https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/ivo-krajc-chovani-supermarketu-albert-ke-kuratum-se-zacala-venovat-i-media-v-nizozemsku
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ivo Krajc: Chování supermarketu Albert ke kuřatům se začala věnovat i média v Nizozemsku

26.11.2024
Zdroj | OBRAZ – Obránci zvířat
Kampaň „Albertova krutost“ získává mezinárodní pozornost, když nizozemská média začala informovat o problematických praktikách českého Albertu v oblasti chovu kuřat. Albert je totiž původem holandskou firmou a tamní verze Alberta - Albert Heijn - se tak ocitá pod palbou kritiky, když se ukazuje, jakým způsobem česká pobočka zachází se zvířaty v porovnání s vyššími standardy, které platí na Západě. Média v Holandsku se pozastavují především nad tím, že Albert místo srovnání standardu s Nizozemskem Obránce zvířat zažaloval.
 
Od včerejšího dne se i nizozemská média zaměřila na skutečnosti odhalené v rámci kampaně „Albertova krutost“, přičemž si všímají otřesných životních podmínek kuřat chovaných pro český trh a žaloby, kterou Albert podal na Obránce zvířat. Tento mezinárodní skandál vyvolal debatu o etice a odpovědnosti Albertu v oblasti přístupu ke zvířatům. Kauzy si všímá investigativní server Follow the Money, zemědělský server Distrifood nebo lokální Zaanstad Nieuws.

„Všechna kuřata jsou si rovna, ale podle společnosti Albert Heijn je holandské kuře o něco rovnější než české. A kdo s tím nesouhlasí, bude čelit žalobám,” píší ve svém článku investigativci z Follow the Money.

Radim Trojan, vedoucí kampaně Albertova krutost, k tomu uvedl: „Není možné, aby se Albert, který v Nizozemsku dbá na zodpovědnost a ohleduplnost ke zvířatům, ve svých pobočkách u nás choval zcela jinak a ještě navíc zkresloval realitu pomocí lživých reklam o kuřátkách, o které je dobře postaráno.“

Nizozemský Albert Heijn, který společně s českým Albertem patří pod koncern Ahold Delhaize, je pod palbou kritiky. Čeští i nizozemští zákazníci totiž požadují, aby byl standard pro chov kuřat sjednocen podle toho holandského. Lidé tak do západní centrály píší maily a komentují příspěvky na sociálních sítích Alberta Heijna.

„Zatímco Albert v Nizozemsku svým kuřatům skutečně zařídil lepší podmínky, v Česku volání zákazníků ignoruje a stále jim nabízí přešlechtěná kuřata, která celý život stráví narvaná v temných halách a pod tíhou jejich obrovského těla jim selhávají orgány. Proto není jiná možnost než se obrátit na zahraniční centrálu, aby v Česku dotáhla to, co doma začala, a zařídila kuřatům lepší životy i tady,” řekl Trojan.

Kampaň „Albertova krutost“ nadále získává podporu od veřejnosti, a to i v zahraničí. Lidé, včetně známých osobností, se připojují k výzvě za lepší podmínky pro kuřata. Mnozí se také ptají, proč zákazníci v Česku stále musí platit za kuřata z tak neetických chovů, zatímco v západních zemích už byl dávno přijat vyšší standard.

Podle Radima Trojana je načase, aby zahraniční firmy nedělaly z Čechů zákazníky druhé kategorie a nelhaly jim o tom, jak ve skutečnosti vypadá chov kuřat, která se ocitají v jejich nákupních koších. „Kuřata si zaslouží lepší životy nejen v Nizozemsku, ale i u nás, stejně jako si lidé zaslouží lepší kvalitu,” dodal.

Na webu www.albertovakrutost.cz je nyní možnost napsat vzkaz v češtině, nechat si ho jednoduše přeložit do angličtiny a odeslat ho nizozemskému vedení. Tuto možnost denně využívají stovky až tisíce nespokojených zákazníků u nás i v Holandsku.

Obránci zvířat si od apelu na centrálu Albert Heijn slibují, že zahraniční vedení zakročí a donutí český Albert skutečně přijmout vyšší standard pro chov kuřat srovnatelný s tím nizozemským.


reklama

 
foto - Krajc Ivo
Ivo Krajc
Autor je PR koordinátor v neziskové organizaci Obránci zvířat.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

26.11.2024 10:41
Důchodci si moc žerou laciné kuřecí, vegany na ně.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

27.11.2024 09:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale houby! Člověk je všežravec.
Býložravci patří ke žlabu v maštali, nebo do uzavřeného chléva.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

27.11.2024 09:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
A teď vážněji: mám dojem, že obchodní řetězec je především prodejce, nikoliv chovatel drůbeže. Za chov zodpovídá chovatel, který je snad pod kontrolou Státní veterinární správy. Jatečné maso, i to kuřecí, je veterinárně kontrolováno. A kuřata v hale jistě netrpí tmou a není s nimi zle zacházeno, jak je v článku naznačeno. Bylo by to pro chovatele kontraproduktivní, poznal by to na svém výdělku. Spíše celý humbuk může mít znak konkurenčního boje mezi chovateli, nebo prodejci.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.12.2024 18:29 Reaguje na Tonda Selektoda
...... samozřejmě.Ale nebylo by o čem plkat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.11.2024 11:09
Kdysi jsme kuřata chovali. Ne tedy, že by ta kuřata trpěla, nicméně jejich chov, tedy chov kuřecích brojlerů byl přesně podřízen tomu, nač jsou šlechtěna.Za 40 dnů je kuře vykrmené a jde na porážku. Otázkou je, zda by spotřebitelé byli spokojeni s masem, které není takto rychle uděláno. Kuře ze dvorka má maso tužší, žlutější, na druhou stranu více výživné. Ale ta křehkost tam není, to už z principu nejde. Je to vždy něco za něco, ostatně jako se vším.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.11.2024 09:37 Reaguje na pavel peregrin
spoustě lidí chutná právě to rychlé kuřecí maso (které se dá téměř mazat na chleba). a absolutně nechápou, proč by měli dávat násobně víc peněz za něco, co jim nechutná, co musí kousat a co má na kloubech tuhé chrupavky a tvrdé kosti.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.11.2024 13:07 Reaguje na Lukas B.
No právě.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.11.2024 14:37 Reaguje na pavel peregrin
zrovna já si radši koupím brakovou vynešenou slepici za pár korun (bohužel z mrazáku), a ta podle mého názoru křehké kuřátko chutí předčí o několik řádů. akorát do není na řízky nebo na nudličky, ale spíš na pekáč, na vývar nebo do vomáčky. akorát dětičky tomu ještě plně nedorostly.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.11.2024 14:52 Reaguje na Lukas B.
Nebo na paprice.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist