https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-jsou-proti-stavbe-male-vodni-elektrarny-na-vltave-na-ceskokrumlovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci jsou proti stavbě malé vodní elektrárny na Vltavě na Českokrumlovsku

3.5.2024 19:15 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR jsou proti přehrazení řeky Vltavy pod zříceninou Dívčí Kámen na Českokrumlovsku. Soukromý investor tam připravuje výstavbu malé vodní elektrárny. Vědci uvedli, že projekt může způsobit řadu nepříznivých vlivů a úbytek vzácných druhů rostlin i živočichů. ČTK o tom informovala mluvčí biologického centra Daniela Procházková.
 

"Je potřeba zdůraznit, že změny způsobené člověkem, jako jsou stavby jezů či vodních elektráren, nebo výstavba čističek, či svedení odpadu z kempu, mají negativní dopady na biodiverzitu včetně ohrožených druhů z Červeného seznamu či soustavy Natura 2000. U nich s největší pravděpodobností dojde k lokálnímu vyhynutí například kvůli vzedmutí hladiny v nadjezí, zvýšenému přísunu živin, nedostatku kyslíku či kvůli zániku mikrostanovišť, jako jsou peřejnaté úseky, z důvodu nedostatku vody," řekl Vojtěch Kolář z entomologického ústavu biologického centra a přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Soukromý investor Michal Masnička, který vybudování malé vodní elektrárny chystá, řekl, že staví na vlastním pozemku a postupuje podle předpisů. Projekt už dříve kritizovala Asociace vodní turistiky a sportu (AVTS). Vadí jí například to, že stavba by měla vzniknout v první zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les.

Přehrazení řeky kvůli elektrárně podle vědců zcela změní charakter toku. Z peřejovitého úseku se stane méně tekoucí voda, která se bude více prohřívat a zhorší se i přirozené čištění úseku. "Odvod vody na elektrárnu a plánovaný minimální zůstatkový průtok, který je výrazně pod dlouhodobým průměrem v tomto úseku, fakticky znamenají, že se nesnažíme řešit budoucí negativní dopady klimatické změny, ale jdeme jim naproti," řekl ředitel hydrobiologického ústavu biologického centra Jiří Peterka.

Podle vědců může snížení průtoku vést k zabahnění a zarůstání pomalých úseků a tišin řeky a v létě nevylučují ani jejich vyschnutí. Změny by také mohly ohrozit populace vzácných vodních brouků, jepic, pošvatek, ploštic a vážek, ale také vzácné druhy ryb a obojživelníků.

Vybudování malé vodní elektrárny navazuje na projekt z roku 1912. Tehdy kvůli tomu řemeslníci i vyhloubili náhon, ale další práce byly zastaveny. Masnička uvedl, že by letos chtěl dokončit veškerou potřebnou dokumentaci a zahájit schvalovací procesy. Zatím není přesně daný termín zahájení stavby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.5.2024 06:48
Malé vodní elektrárny nesjsou jako staré mlýny. NVE, na rozdíl od mlýnů, žerou kvůli zisku veškerou vodu, silně mění průtokové poměry a výtěžek EE pro síť je nepatrný, stabilizace zádná (nemají akumulaci na vodu). MVE přírodě škodí, síti nepomáhají.
Odpovědět

David Šanc

5.5.2024 00:14
Souhlasím. Na Berounce v CHKO Křivoklátsko, pod Obcí Čilá, býval ( a v jiné podobě i je), krásný jez. Pod jezem vývařiště, jámy kde byla hloubka "nad pás", a v létě mnoho krásných ryb. Štiky, candáti, boleni, tloušti, parmy. Letní rybaření s prutem v plavkách z jezu i pod ním, bylo to nejpěknější, jaké jsem kde zažil. Bohužel vše je zkaženo úpravou jezu a převedením vody do vodní elektrárny. Pod jezem není voda pro ryby a i po vodácké stránce již peřej šlajsny není to, co bývala.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist