https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ministr-vyborny-ocekava-ze-ek-predlozi-dalsi-navrhy-na-podporu-zemedelcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Výborný očekává, že Evropská komise předloží další návrhy na podporu zemědělců Aktualizováno

26.3.2024 21:01 | BRUSEL (ČTK)
Český ministr zemědělství očekává, že Evropská komise přijde v blízké budoucnosti s dalšími návrhy, jak podpořit zemědělce v Evropské unii. Marek Výborný to uvedl při dnešním jednání unijních ministrů zemědělství v Bruselu. Ministr doufá, že současné návrhy Evropské komise v dubnu projdou i Evropským parlamentem a velmi by si přál, aby uklidnily zemědělce, kteří v posledních měsících protestovali po celé Evropě. Farmáři dnes dorazili i do Bruselu, podle belgických médií bylo v belgické metropoli asi 250 traktorů. Protestující házeli vajíčka a další předměty na policisty a zapalovali seno i pneumatiky, nejméně dva policisté utrpěli zranění.
 

"Je zde návrh, který má výrazným způsobem začít zjednodušovat podmínky směrem k zemědělcům jak v České republice, tak v celé Evropě. Když to řeknu velmi jednoduše, tak jdeme cestou méně regulace, více motivace a týká se to řady opatření," řekl novinářům český ministr.

Unijní exekutiva v polovině března vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z požadavků na farmáře je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění podobných podmínek bude nyní dobrovolné. Komise rovněž navrhuje osvobodit od kontrol zemědělce s méně než deseti hektary půdy, tedy dvě třetiny všech příjemců podpory v rámci společné zemědělské politiky.

"Jsem rád, že máme na stole například vyřešení toho, co je pro farmáře velmi citlivé, a to je ponechávání půdy ladem," zdůraznil i ministr Výborný. "Zároveň jsem rád, že řešení nejdou od extrému do extrému, to znamená my určitě nerezignujeme na ambice pečovat o půdu, krajinu, životní prostředí, ale například u té podmíněnosti směrem k ponechávání půdy ladem přecházíme k dobrovolnosti," dodal. Tato dobrovolnost by měla platit až do konce tohoto období společné zemědělské politiky, tedy do roku 2027.

Současné návrhy komise jsou podle Výborného dobrým startem a pozitivním signálem, musí ale přijít i další. Ministr zároveň prohlásil, že byrokracii je třeba omezovat na evropské i národní úrovni.

Jednání ministrů se dnes na krátkou chvíli zúčastnil i ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj, který podle Výborného přítomné informoval o současné situaci na Ukrajině, která již více než dva roky čelí ruské agresi. Právě téma prodloužení volného obchodu s Ukrajinou je jedním z hlavních, kterými se zástupci sedmadvacítky nyní zabývají. Vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu se minulý týden dohodli, že EU znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Právě na tyto dovozy si zemědělci stěžují a chtějí je omezit. EU ale zároveň nechce přestat podporovat Ukrajinu a její vývoz, protože Kyjev tak získává finance pro pokračování své obrany vůči ruské agresi.

Výsledkem trialogu tedy bylo, že liberalizace obchodu s Ukrajinou by měla být od června prodloužena o další rok. Zároveň se ale sedmadvacítka rozhodla posílit ochranu některých citlivých produktů, jako jsou drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřice, kroupy a med. Pro tyto produkty bude podle návrhu stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo.

Pro některé státy, například Polsko či Francii, je ale i toto málo a nechtějí kompromisní dohodu podpořit. Výhrady k ní má i Česko. "Závěry z trialogu jsou pro mě těžko pochopitelné. Nerozumím tomu, proč se v těch komoditách, které budou pod mimořádnými ochrannými opatřeními, objevil oves, proč tam jsou kroupy. To opravdu není něco, co by podle mě trápilo farmáře v Evropě a v ČR," uvedl ministr Výborný ještě před jednáním. Podle ČR patří mezi klíčové komodity, které si zaslouží ochranu, zejména pšenice.

Český ministr dodal, že po dnešním zasedání se očekává, s jakým kompromisním návrhem přijde belgické předsednictví v Radě EU. Zástupci členských států by o tomto tématu měli znovu jednat už ve středu. "Za Českou republiku chci jednoznačně zdůraznit, že pro nás je cíl jediný, a sice že dohoda musí být prodloužena. To nejhorší, co by se mohlo stát, je, že bychom se po 5. červnu vraceli do režimu cel," prohlásil Výborný. "Zopakoval jsem proto při diskuzi, že je potřeba se snažit hledat kompromis, který bude přijatelný jak pro podporu Ukrajiny, tak bude reflektovat ne úplně jednoduchou situaci českých farmářů a zemědělců,"


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist