https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/prvni-hlasovani-o-prulomove-evropske-legislative-na-obnovu-prirody-skoncila-uplnym-odmitnutim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První hlasování o průlomové evropské legislativě na obnovu přírody skončila úplným odmítnutím

26.5.2023 06:23 | ŠTRASBURK (Ekolist.cz)
V České republice jsou projekty obnovy např. ptačí parky České společnosti ornitologické.
V České republice jsou projekty obnovy např. ptačí parky České společnosti ornitologické.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropští zákonodárci ze zemědělského výboru v úterý odmítli návrh nařízení na obnovu přírody. Navržená legislativa si klade za cíl vrátit do dobrého stavu poškozené části přírody jako zemědělskou půdu, lesy, řeky a mokřady. Obnova přírody by se poprvé stala zákonnou povinností. Proto vzbudila v Evropském parlamentu velké diskuze, a nesouhlasné stanovisko zemědělského výboru je prvním signálem o přístupu části zákonodárců.
 

Postup této průlomové legislativy připravené Evropskou komisí bude pokračovat 15. června hlasováním environmentálního výboru. V červenci se podle serveru Euractiv očekává finální hlasování na plénu Evropského parlamentu, které rozhodne o tom, zda bude tato legislativa vrácena komisi k přepracování, či bude přijata.

Odmítnutím návrhu nařízení jako celku se podle serveru Euractiv zemědělský výbor vyřadil z vyjednávání o finální podobě návrhu, která bude předložena parlamentu k hlasování. O té rozhodne jednání v environmentálním výboru.

Rozpor, který se nyní promítá do hlasování zákonodárců, se ukazuje především mezi zájmy zemědělců a rybářů reprezentovaných lobbyistickou organizací Copa-Cogeca, a vědci a ochránci přírody, kteří poukazují na to, že i příjmy farmářů jsou závislé na fungující produkční schopnosti ekosystémů. Bez jejich obnovy je podle nich ohrožena i potravinová bezpečnost.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

26.5.2023 07:39
No obnova biodiverzity je dobrá myšlenka. Ale metody jsou zatím špatné. Jako stavby slunečníků, větrníků, elektroaut, vysoká cena energie, spad životní úrovně, 30 km.... nařizování a nicnedělání v chráněných oblastech nese výsledky už i na západě.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.5.2023 07:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
A to, prosím, téměř vše s cizím a na cizím majetku. Ochota ke kompromisům chybí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.5.2023 11:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
1* !
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

26.5.2023 08:09
Tato pasáž je zajímavá " Odmítnutím návrhu nařízení jako celku se podle serveru Euractiv zemědělský výbor vyřadil z vyjednávání o finální podobě návrhu, která bude předložena parlamentu k hlasování. O té rozhodne jednání v environmentálním výboru. " Takže pokud se mi to fakt nelibí co navrhují, tak mě jednoduše vyřadí z dalšího projednávání.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

26.5.2023 10:53 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Výbor se rozhodl, že nebude prosazovat žádné změny toho návrhu. Jen hlasoval proti a distancoval se od dalšího projednávání. To je zcela legitimní, ale opravdu to znamená, že žádné pozměňovací návrhy výboru nemohou dále být projednávány, protože žádné nepředložil.
Odpovědět
DA

DAG

26.5.2023 08:27
Zdá se mi to nebo je ten článek psaný ve stylu. Zlá zemědělská lobby ničí naprosto skvělý nápad super odborníků ochranářů, kteří to s farmáři myslí dobře?
Odpovědět
Anyr

Anyr

26.5.2023 10:03 Reaguje na DAG
Ty jsi někdy viděl opak? Hodnou zemědělskou, nadnárodní lobby, co vytýká vědcům, že to jde dělat i lépe, ta ochrana přírody? A ještě třeba by jim k tomu dali nějaký svůj fond? :D

Zemědělci přece fungují nezávisle na přírodě! Bývá to právě ona, která jim vše komoplikuje. Počasí, půda, opylovači... dej s tím pokoj! Odstraníme přírodu a konečně nadejde vláda všemocných technokratů; prvidelných a hojných výnosů GMO skleníkových plodin, rostoucích výlučně v živném roztoku.

Pak třeba konečně lidstvo vyhyne :D
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.5.2023 11:03 Reaguje na DAG
NEZDÁ
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

26.5.2023 10:06
Zná někdo z přítomných znění návrhu a dokáže si představit, co se bude muset pro splnění cílů udělat? Copa - Cogeca je mezinárodní organizace zemědělců, sdružuje zemědělce ze všech zemí EU, všech velikostí, všech druhů produkce. Jestli takové uskupení je schopné se dohodnout na tvrzení, že návrh je extrémně nebezpečný pro udržení zemědělského hospodaření na půdě Evropy, není prozíravé jej ignorovat. Celý návrh je hrozně super, než se zamyslíte nad tím, co že vlastně budeme muset udělat, abychom dosáhli jeho cílů. Toto nařízení v aktuální podobě přímo ohrožuje potravinovou bezpečnost Evropy a to už v základním smyslu "bezpečnosti", tj. výroby dostatečného množství potravin.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.5.2023 10:59 Reaguje na Marcela Jezberová
No co, energetika je v čudu a tím pádem je 5x dražší, tak i výroba potravin bude 10x dražší a najdou se ti, co si na tom namastí kapsu. Zemědělci a běžní lidé to nebudou, nikoli.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.5.2023 12:01 Reaguje na Marcela Jezberová
No a?
Zelené Khmery nezajímá, co bude ohroženo. Klidně může polovina obyvatel vychcípat, důležité je dosažení ideologických cílů.

Levičácká genocida je stejně smrtelně zhoubná i po přetření na zelený odstín. (A tahle parta má mnohem blíž k Pol Potovi než ke Gottwaldovi.)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.5.2023 17:40
Taková legislativa snad nemůže projít. I když v Bruselu prošly už větší nesmysly. Není jasné, co to je "vrátit do dobrého stavu poškozené části přírody jako zemědělskou půdu, lesy, řeky a mokřady".
Budou se likvidovat skládky elektrárenského popílku, kde hnízdí chráněná břehule říční?
Bude rozhodovat subjektivní pocit úředníka nebo nátlakové skupiny co by takový návrat asi mohl být?
Odpovědět
PB

Petr Brok

27.5.2023 15:15
Tak 30 let na svém a za své buduji rybníčky, mokřady, divočinku atd., abych na té kráse mohl vydělávat a teď mi to znárodnějí, nebo to bude všude a nebudu vyjímkou. To je nadělení.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

29.5.2023 13:03 Reaguje na Petr Brok
Ale kdepak. Dozvíte se, že jste tu "divočinu" měl budovat divočejší, ale tak, aby se v ní líbilo především druhům kulturní krajiny, ideálně druhům závislým na zemědělsky obhospodařované půdě. Mokřady jsou sice fajn, ale kde je rašeliniště? A nedej pánbůh, aby úředníci přišli na to, že jste při budování použil třeba minibagr poháněný naftou. Možná vám připadá, že jsou to nesmyslně do sebe splácané požadavky. Ale vězte, že takhle zelení zachránci světa přemýšlejí. Zemědělci by mohli vyprávět.
Odpovědět
MM

Milan Milan

20.6.2023 21:48
Je nějaký rukolapný a hmatatelný důkaz,že některý z nápadů!!! pocházející z dílny EU dodnes něco zásadního v oblasti ŽP zlepšil??? Dnes dokonce v ČRo vykládal nějaký odboník, že v evropě se oteplování projevuje nejvíce z celáho širého světa(prý o cca 2,5 st.). Asi jsem rozuměl špatně, jinak si totiž nedovedu vysvětlit kam přišli všechny ty proinvestované peníze a k čemu ty evropské regulace, příkazy a zákazy vlastně jsou???? Ale vykládal a a plácal dál, až jsem se málem začínal bát že řekne "jsme na tom tak špatně, že se evropa vlivem lidské činnosti otáčí kolem zemské osy v protisměru". Ještě že mu vzali slovo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist