regulace a pak jim to asi
teprve dojde, že samoregulace je ode zdi ke zdi a nikoliv
nějaký vyrovnaný stav, kdy predátor raději zemře hlady, než
aby nesežral poslední zbytek kořisti.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.8.2024 11:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Divočina bez regulace znamená, že v určitém období může být les třeba plný kadaverů. To je ta přírodní regulace.
Odpovědět
Ra

Radek

17.8.2024 18:20 Reaguje na Radim Polášek
Co si ochranáři uvařili to ať si spapají i z polívčičkou a nebylo by špatné je nechat uhradit i škody , aby neměli jen smetanu . , At si na to vydělají , chytří jsou na to dost , přesně tak !!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

17.8.2024 21:12 Reaguje na Radim Polášek
Řešení funkční, tudíž nereálné.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.8.2024 11:21 Reaguje na Radim Polášek
Nyní je ještě k tomu brzo. Až se zelená ideologie mezi lidmi zkompromituje a zelení ochranáři budou muset chránit podle skutečných potřeb a ne podle zelených fantazmagorií, tak možná bude na takové bobří slavnosti ten vhodný čas.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist