https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jak-znicit-vecne-chemikalie-s-pouzitim-latky-z-niz-se-vyrabi-mydlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zničit věčné chemikálie? S použitím látky, z níž se vyrábí mýdlo

21.9.2022 05:33 (Ekolist.cz)
Nepřilnavost povrchu je pro nádobí velmi žádaná vlastnost. Ale často jí dosahujeme za pomocí problematické skupiny chemikálií.
Nepřilnavost povrchu je pro nádobí velmi žádaná vlastnost. Ale často jí dosahujeme za pomocí problematické skupiny chemikálií.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Takzvané „věčné chemikálie“ už tu nemusí být navěky. Vědcům se podařilo najít levnou metodu, jak rozložit nebezpečné látky PFAS. Ty přidáváme do hasicích pěn, teflonu, kdysi také do goretexového oblečení. Dnes se vyskytují všude v prostředí: ve vzduchu, v pitné vodě i v živých tkáních. Jejich účinek na lidské zdraví je přitom velmi závažný. Řada z nich již byla spojena se zdravotními problémy jako rakovina, onemocnění štítné žlázy nebo vrozené vady.
 

Nová metoda by tedy mohla znamenat, že se nám podaří přerušit jejich neustálé kolování v prostředí a řešit například kontaminaci vody. Výzkumníci zveřejnili svůj objev v časopisu Science a informovala o něm řada zahraničních periodik.

Chemické látky patřící do skupiny PFAS (perfluorované a polyfluorované látky) odpuzují vodu i tuk, a proto získaly široké využití v nepřilnavém povrchu nádobí, obalech na mastné potraviny nebo ve voděodolném oblečení i kosmetice. Dnes se jich do prostředí podle neziskové organizace Arnika nejvíce dostává z hasicích pěn při požárních cvičeních a na vojenských základnách.

Při požárním cvičení do prostředí unikne nezanedbatelné množství toxickýxh látek.
Při požárním cvičení do prostředí unikne nezanedbatelné množství toxickýxh látek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Časem se ukázalo, že tyto sloučeniny mají nepříznivé dopady na zdraví. Zatím dvě perfluorované látky (PFOS a PFOA) byly zakázány. Jenže látek řadících se do skupiny PFAS je kolem 5000, zakázané látky byly tedy okamžitě nahrazeny jinými, s podobnými účinky. O zákazu celé skupiny PFAS v EU se bude rozhodovat nejspíše během následujícího roku.

„Všechny perfluoroalkylové chemické látky (PFAS) obsahují vazby mezi uhlíkem a fluorem, které jsou jednou z nejsilnějších chemických vazeb v organické chemii. To znamená, že při použití i v životním prostředí odolávají rozkladu,“ popisuje věčné chemikálie Evropská chemická agentura. „Většina látek PFAS se také snadno přenáší v životním prostředí na dlouhé vzdálenosti od zdroje svého uvolnění,“ doplňuje agentura.

Právě pevná vazba mezi uhlíkem a fluorem je důvodem, proč jsme se jich dosud neuměli dobře zbavit. Ne, že bychom to nezkoušeli. Většina prozatímních metod má ale řadu nevýhod: je náročná na energii nebo na materiál a nemá tedy velkou naději na komerční využití.

A proto je objev vědců z americké Northwestern University, Kalifornské univerzity v L. A. a Tianjin University významný. Přišli totiž na to, jak PFAS zneškodnit za použití hydroxidu sodného, který je běžně dostupnou sloučeninou, využívanou například v mýdlech.

„Je to dobrá zpráva, byť se tento výzkum zatím týkal jen 10 PFAS sloučenin a byl zatím vyzkoušen jen v laboratorních podmínkách,“ komentuje význam objevu Karolína Brabcová z organizace Arnika, která v ČR na nebezpečí těchto chemikálií dlouhodobě upozorňuje. „Existují ale tisíce dalších PFAS látek s rozdílnou chemickou strukturou, kde nevíme, zda tento proces degradace na základě hydroxidu sodného bude také fungovat,“ dodává Brabcová.

Pokud se nová metoda osvědčí, mohla by se využívat při čištění vody v čistírnách odpadních vod. To je zatím ale pouze teoretický předpoklad. Výzkumníci zdůrazňují, že jejich zjištění jsou předběžná a metoda není ani zdaleka připravena na rozšíření a aplikaci na komerční úrovni.

Karolína Brabcová poukazuje na to, že tyto látky jsou vnímány jako problém zhruba posledních pět let, proto je jejich likvidace stále předmětem zkoumání.

Vlastnostní PFAS využívá i kosmetika, například ve voděodolných řasenkách.
Vlastnostní PFAS využívá i kosmetika, například ve voděodolných řasenkách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Technologii na jejich zneškodnění bychom ale potřebovali zejména pro kontaminovanou pitnou vodu a půdu kolem míst, kde se PFAS vyráběly nebo stále vyrábějí. A také pro likvidaci výrobků, které PFAS obsahují.

„My jsme v nedávné době například narazili na diskusi v rámci EU, jak zlikvidovat množství hasicích pěn s obsahem PFAS, které jsou uskladněny na stovkách až tisícovkách míst v EU a jejichž zákaz se nyní dojednává,“ uvádí Brabcová.

Možnost PFAS zlikvidovat ale nezajistí to, co bychom potřebovali hned. Aby se do prostředí neuvolňovaly ze stále používaných výrobků. Loňský test Arniky odhalil přítomnost PFAS v papírových obalech na burgery a hranolky, dále se používají v opalovacích krémech, voděodolných řasenkách, nepromokavém oblečení, nepřilnavém nádobí a řadě dalších produktů.

Dokud totiž není toxicita každé jednotlivé látky prokázána řadou dlouhých výzkumů, nadále se používá. A zakázané látky jsou rychle nahrazeny jinou sloučeninou s jiným jménem a podobným účinkem. To by však měla změnit připravovaná legislativa EU.

„To klíčové, co nás čeká v příštích třech letech, je zavést přísný zákaz výroby a použití těchto látek v mnoha aplikacích, k čemuž se EU zavázala v rámci Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu) a její Strategie pro udržitelnost chemických látek,“ uzavírá Karolína Brabcová.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

21.9.2022 18:23
Tak je to totéž jako s Green Dealem. Když se nepovede dosáhnout celosvětové dohody, tak zákazem těch látek si akorát zničíme příslušný průmysl, který tyto látky používá. Protože konkurence potom bude obvykle vyrábět levněji a její produkty obvykle budou kvalitnější. Tudíž tyto zákazy evropské firmy vytlačí z trhů a přivedou je buď ke krachu nebo minimálně ke zrušení tohoto odvětví. Pokud to dříve neudělá Greten Deal. A potom přibudou další nezaměstnaní k těm, které vyprodukovaly zelené reformy, státům ubudou příjmy a ještě se zrychlí zadlužování.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist