http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/profesionalni-chladnicky-a-mrazaky-za-temi-domacimi-pokulhavaji-co-se-setrnosti-tyce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Profesionální chladničky a mrazáky za těmi domácími pokulhávají - co se šetrnosti týče

8.2.2017 01:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Chladící boxy lze po zavření obchodu zakrýt a významně snížit spotřebu elektrické energie na chlazení potravin.
Chladící boxy lze po zavření obchodu zakrýt a významně snížit spotřebu elektrické energie na chlazení potravin.
Domácí chladničky a mrazničky jsou označovány energetickými štítky podle své účinnosti již mnoho let. Možná proto překvapí, že u profesionálních chladicích boxů tato povinnost platí teprve velmi krátce - od léta 2016. Potenciál úspor je přitom značný.
 

Například neúsporná nápojová chladnička, z které si vezmete svůj oblíbený nápoj v leckteré trafice, může mít roční spotřebu až 2000 kWh a obchodník ji ročně dotuje částkou 8 tisíc Kč na elektrickou energii. Obdobná úsporná chladnička s dvířky může mít spotřebu poloviční. Podobně na tom jsou chladicí vitríny, ve kterých v supermarketu vybíráte mléko a vejce, nebo mrazničky, z kterých lovíte mraženou pizzu.

Pokud ve své práci používáte profesionální chladicí techniku, můžete ušetřit i bez větších investic. Použití dveří u chladniček a mrazniček je klíčové. Pokud je vaše chladící technika nemá, vyplatí se je dodělat svépomocí. Dále je vhodné při nepoužívání (obvykle v noci) přikrýt například zmrzlinové mrazničky a nápojové chladničky a snížit tak ztráty chladu. Nápojové chladničky a výdejníky vody můžete na noc zcela vypnout.



Pomocí kalkulačky úspor projektu ProCold můžete zjistit, že se vám případná investice v podobě nového zařízení může velmi rychle vrátit. Projekt ProCold na internetu nabízí seznamy úsporných modelů chladicích a mrazicích profesionálních produktů dostupných v EU. Tyto modely jsou navíc se šetrnými chladivy, která budou povinná až od roku 2022.

Vybírejte očima. A teprve pak otevřete dveře a vyndejte svůj vybraný nápoj.
Vybírejte očima. A teprve pak otevřete dveře a vyndejte svůj vybraný nápoj.

Ke snížení spotřeby profesionálních chladicích boxů mohou přispět i samotní spotřebitelé. V obchodě při vybírání zboží je vhodné otevřít skříň jen na nezbytně dlouhou dobu a po sobě vždy zavřít. Tedy samozřejmě v případě, že obchodník má chladničky a mrazáky s dveřmi či víky. Pokud nikoliv, můžete mu dát tip, jak ušetřit tisíce Kč na nákladech ročně.

A jak je to s použitými chladivy? Svět se již zbavil nebezpečných freonů, které ničily ozónovou vrstvu, a nyní je pozornost soustředěna na skleníkové plyny, tedy látky podporující globální oteplování. Udává se index potenciálu globálního oteplování, tzv. GWP, který označuje násobek účinku CO2 v atmosféře.

Domácí chladničky a mrazničky používají nejčastěji chladiva šetrná k životnímu prostředí (GWP menší než 150). Většina profesionálních chladicích zařízení však používá chladiva s velmi vysokým GWP (nepřekvapí chladivo s GWP 3300). Dle platné evropské legislativy budou mít profesionální chladicí zařízení šetrná chladiva podobně jako domácí spotřebiče až od roku 2022. Pořídit si profesionální chladicí techniku s šetrnými chladivy je možné ale už dnes.

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Michal Staša
Autor je pracovníkem projektu ProCold.
tisknout poslat

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk

Všechny komentáře (4)

Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

lu

9.2.2017 08:47
ona energetická náročnost chladicího/mrazicího kusu nábytku je logicky ve shodě se zamýšleným účelem a předpokládaným způsobem využití.
do ledničky doma v kuchyni lezeme denně průměrně dejmetomu třicetkrát. do mrazničky tak dvakrát. kolikrát sahá do lednice kuchař v hospodě? kolikrát šmátrají zákazníci supermarket po umrzlých kuřatech? z toho, kolik energie ztratíme otevřením dvířek a jak rychle chceme zimu uvnitř obnovit plyne to, jak je smysluplné řešit ztráty ostatní.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

9.2.2017 13:03 Reaguje na
Tento článek se zabývá primárně náplní chladícího objěhu, nikoliv energetickou účiností.
GWP je zmíněno pro chladiva, která se přímo nespotřebovávají avšak mohou unikat, jak při provozu, tak při likvidaci.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_chladiv
Odpovědět
lu

9.2.2017 13:49 Reaguje na Martin Jasan
možná špatně koukám, ale v článku vidím tematické okruhy dva.
I ten druhý na který odkazuje, by zasloužil samostatnou ohnivou diskusi, co vlastně od spotřebiče provozovatel požaduje primárně, zda funkci nebo úsporu, a jestli eko se rovná nebo nerovná eko (nomika x logie)
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

9.2.2017 17:11 Reaguje na
Ne koukáte správně, omluva z mé strany. Opravdu je část článku o spotřebě.
Ano komerční chladnička bude pravděpodobně otevírána častěji, tedy je menší "zlo" mít chladničku bez dvířek v krámku než chladničku bez dvířek doma - taková ale fakticky neexistuje.
Ve srovnání komerční chladnička s dvířky vs. bez dvířek, je ale ta s dveřmi VÝZNAMNĚ šetrnější a má smysl ji kvuli úsporám pořídit.
Snad je to i důvod proč je to již dnes běžná praxe v supermarketech.
Čistě na okraj, vietnamský obchůdek u nás na rohu pobil chladící pult průhlednými pruhy plastu, jako levnou ekologickou alternativu k chladícím pultům.
Odpovědět
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist