https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-program-avcr-ma-prispet-k-dosazeni-udrzitelnejsiho-potravinoveho-systemu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový program AVČR má přispět k dosažení udržitelnějšího potravinového systému

25.1.2025 01:00 | PRAHA (ČTK)
Pole s obilím ve Středočeském kraji
Pole s obilím ve Středočeském kraji
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Zajištění dostatku kvalitních potravin v době klimatické změny, zlepšení kvality půdy nebo výzkumu kontaminací se od letošního roku budou věnovat odborníci ze 16 laboratoří Akademie věd ČR (AV ČR) a 20 dalších pracovišť. Jedná se o nový pětiletý program, jehož cílem je napomoci fungování ekologicky odpovědného a ekonomicky efektivního potravinového systému. Program má přispět k vyšlechtění nových, vysoce produktivních, odolných a nutričně bohatých odrůd.
 
"Chtěli bychom přinášet řešení, která přispějí k dosažení udržitelnějšího potravinového systému a zároveň podpoří lokální ekonomiky, sníží plýtvání a přispějí ke zdravějšímu stravování. S ohledem na klimatickou změnu a omezené zdroje je nutné zabývat se také etickými otázkami udržitelné produkce a spotřeby potravin," uvedl koordinátor programu Ondřej Prášil z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Program bude například rozvíjet systémy včasné výstrahy na webových portálech, které s předstihem varují zemědělce před výkyvy počasí nebo škůdci. Bude také upřesňovat dlouhodobé scénáře i krátkodobé předpovědi dopadů změny klimatu na zemědělství. Vědci budou rovněž testovat organická hnojiva a různé půdní doplňky a jejich vliv na zdraví půd.

Podle Prášila budou týmy studovat i vliv potravin na zdraví člověka, vliv stravy na lidský mikrobiom a vznik nemocí. Věnovat se chtějí také potravinové intoleranci a hledání nových, kvalitních bezlepkových potravinářských surovin. Současné průmyslové způsoby získávání, zpracování a distribuce podle něj kontaminují potraviny celou řadou chemikálií a stávají se pro lidské zdraví rizikové. "To chceme hlouběji prostudovat,“ uvedl Prášil.

Výzkumný program Udržitelná produkce a spotřeba potravin byl zahájen 1. ledna 2025 a potrvá pět let. Svými tématy navazuje na dokončený výzkumný program Potraviny pro budoucnost. Součástí týmu je 30 vědců z devíti ústavů AV ČR. Spolupracovat budou s více než 20 univerzitními pracovišti, firmami a neziskovými organizacemi.

AV ČR je největší veřejná výzkumná instituce v Česku, která se zaměřuje na základní i aplikovaný výzkum v širokém spektru vědních oborů, od přírodních věd přes humanitní po technické disciplíny. Sdružuje 54 veřejných výzkumných pracovišť.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist