https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/danan-balcarova-vyhodnoceni-strategie-dokazuje-ze-vladu-biodiverzita-nezajima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dana Balcarová: Vyhodnocení strategie dokazuje, že vládu biodiverzita nezajímá

19.4.2021
Biodiverzita? Jsou tam řasy? Tak splněno.
Biodiverzita? Jsou tam řasy? Tak splněno.
Licence | Volné dílo (public domain)
Vláda dnes projedná Střednědobé vyhodnocení Strategie ochrany biologické rozmanitosti ČR pro období 2016-2025. Strategie popisuje kroky k zabránění pokračujícímu úbytku biologické rozmanitosti, ovšem samo Ministerstvo životního prostředí hodnotí plnění 44 cílů jako nedostatečné, a u ostatních cílů konstatuje, že jsou plněny jen částečně nebo zcela bez vazby na strategii. Vláda se tudíž sama usvědčuje z toho, že nevěnuje ochraně biodiverzity téměř žádnou pozornost. Piráti usilují o komplexní řešení a promítnutí do politik všech ministerstev. S Piráty jsme v rámci tohoto volebního období prosazovali například rozšíření ochrany půdního fondu, vyhlášení nových chráněných území nebo návrat vodních toků do přírodního režimu.
 

Mezi úkoly, které ani pět let od přijetí strategie nejsou vůbec plněny, patří i zcela zásadní témata jako vyjasnění kompetencí mezi resorty, zavedení profesního vzdělávání pracovníků ochrany přírody, vyhodnocování efektivity současných opatření, vytvoření národního seznamu invazních druhů, zpracování hodnocení ekosystémových služeb či zapojení do výzkumu na mezinárodní úrovni. Bez těchto základních opatření nelze o efektivní ochraně biodiverzity v ČR ani uvažovat.

Ani u některých opatření, která jsou hodnocena jako plněná, není situace lepší. Například pozemkové úpravy jsou hodnoceny jako úspěšné na základě toho, že lze předpokládat vynaložení 3,4 miliard korun. Žádným způsobem ovšem není sledováno, zda pozemkové úpravy biodiverzitě pomáhají, a v praxi jsou často kontraproduktivní. Rozvoj bezzásahových území je hodnocen jako plněný na základě existence stávajících chráněných území. Některá zdůvodnění působí až absurdně, například tvorba celostátní strategie revitalizací vodních toků je hodnocena jako plněná na základě toho, že kraj Vysočina vydal knihu Mosty přes vodní toky.

Právě proto jdeme do voleb s programovou prioritou ochrana biodiversity, je třeba předcházet úbytku živočišných druhů, a naopak zvyšovat odolnost ekosystémů. Naše krajina a příroda a krajina dostává desetiletí na frak, Piráti bojují za její ochranu ve Sněmovně i regionech.


reklama

 
foto - Balcarová Dana
Dana Balcarová
Autorka je předsedkyně sněmovního Výboru pro životní prostředí a členka Pirátů.

 twitter
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.4.2021 15:52
Obsah článku výborný, realita konání Pirátů nulová.
Odpovědět
DA

DAG

20.4.2021 07:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlasím. Navíc asi vyhrají volby a jejich zkušenosti s čímkoliv jsou nulové. Mají jen ten správný progresivistický názor. No co naplat z bláta do louže.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.4.2021 11:22 Reaguje na DAG
No, takže: Piráti - založeni v roce 2009. ANO - založeno 2012.

Takže zkušenosti mají více než ANO. A hodnotit je dle konání (když jsou v opozici) je docela směšné.

Nejsem sice voličem pirátů, ale mám škodolibou radost, že mají velkou šanci že volby vyhrají. :-)
Odpovědět
DA

DAG

22.4.2021 11:17 Reaguje na Petr Eliáš
Tak tedy Vaší optikou. Teď je to nezměrná tragédie, tak piráti jsou o tři roky starší, tak to bude jen obrovská tragédie.
Posuzovat piráty, i když jsou v opozici je naprosto relevantní. Podávají své návrhy a prezentují své názory.
Já politiku sleduji docela poctivě, mám svůj názor, sdělím ho, ale nikomu ho necpu.
Škodolibou radost si mějte z čeho chcete, ale tak trochu to o Vás vypovídá.¨
Mimochodem, když si udělám volební kalkulačku, tak mi Pirátská strana vyjde jako nejvíc relevantní.
Přesto ji volit nebudu vzhledem k výše popsanému.
Ona i dobrá myšlenka se může zvrhnout "správným" provedením.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.4.2021 22:10 Reaguje na DAG
Vaše tvrzení o tom že mají jen ten správný progresivistický názor, čímž jste je evidentně chtěl dehonestovat, o Vás také vypovídá.

No když tedy sledujete politiku tak poctivě, tak jste si jistě všiml toho, jak vláda vykrádá návrhy pirátů a opozice aby je pak vydávala za své, viz. zákon o elektronických komunikacích (operátoři).

Takže tak nezkušení zase nebudou, když je vláda vykrádá. :-)
Odpovědět
DA

DAG

23.4.2021 13:00 Reaguje na Petr Eliáš
Do někoho rýpnout a být škodolibý je velký povahový rozdíl.
Vláda vykrádá kde koho a vydává to za své. Socani už takhle osm let přichází o voliče a pořád jim to nedochází.
Zjevně jste v jejich řadách nebo jste jejich podporovatel.
Já Vám to neberu. Jen jsem řekl svůj názor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2021 16:34
Veškeré strategie a hlavně skutečná zákonem ošetřená ochrana přírody je politická záležitost.
Jenže nám vládnou nepolitici, (lid si je zvolil), takže se na to můžou zvysoka, protože celá paravláda je ve skutečnosti diktátor a jeho sloužící. A on má zájem pouze na vlasní obohacování, čímž to končí. Ministerstvo ŽP se zajímá pouze o zametení otravy Bečvy, což je zase jen zájem soudruha.
Alentát ve Vrběticích sice oddálil jemnování Rosatomu jako dodavatele JED, ale promořenost naší politiky je zcela bezprecedentní.
Poud podzimní volby nerozhodnou razantně jinak, jdeme do dupy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2021 18:00
Je třeba systém nastavit tak, aby stav naší krajiny neurčovala neviditelná pazoura biznismenů s komoditami. ŽP a ekologie by se měla stát významnou prioritou, nikoliv chimérickou třešínkou. To předpokládá zcela překopat dosavadní kořistnický přístup k půdě a krajině. Pochybuji však, že stávající zkostnatělý a formalistický úřednický moloch je něčeho takového schopen.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.4.2021 21:29 Reaguje na Karel Zvářal
Ale ona to do značné míry třešinka je - nejprve musím mít ekonomické aktivity, které mne uživí (a které se na stavu životního prostředí podepisují), potom si mohu dovolit začít financovat činnosti, které nevydělávají.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2021 21:36 Reaguje na Viktor Šedivý
Ekonomika je přednější než zdravá krajina. Modrým ptákům zdar!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2021 21:59 Reaguje na Karel Zvářal
Co to proboha má s podrýma ptákama???
Ti tu vládli naposled s plným mandátem v roce 1996........a to stačili odsířit všechny alektrárny a rozjet pozemkovou reformu ve prospěch sedláků.....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2021 22:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Proboha klid! Odpověď máte v předchozím vstupu, tam jste měl vyskočit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2021 22:44 Reaguje na Karel Zvářal
A kdo určuje krajinu dnes? Megaprůmysloví výrobci biopaliv, Toman s Babišem a ani jeden nemá modrého ptáka.
Odpovědět
MG

Milan G

20.4.2021 13:12 Reaguje na Karel Zvářal
Tak tenhle váš příspěvek mně pobavil, ta hrůza aby se Hanzl nerozjel z toho přímo kouká.
Odpovědět
MG

Milan G

20.4.2021 13:12 Reaguje na Karel Zvářal
Tak tenhle váš příspěvek mně pobavil, ta hrůza aby se Hanzl nerozjel z toho přímo kouká.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.4.2021 15:03 Reaguje na Milan G
Jj, to je pak nekonečný pinec jak Secretin - Šurbek:-)
Odpovědět
MG

Milan G

20.4.2021 17:18 Reaguje na Karel Zvářal
Víte, že jsem to rád sledoval? Za ty leta už se to jednomu vytratí z hlavy, ale ty výměny to byla fantasie, kolikrát to odvraceli až mezi diváky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.4.2021 06:46 Reaguje na Milan G
To byl souboj titánů, Šurbek ho zaháněl smeči až za ohrádku, ale Žak všechno vracel. Když ho nakonec udolal 3:2, byli oba zchvácení jak koně. Chorvat se hecoval pokřikem Us, us! po každém vyhraném míčku, ale obdivoval jsem spíše obranu Francouze, který ten stůl trefoval z neskutečné dálky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2021 22:01 Reaguje na Karel Zvářal
By se mělo. Pokud vládne ve státě korporátně - byznysově - fašistický režim, tak nad čím chcete mudrovat??
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2021 22:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Známý měl na pastvinách ouřady a musel všechny keře vyřezat, aby splňoval požadavky na dotace (jen louka). Že tam ovce a krávy mají stín, že tam tam hnízdí pěnice a ťuhýci... Nezájem! Bruselská byrokracie, nic víc. Dotace na produkční plochu, jinak restrikce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2021 22:41 Reaguje na Karel Zvářal
To není nic z Bruseli, to je čistě naše ouřední buzerace. Rakušáci mají krajinu v úplně jiném stavu.
Odpovědět
MG

Milan G

20.4.2021 13:18 Reaguje na Pavel Hanzl
A zase lžete. To co říká p. Zvářal je bohužel krutá pravda. Přesně tohle mi říkal jeden místní sedlák.

Otázka pro vás, jestli pak víte jak EU kontroluje, že to ti sedláci dodržují?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2021 22:42 Reaguje na Karel Zvářal
Ti ouředníci byli z Bruseli? Fakt nekecáte?
Odpovědět
DA

DAG

20.4.2021 07:49 Reaguje na Karel Zvářal
Musím souhlasit s panem Hanzlem. V EU je vše jednodušší. To jen naši politici a úředníci jsou více "pokrokoví". Jsou to poserové. Asi se za R-U udála nějaká genetická změna. Na poddané bič na pro nadřízené pinglové v předklonu.
Odpovědět
J

Jiří Svoboda

20.4.2021 11:26 Reaguje na Karel Zvářal
Jo, ale to chce 1. efektivní systém 2. zakotvený v zákoně a 3. úřad, který to dobře praovádí. Zkuste místo královských rad navrhnout aspoň 1.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.4.2021 06:42 Reaguje na Jiří Svoboda
Slyšel jste někdy o házení perel oným? To by v tomto tlačenkostánu to Bratrstvo průměrných muselo udělat nemyslitelnou věc s tím královským rádcem:-) Tady se nehledají způsoby, jak na to, ale vymýšlí důvody, proč to nejde.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

20.4.2021 17:50
To si opravdu myslíte, že pod dohledem úředníků, kteří nerozeznají pšenici od řepky, kteří netuší jak vypadá pluh nebo sečka, dopracujeme k lepším zítřkům.
Vždyť ti samí úředníci, kteří nás dnes buzerují kvůli gríningu nebo krajinotvorným prvkům, nás před deseti lety de facto nutily k ořezávání a likvidaci dřevin, protože na snímcích vytvářeli stín a pole ve stínu nám nechtěli uznat na dotace. Práci s přírodou žádná byrokracie nepozvedne, pouze to bude stát neskutečné peníze. Ať se vám to líbí nebo ne musíte to nechat na těch jednotlivých zemědělských subjektech. Stát by měl stanovovat pouze rámcové podmínky a ne kecat do toho kde a kdy budu orat nebo ne. To rozhodně ti úředníci nikdy lepší vědět nebudou než já.
A bohužel paní autorka je představitelkou takového směru. Kde všichni vědí co je špatné, aniž by měli nejmenší potuchu nad nějakými souvislostmi.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.4.2021 19:01
Vláda má jiné problémy. Ochrana ZP je vždy dobrý bič na vládu. Temata, o kterých se píše, jsou tu od 90.let, a teď ekopolitiku zvedli piráti. Jiným stranám už ji nikdo neuvěří, ale u nich by to ještě mohlo na mladé zabrat. P. Balcarova nevzbuzuje duveru, že by MŽP zvládla lépe než Brabec. Ten je taky nic moc. Je otázka, k čemu takové MŽP a kde na to po korone vezmou prostředky. Bohužel souhlas, že mnozi úředníci v cr jsou mnohem protivnejsi a důležitější než na zapade, na buzeraci a tvrzení, že něco nejde, jsou mistři, a nejvíc se bojí zodpovědnosti za rozhodnuti. I když se jim vlastně nic nestane. Od 90. let je to velký rozdil. Ale možná je to vina pořád se měnících nařízení, teď už hlavně od eu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist