http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-sedlacek-nakupovani-na-farmarskych-trzich-je-ekologictejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Jiří Sedláček: Nakupování na farmářských trzích je ekologičtější

25.1.2011
Je nakupování na farmářských trzích ekologičtější, než nakupování v supermarketech?
 

Redakce Ekolistu.cz oslovila několik odborníků a zástupců zainteresovaných stran s žádostí o komentář na téma:

„Je nakupování na farmářských tržištích "ekologičtější" než nakupování v supermarketech?"

Kromě Jiřího Sedláčka nám své odpovědi poslali:

Nakupování na farmářských trzích je rozhodně ekologičtější! Ohleduplnost ke krajině, k ovzduší a přírodě vůbec se projevuje především ve faktoru dopravy a jeho zátěžových důsledků. Na tržiště se nedováží zboží z velkých dálek. Jogurt z malé mlékárny provozované jako součást farmy v dobré dojezdové vzdálenosti od místa trhu tolik nezatíží životní prostředí, jako jogurty dovážené z dalších kontinentů či ze sousedních států. Jeden výzkumný ústav v Německu podrobil zkoumání jednu sklenici jahodového jogurtu a zjistil, že jeho jednotlivé ingredience nacestovaly 8000 km.

Jiný příklad: další vědci prokázali, že během dopravy 1 kg čínského česneku do Evropy se vypustí do ovzduší 0,36 kg jedovatého oxidu uhličitého a dalších škodlivin. Říká se tomu "uhlíková stopa". Extrémně velká uhlíková stopa se tvoří například při dovozu chřestu z Peru, kiwi z Nového Zélandu, a podobně. Během roku 2009 Česká republika dovezla 112 tisíc tun brambor a 43 tisíc tun brambor vyvezla, dovezla 61 tisíc tun jablek a 46 tisíc tun jablek vyvezla, dovezla 19 tisíc tun másla a 6 tisíc tun másla vyvezla. Přitom mnoho těchto transportů jde mimo obyčejné lidské chápaní.

V roce 2009 náš stát společně s Evropskou unií investoval do programu Ovoce do škol několik desítek milionů Kč (z toho ČR více než 18 milionů Kč). Výsledkem mimo jiné bylo, že v únoru a v březnu 2010 dovážely velkoobchody do českých škol značně povadlé hrušky a jablka z Jihoafrické republiky, zatímco sklady českých pěstitelů „za rohem“ od škol byly v téže samé době plné dobře skladovaných čerstvých českých jablek a hrušek, jejichž uhlíková stopa je zanedbatelná. A pro tato místní jablka odbyt v českých školách nebyl? Nad tím zůstává zdravý rozum stát a je s podivem, že je to vůbec možné. Jediné vysvětlení je, že obchodní zájmy jednotlivce převažují nad zájmem společnosti – za znečistěné ovzduší budeme muset zaplatit v budoucnosti všichni – a z našich daní.

V Evropě či nejlépe v Česku vypěstované a v Česku konzumované a zpracované potraviny jsou jednoznačně víc ekologické už z hlediska uhlíkové stopy při dopravě. A z hlediska šetrného přístupu k zemědělství je potřeba při nákupu a při tvorbě odbytových míst preferovat ty domácí výrobce, kteří se hlásí k biocertifikátům, anebo k certifikátům šetrnějšího přístupu k přírodě v zemědělství (Integrovaný systém produkce zeleniny IPZ, Global G.A.P., SISPO, a další…) Kromě udržení pracovních příležitostí na venkově jsou toto také důležité ekologické důvody proč preferovat kvalitní a prověřené farmářské trhy s lokálními potravinami, ať už pocházejí z bioprodukcí, anebo z produkcí z konvenčního zemědělství.

Jiří Sedláček
Autor je provozovatel některých farmářských tržišť.
tisknout poslat
 twitter
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist