Jakub Hruška: "Ukončení" vegetace na strništích
Ovšem je zcela jednostranná. Glyfosát velmi škodí půdnímu mikrobiomu. Pole se stanou pouští, kde hmyz, ptáci, motýli, ale ani zajíci nenaleznou potravu a úkryt.
A vzhledem k velkorozměrům našich polí se pouští stanou velké rozlohy najednou. I se všemi důsledky. A pak se divíme, že nám mizí biodiverzita. A budeme "složitě" přemýšlet, jak ji zachránit.
Zatímco vloni jsem měl dojem, že téhle praktiky trochu ubylo (asi bylo v sektoru méně peněz), letos mi to přijde opět velmi rozsáhlé.
Přestože na neblahý vliv této ne zcela nezbytné operace se poukazuje již velmi dlouho (asi 15 let, kdy se masově začala šířit), dosud žádná vláda ji nedokázala omezit. S napětím tedy budu sledovat, jak to bude nyní.
No a iluze si nedělám. Neudělal to dosud nikdo.... I když nějaké naděje tu byly...
Fotky jsou 10 dní staré, od Čáslavi...
reklama
Dále čtěte |
Veterináři: Spotřeba veterinárních léčiv v ČR klesla od roku 2008 o 70 procent
Senát se postavil proti hrazení klimatických opatření EU z peněz na zemědělství
V čele zemědělského výboru Sněmovny bude Monika Oborná (ANO)
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (46)
Richard Vacek
10.10.2025 05:33Jaroslav Řezáč
10.10.2025 15:15 Reaguje na Richard VacekPetr Hariprasad Hajič
10.10.2025 18:08 Reaguje na Richard VacekRadim Polášek
11.10.2025 11:37 Reaguje na Petr Hariprasad HajičTo abyste nechodil do supermarketů, protože ten glyfosát se tam prodává a snadno netěsnostmi v obalech nebo i pronikáním malého množství takových látek přes plastové obaly určitě bude měřitelné množství toho glyfosátu i uvnitř takových obchodů.
Radim Polášek
10.10.2025 07:48Pan Hruška má zajištěnou svou skývu chleba, svůj flák masa a hromádku omaštěných brambor vždycky, ať bude šít do zemědělců a znesnadňovat jim jejich práci jakkoliv, ale jiní lidi třeba mohou činností pana Hrušky o levné kvalitní jídlo přijít.
To, co chce pan Hruška na zemědělských plochách, je nesmysl, to by se zemědělci mohli vrátit klidně třeba na středověké trojpolní hospodaření, kde na úhoru byl toho pro ten hmyz, ptáky a zajíce prostřený stůl, ale taky výnosy třeba pšenice tak půl tuny z hektaru.
Jestli che pan Hruška pracovat pro přírodu udržitelně, to znamená dlouhodobě, bez významnějšího omezování produkce potravin a tím i lidí, tak by se měl starat o zkvalitnění neprodukčních ploch. Nebo maximálně obnovování neprodukčních ploch, potoků, bažin, močálů a podobných biotopů, které byly v minulosti přeměněny na pole a díky tomu se oslabila "kostra krajiny", která ty počty toho hmyzu, ptáků a zajíců udržovala na potřebné výši.
Lumír Vitha
10.10.2025 08:03 Reaguje na Radim PolášekBez půdního života nevyprodukujete vůbec nic. To ví každý hospodář.
Jaroslav Řezáč
10.10.2025 15:16 Reaguje na Lumír VithaDAG
10.10.2025 08:09 Reaguje na Radim PolášekDalší věc je proč ty pole stříkají. Jaký je vlastně důvod.
Teď si trochu rýpnu do zemědělců. Když jezdili staří poctiví kombajnéři s forschnitem, tak strniště bylo strniště. Dneska mají moderní kombajny a strniště vypadají, jak kdyby jim všechno zrní prošlo kombajnem znovu na pole. Nyní na strništích vídávám napříč republikou hustý kožich nového obilí.
Radim Polášek
11.10.2025 11:24 Reaguje na DAGZemědělci v první řadě produkují potraviny, ne krajinu. To tak bylo vždy, pouze dříve, kdy na vesnicích muselo pracovat v zemědělství na 90 % obyvatel, aby dokázali všechnu půdu obhospodařit a kdy byly zemědělské technologie mnohem méně dokonalé a produkovaly násobně méně produktu na plochu, dělali zemědělci vedle produkce potravin mimoděk i krajinu. Zvláště ti chudší, co byli vytlačeni svými drobnými políčky na málo úrodnou kopcovitou, zaplavovanou a podobnou půdu a kteří museli vedle svých políček získávat další těžkou prací nuzné živobytí i z ploch, které nebyly produkční, ale dělaly tu krajinu. Jenže rozdíl je v tom, že dnes "chudého zemědělce" nikdo dělat nechce a dělání krajiny se alibisticky háže na produkční zemědělce. Zatímco dnešní neproduktivní plochy, ten zbytek v krajině se defakto ponechává neregulovanému zarůstání, množení divokých prasata a defakto určité verzi bezzásahovosti. Která je velmi problémová. Jenže když dnešní zemědělce zatížíme "produkcí krajiny" , tak jejich beztak už nízko ziskové zemědělství snadno překlopíme ve ztrátové. To by znamenalo jejich rychlé krachy a skupování naší půdy velkými zahraničními firmami nebo rovnou globálními investičními fondy.
Českého zemědělce musíme podporovat tím, že ho nebudeme zatěžovat produkcí krajiny, ale jen ho čistě necháme produkovat potraviny. Jen mírně zregulovaně tak, aby se krajina nijak zásadně nezhoršovala.
Vlastní produkce krajiny - její udržování musí být prováděno úplně mimo produkční zemědělství pomocí udržování neproduktivních ploch. Ploch, na kterých se komerčně neprodukují potraviny na polích ani dřevo v produkčních lesích. Tyto plochy mohou klidně zemědělci udržovat a starat se o ně, ale tato činnost musí být ekonomicky i technologiemi úplně oddělena od produkčního zemědělství.
A pokud neprodukční plochy na udržování krajiny a její stability nestačí, bude třeba zemědělcům z jejich rozlohy polí vzít určité plochy a ty na neprodukční řízeným způsobem přeměnit. Úplně by pro začátek stačilo navrátit původnímu stavu plochy odvodněných bažin, malých tůní, meandrujících vodních toků, erozních rýh a podobné, které byly v rozmezí let asi 1970 až 2000 takzvaně zůrodněny neboli různými zásahy přeměněny na produkční pole.
Jaroslav Pokorný
16.10.2025 11:17 Reaguje na Radim PolášekVladimir Mertan
12.10.2025 08:16 Reaguje na DAGJaroslav Pokorný
16.10.2025 11:14 Reaguje na Vladimir MertanMichal Ukropec
10.10.2025 14:25 Reaguje na Radim PolášekKarel Zvářal
10.10.2025 08:24https://www.agroportal24h.cz/clanky/novy-horsch-sprinter-je-vhodny-pro-zemedelce-kteri-zakladaji-porosty-do-strniste
Jindřich Štěpánek
10.10.2025 10:44 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
11.10.2025 08:59 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekOrba naopak plevely uloží hluboko "do zásoby", takže zemědělec se s nimi potýká ještě řadu let. Zatímco semena vypadlá na povrch půdy a vzešlé plevele po ošetření herbicidem zahubí (téměř) všechny. Jen hlupáci mohou kritizovat využití vědy v praxi - a silě pochybuji, jsou-li stejně důslední i v životě a nikdy nevezmou do úst "chemii", tj medikamenty.
Jindřich Štěpánek
11.10.2025 10:27 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
11.10.2025 10:43 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekJindřich Štěpánek
11.10.2025 12:03 Reaguje na Karel ZvářalChtělo by to nastudovat aspoň základy zemědělství
Karel Zvářal
11.10.2025 12:47 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekKam zasákne voda na neorané louce, v neoraném lese? Právě ten starý porost brání rychlému odtoku vody, která by jinak strhávala VELKÉ množství ornice.
A o ochranu půdy zde jde v 1. řadě, výnosy až tak podstatné nejsou, bývají zpravidla nižší, než u klasického způsobu (s orbou, hnojením). Ale ekonomika vychází poměrně slušně, a vezmeme-li v úvahu jako prioritu ochranu půdy, má tento způsob (regenerativci) budoucnost, o tom jsem přesvědčen.
Radim Polášek
11.10.2025 11:26 Reaguje na Karel ZvářalPřirozeně při jiné intenzitě srážek to je naopak
Jindřich Štěpánek
11.10.2025 12:03 Reaguje na Radim PolášekMarcela Jezberová
10.10.2025 09:17Jindřich Štěpánek
10.10.2025 10:45 Reaguje na Marcela JezberováJan Šimůnek
10.10.2025 09:36Není to tak úplně pravda, existuje řad způsobů kultivace rostlin, kdy je substrát téměř či zcela sterilní a výnosy jsou přitom velké.
Obecně: Tato praxe může omezit množení a přezimování fytopatogenních organismů, napadajících mj. i kulturní rostliny.
Radim Polášek
11.10.2025 11:34 Reaguje na Jan ŠimůnekPřípadně prostředky s rostlinnými regulátory, například růstu a jiných procesů.
Jindřich Štěpánek
10.10.2025 10:42Josef Střítecký
10.10.2025 11:09Jaroslav Pokorný
16.10.2025 11:25 Reaguje na Josef StříteckýBřetislav Machaček
10.10.2025 12:25lze udělat bohužel pouze postřikem.
Pokud nechci stříkat, tak musím plevel zaorávat a to dost hluboko. Jiná
možnost už dnes není, pokud se nechce pan Hruška chopit motyky a plevel
ručně likvidovat. Já se o to snažím v malém a je to nekonečná činnost.
Stačí ji ale rok vynechat a další rok už tam bude plevel převládat. Ono
stačí nechat jakékoliv pole rok ladem bez postřiků a orby a je to pole zaplevelené tak, že bude třeba stříkat o to více. Já jsem fanda omezení
postřiků, ale v rozumné míře a u některých plodin. Na obilniny, sóju, mák
atd. musím půdu totálně odplevelit, aby šly ty plodiny pěstovat a sklidit.
U kukuřice a pícnin to až tak akutní není, protože kukuřice některé z nich
přeroste a zastíní a u vícekrát za léto kosených pícnin jsou plevely taky
koseny a nestačí se vysemenit. U brambor lze část plevelů kultivací taky
potlačit, ale sklízet je kombajnem z metrového plevele moc nepůjde. V
malém se ten plevel i s natí pokosil, shrabal a pak se brambory vyoraly.
Takže možné je vše, ale za jakou cenu a s jakým efektem. Kritizovat je
velmi snadné, ale co tak milí vědci předvést vše v praxi? Co brání těm
vědeckým pracovištím hospodařit na nějaké státní půdě tak, aby to bylo
blízké přírodě a mělo to i ekonomický nedotovaný efekt?
No přece ta odtrženost od praxe a bohapusté mlácení prázdné slámy na
poli teorie. Radit bez rizika je jednodušší, než riskovat v praxi
neúspěch. Pročpak neradí na školních statcích zemědělských škol a pak
může napsat, jak to zvládají bez postřiků a nebo dokonce bezorebným
způsobem propagovaným zase jinými mudrlanty. Na pokusy mají být jen
pokusná pole a nikoliv to rovnou zkoušet ve velkém. Víte jak letos
vypadají na podzim pole se zanedbanou meliorací? Jsou to bažiny z
e kterých ještě není sklizena sója, kukuřice, cukrovka a brambory.
Černou zvěř tak čeká na potravu hojná zima, protože stroje se do
podmočené půdy zahrabávají a plodiny hnijí a plesniví. A proč?
Protože už 35 let od revoluce nikdo neudržuje drenáže a aby to
zdůvodnili, tak tvrdí, že je škodlivé regulovat v půdě množství
vody podle momentální situace. Drenáže jde přece za sucha mít
na odtoku zavřené a za mokra je otevřít. To by je musel někdo
udržovat a nenechat je zanést a nebo nějakými idioty zničit.
Jaroslav Pokorný
16.10.2025 11:33 Reaguje na Břetislav MachačekAle na tzv. "plevele" se také lze dívat jako na jiné rostliny a přemýšlet, zda by se nedaly nějak zužitkovat.
Co brání těm vědeckým pracovištím hospodařit na nějaké státní půdě tak, aby to bylo blízké přírodě a mělo to i ekonomický nedotovaný efekt? .......
Když nám ve škole přednášeli uznávaní odborníci, také jsem přemýšlel, zda by byli úspěšní jako vedoucí školního statku. Došel jsem k závěru, že s vysokou pravděpodobností ne.
Ale na druhé straně jsem se při studiu University 3. věku setkal s docentem, který byl i spolumajitelem úspěšné firmy na výrobu fotovoltaiky. Vyprávěl nám, že dodávají i do Číny.
stroje se do podmočené půdy zahrabávají a plodiny hnijí a plesniví ........
Zcela zjevně se v daných místech pěstují nevhodné plodiny a používají nevhodné stroje.
Petr Hariprasad Hajič
10.10.2025 18:04Jindřich Štěpánek
11.10.2025 12:04 Reaguje na Petr Hariprasad HajičJan Šimůnek
10.10.2025 19:37"Šílená nebezpečnost" Glyfosfátu byla zkonfabulována ekologickými hysteriky na základě jednoho (!) případu zhoubného nádoru u člověka, který s tímto přípravkem pracoval naprosto prasácky, s porušením snad všech existujících předpisů pro práci s takovýmito látkami.
Ne, že bych ho doporučoval místo Fernetu jako aperitív, ale při slušném dodržování bezpečnosti práce z návodu od výrobce by uživatel v ohrožení být neměl, a při dodržení karanténní doby by ani sklizeň neměla být nebezpečná.
Jan Šimůnek
11.10.2025 14:36Ano, taky jsem kdysi zkoušel rajčata na substrátu s mykorrhizou, ale poměrem cena / výkon mě to neoslovilo.
Jinak třeba různé formy hydroponie jsou pokud možno sterilní.
Pochopitelně se bádá o kdečem, takže např. v Kanadě našli nějaké vrby, rostoucí v prostředí horských potoků, s půdou a vodou prakticky bez dusíkatých látek, přitom ale nestrádající nedostatkem tohoto prvku. Zjistili, že mají na listech mikrobiom, přeměňující vzdušný dusík na vstřebatelnou formu, takže ty vrby mají jakési "hnojení na list" dusíkem. Zavést to do komerčního zemědělství by musela být dost bomba.
Karel Zvářal
11.10.2025 14:55 Reaguje na Jan ŠimůnekRadim Polášek
11.10.2025 16:21 Reaguje na Karel ZvářalMožná nebude dlouho trvat a třeba skoro všechny stromky na výsadbu do lesa budou z řízků stejně jako v komerčních sklenících takto budou množit zeleninu a podobně. Už dnes se dost prudce rozvíjí třeba vegetativní množení jabloňových a možná i jiných podnoží.
Jaroslav Pokorný
16.10.2025 11:37 Reaguje na Radim PolášekNapř. problémem je pěstování jedné jediné odrůdy kvalitních banánů, která se už vůbec nemnoží generativně, jen vegetativně - a co kdyby se na ní objevila nějaká zhoubná nemoc? Tak by lidstvo o kvalitní banány mohlo přijít.
Břetislav Machaček
19.10.2025 11:08 Reaguje na Karel ZvářalSuchý podzim= prvotřídní výsledky, mokrý podzim= plísně,
houby a hniloby. Stává se, že ji nakonec dokonce zaorají,
ale budiž, alespoň vylepší stav půdy. Ty velké podniky v
mém okolí si mohou nějaké ty ztráty dovolit, ale ti malí
pěstitelé nikoliv. Letos je výnos tragický, protože pole
jsou jako mokřad ve kterém kombajny zapadnou a sója už
je nyní plesnivá. Totéž u kukuřice na zrno, která po mrazu
před měsícem odumřela a čeká buď na slunce a nebo na vítr
a mráz, aby ji mohli sklidit. Jinak úroda by mohla být
velmi dobrá, ale přírodě poručit nelze, aby šlo sklízet
kdy je potřeba a ne když to počasí umožní. Je to prostě
o vhodnosti plodin podle možností daného prostředí a to
není univerzální stejně, jako ty plodiny. Uvedu příklad
s hroznovým vínem, kdy kvalitní odrůdy zaplísnily, ale
ty méně kvalitní plísním odolaly a mají bohatou úrodu.
Ty by ale v jiných oblastech nikdo nepěstoval, protože
se u nich rodí i ty kvalitní odrůdy. Pěstujme pouze to,
co má k pěstování téměř vždy vhodné podmínky a nerodí
se pouze občas jako moje fíky. Úroda co 4 roky z nich
nedělá perspektivní plodinu, protože ty zbývající roky
je neničí zimní mrazy, ale mrazy jarní, kdy už jsou
fíkovníky natažené mízou s pučícími pupeny.
Jan Šimůnek
12.10.2025 13:19Vázat dusík do půdy umějí všechny luštěniny. Proto naši předkové, chytří, proto ne zelení, zařazovali do střídání plodin na polích rostliny z této skupiny, hlavně hrách, čočku a jedlé či krmné boby.
MMCH, na Islandu, který má půdy velmi bohaté na všechny výživné prvky mimo dusíku, nakonec oseli celoplošně celé území (z letadel) rostlinou podobnou našemu Vlčímu bobu (nepůvodní druh, buď ze severu Asie nebo Ameriky), a tím umožnili na těchto půdách po pár letech zakládat pole a pastviny.
to Radim Polášek 11.10.2025 16:21
To, co popisujete, má jednu zásadní nevýhodu: Pokud prorazí nějaký patogen na jediném jedinci, zlikviduje jako stepní požár celou populaci rostlin. Své o tom vědí např pěstitelé banánů.
Karel Zvářal
12.10.2025 14:16 Reaguje na Jan ŠimůnekI pamatuji časy, kdy byly osevní postupy mnohem pestřejší než dnes, s cíleně pěstovanými, půdě prospěšnými luštěninami. Teď se točí pár nejvýnosnějších komodit, z nichž nejvíce škodí půdě kukuřice - tu bych za sebe zrušil, i se všemi bioplynkami. Do výšky rostoucí soja má tu výhodnou vlastnost, že její pěstování umožňuje strojovou sklizeň, proto je celosvětově úspěšná.
Radim Polášek
12.10.2025 19:01 Reaguje na Karel ZvářalTo až výrazně později ze technologie v zemědělství i logistika zdokonalily tolik, že si mohli dovolit mít pestrou stravu.
Dneska jsou změny v pěstování dané spíš změnami v plodinách. Například dříve byl hrách u nás vyloženě ztrátová málo výnosová plodina, ale nyní v kterési diskuzi mne někdo poučil, že dnešní odrůdy už umí podstatně vyšší výnos a mohly by být i u nás pěstovatelné a ziskové.
Karel Zvářal
12.10.2025 20:37 Reaguje na Radim PolášekStejně tak i naši předci - krom výše zmíněné pestrosti (aby nejedli jen zemáky a zelí), pěstovali plodiny, které vysadili a sklízeli v jiných termínech, než hlavní plodiny. Nic než Umění rozdělit si práci, plánovat:-)




Jakub Hruška: Jak dobře pronajímat pole?
Jakub Hruška: Nad ochranou přírody zamlženo
Jakub Hruška: Běžného občana to nedojme, ale vláda udělala důležitý krok k obnově naší přírody


