https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-zidlochovicich-zacina-fungovat-povodnovy-park-pole-ustoupilo-zadrzovani-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Židlochovicích začíná fungovat povodňový park. Pole ustoupilo zadržování vody

24.7.2024 01:28 | ŽIDLOCHOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Židlochovicích na Brněnsku začíná fungovat povodňový park, třináctihektarová plocha na levém břehu Svratky, na které se ještě před nedávnem pěstovala řepka či kukuřice. Městu se podařilo pozemky vykoupit a místo pole vybudovat slepé rameno řeky, jezero a vysadit zhruba 250 stromů a stovky keřů. Projekt přišel na více než 60 milionů korun, řekl při slavnostním otevření novinářům starosta Jan Vitula (Vaše Židlochovice).
 
Příroda v okolí řeky se v podstatě vrátila do stavu, v jakém byla v 19. století, než vodohospodáři meandrující tok Svratky na jih od Brna maximálně napřímili a urychlili odtok vody z krajiny. "Napočítali jsme snad 11 funkcí, které povodňový park má," řekl Vitula.

Pěším a cyklistům slouží jako spojka z Vojkovic, už nemusí po silnici. Do jezera se lidé chodí koupat a celá oblast slouží jako rekreační zázemí města. Výrazně se také zvýšila retenční schopnost krajiny a voda zachycená při vyšším průtoku se postupně vsakuje.

Když hladina dosáhne určité úrovně, ze slepého ramena se voda přelije do jezera, které je jinak dotované podzemní vodou. Brzy by mělo být možné zde i rybařit. Celé území podle starosty začíná plnit svou funkci. "Nyní je poprvé čerstvě posečené, aby se prosadil výsev a na loukách jsme získali plánovanou směs bylin," řekl Vitula.

Impulzem k projektu byla suchá léta ve druhé polovině minulé dekády, kdy v okolí Židlochovic klesla o metr podzemní voda a třeba v zámeckém parku začaly usychat staleté stromy. "Nyní se, ale i díky deštivějším rokům, podařilo spodní vodu stabilizovat na dřívější úrovni," řekl Vitula. Přesto, že nějakou dobu potrvá, než stromy vyrostou a louky budou fungovat, objevily se zde nové druhy hmyzu a především se rozšířil počet druhů ptáků, kteří zde nacházejí vhodné podmínky k životu.

Projekt, který ministerstvo životního prostředí podpořilo zhruba 55 miliony korun, podle Vituly inspiroval i starosty okolních obcí. "Shodli jsme se se starosty 20 obcí, co leží pod Brnem na Svratce a také na Litavě a na Šatavě, že bychom chtěli tato opatření udělat v mnohem větším rozsahu. Nyní už víme, jak na to, a věřím, že do deseti let by se mohla podoba krajiny výrazně změnit a být odolnější i proti stoleté vodě," řekl Vitula.

Zmínil ale dvě velké překážky, které proti starostům stojí. Jednou je výkup pozemků, díky zásadám územního rozvoje však lze podle něj takové pozemky v krajním případě vyvlastnit. Druhou je přístup správce toku, tedy Povodí Moravy, a jeho požadavky.

Podobné úpravy by však mohly mít podporu ministerstev zemědělství a životního prostředí. Oba lidovečtí ministři, Marek Výborný a Petr Hladík, u dnešního otevření byli a shodli se, že stát bude tyto projekty finančně podporovat. Zároveň chtějí ve vodním zákoně zjednodušit některé procesy, které přípravu komplikují.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EB

Emil Bernardy

24.7.2024 05:37
Pěkné.
Jen aby nám ta péče vydržela.V Soutoku díky šlechtě,nyní LČR perfektní snad dvě stovky let je vše v harmonii a i zatím přístupné těm,kteří mají potřebu občas v tomto pobýt.
Lituji jen té krajiny,kterou pokrýváme betonem a asfaltem.
Ale řepku a kukuřici potřebujeme.Pro svoje bytí.To,že se tyto plodiny staly symbolem bezohledného podnikání si nezasluhují.Ani ti kteří o tato pole pečují.
Oslavujeme nález bezvýznamné a okrajové fauny a flory,která tu vždy byla,jen jsme ji doposud přehlíželi,a doposud přehlížíme jinde,teď kolem "Vosalba dexterina na českém palouku?..Pastejřík kostrbatý..." postavíme plot,zavedeme pastvu bioovcí a přeložíme Déjedničku....
Umělecká odbočka.

Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.7.2024 15:28 Reaguje na Emil Bernardy
Díky šlecdhtě ano, ale díky LČR už zdevastováno. Zmizely například dymnivky a jasoň dymnivkový.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

24.7.2024 16:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
asi legrace....LČR odvádí odbornou práci.Tu je parta kibiců,včetně mě, samozřejmě .Byl jsem tan pořed týdnem.
Pastejříků kotrbatých hojně.
Odpovědět
JW

Jiří Wenzl

26.7.2024 06:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vy entomologové na té 250 leté trpělivé práci lesníků musíte najít nějaké mouchy, abyste z nich pak učinili darebáky. Na Soutoku se vám opravdu podařilo.
Odpovědět
JW

Jiří Wenzl

26.7.2024 07:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vy entomologové na té 250 leté trpělivé práci lesníků musíte najít nějaké mouchy, abyste z nich pak učinili darebáky. Na Soutoku se vám opravdu podařilo.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.7.2024 10:57
90 % dotací z MŽP, to je dosti masakr. Tolik dostane každý?

Každopádně to vypadá na zdařilý projekt, snad to bude sloužit podle očekávání.

Takových podobných projektů bude asi třeba udělat desetitisíce. Kdyby byl každý za desítky milionů, byl by to asi celkem bilion Kč. Asi by stálo za to udělat nějaké pilotní projekty typu za málo peněz hodně muziky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2024 12:26 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět

Radek Čuda

24.7.2024 13:55 Reaguje na Jiří Svoboda
V případě obcí skoro ano ... zejména ty větší mají dost lidí aby se tou administrativou dokázaly probojovat.
A těch peněz je opravdu hodně a možnosti užití jsou celkem omezené, takže na podobné akce, pokud jsou pro to v dané lokalitě rozumné podmínky, se k nim dá s trochou snahy dostat vcelku v klidu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.7.2024 14:52 Reaguje na Radek Čuda
To je dobrý systém, chránit peníze dostečnými administrativními bariérami. Vám se to snad i líbí.
Odpovědět
VU

Vítek Urban

25.7.2024 20:58
Článek mě zaujal natolik, že jsem si do Židlochovic zajel a následně se zaregistroval, abych se mohl v této diskuzi podělit o své dojmy. Povodňový park mě nenadchl, ale ani nezklamal a vlastně ani ničím nepřekvapil. V laguně určené na koupání se lidé skutečně koupají. Mola a další doplňky jsou docela vkusná a střídmá. Zasazené vodní rostliny se ujaly. Břehy jsou většinou dosti příkré, takže pás vodních a vlhkomilných rostlin není příliš široký a při poklesu hladiny budou mít výše vysazené rostliny nejspíše problém přežít. Slepé rameno už tak dobře nevypadá. Úzký nátok se v místě brodu zanáší bahnem. Je to tím, že nové rameno není průtočné a vše, co do něj řeka přinese, to tam i zůstane. Břehy slepého ramene nebyly osázeny a začíná se zde zatím poznenáhlu šířit rumištní vegetace. Hliněný val nelemuje celý úsek rušné silnice, takže projíždějící auta ruší akusticky i vizuálně. Broukovišti a plazníky se tradičně nešetřilo. Trnité keře jsou jen v malých zaplocených ohradách, takže celý prostor je velmi dobře průchodný. Nepřístupný je pouze břeh řeky Svratky, který je zcela zarostlý místy až 2,5 metru vysokou vegetací. Rozhodně tak nemohu souhlasit s tvrzením pana starosty, že příroda se vrátila do stavu, v jakém byla v 19. století, neboť se jedná o typický příklad nově vytvořené krajiny tohoto století.
Odpovědět
JW

Jiří Wenzl

26.7.2024 07:10 Reaguje na Vítek Urban
Ale ten návrat do 19.století zní romanticky. Kdo by se aspoň na chvíli nechtěl vrátit do časů páry a divočících řek.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist