https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/ivo-krajc-konec-bedlovych-rizku-a-sojovych-parku.vlada-planuje-zakazat-desitky-nazvu-vegetarianskych-jidel
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ivo Krajc: Konec bedlových řízků a sójových párků. Vláda plánuje zakázat desítky názvů vegetariánských jídel

19.12.2024
Foto | Alesia Kozik / Pexels
Houbový řízek nebo květákový karbanátek si nejspíš už brzy v restauracích neobjednáte. Ministerstvo zemědělství zveřejnilo plánovanou novelu vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky, která by zakázala označení jako burger, řízek, párek, klobása nebo steak používat v souvislosti s nemasitými pokrmy. Vyhláška tak může znamenat konec těchto tradičních a zavedených pojmenování rostlinných jídel.
 
Vyhláška, která má údajně přispět k lepší informovanosti spotřebitele, vyvolává vlnu kritiky. Navržená opatření by tvrdě zasáhla výrobce, prodejce i restaurace a způsobila značný zmatek mezi spotřebiteli. Proti vyhlášce se tvrdě vymezil třeba projekt Rostlinně, který ji označuje za šikanu a krok, který zvýhodňuje velký masný průmysl.

„Pojmenování jako sójový párek nebo bedlový řízek jsou pro spotřebitele zavedená a srozumitelná. Jejich zákaz je absurdní. Navíc hrozí pokuty restauracím, které je budou dál používat na menu. To je byrokratická šikana, ne ochrana spotřebitele,“ řekla vedoucí projektu Rostlinně Lucie Roškotová.

Navrhovaná vyhláška podle ní způsobí zmatek mezi spotřebiteli a vážně zasáhne české výrobce i českou kulturní tradici. „Názvy jasně říkají, co od jídla očekávat – jeho tvar, konzistenci a způsob přípravy. Bez nich bude orientace složitější,“ upozorňuje Roškotová.

Zatímco zahraniční výrobci by mohli názvy používat dál, čeští by museli investovat do přejmenování a ztráceli by konkurenceschopnost. Zahraniční producenti by tak na českém trhu měli oproti domácím výhodu.

Dopad by pocítily i tradiční pokrmy jako bedlové řízky nebo květákové karbanátky, které by musely změnit název. „Je to zbytečný zásah do fungujících zvyklostí,“ dodává Roškotová. Vyhláška podle ní neslouží k ochraně spotřebitele, ale naopak vytváří chaos a zbytečné bariéry – od nakupování až po udržování tradičních receptů a podnikatelské praxe.

„Zatímco chce vláda údajně debyrokratizovat a nepřijímat další omezující pravidla, ve skutečnosti plánuje bezprecedentně cenzurovat, jak smíme jako společnost komunikovat o jídle, a vytváří pro podnikatele nové zatěžující předpisy,“ hodnotí situaci Roškotová.

Novelu vyhlášky kritizuje také Svaz obchodu a cestovního ruchu, podle něj nahrává podnikatelům v masném průmyslu a neslouží všem potravinářům k zjednodušení byrokracie, jak tvrdí ministerstvo zemědělství. Ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu upozorňuje i na fakt, že vyhláška vytvoří zbytečné překážky pro české firmy vyrábějící rostlinné produkty.

„Zatímco zahraniční producenti budou moci pokračovat v nabídce rostlinných výrobků beze změn, čeští podnikatelé budou čelit vysokým a zcela zbytečným nákladům na přejmenování výrobků a rebranding. To nejen zvýší ceny pro spotřebitele, ale také ohrozí konkurenceschopnost českých firem na evropském trhu. Ministerstvo zemědělství by se mělo soustředit na podporu všech potravinářských odvětví, nikoli pouze na ochranu masného průmyslu,“ vysvětluje Nýdrle.

Návrh vyhlášky byl zveřejněn 29. listopadu, veřejné připomínkové řízení končí 20. prosince a v platnost by měla novela vstoupit v červenci 2025.

„Ještě je čas tuto nesmyslnou novelu zastavit a ochránit tak spotřebitele, restauratéry, české výrobce rostlinných potravin i tradiční názvosloví. Bedlové řízky si přece vzít nenecháme!“ burcuje Roškotová a vyzývá, aby se lidé přidali k výzvě organizace ProVeg a napsali e-maily ministrům Marku Výbornému, Petru Hladíkovi, Vítu Rakušanovi, Lukáši Vlčkovi, ale i premiérovi Petru Fialovi nebo předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové.

„Je nutné se proti této nesmyslné vyhlášce ohradit. Tato vláda už dala v minulosti na názor voličů a svoje dřívější rozhodnutí přehodnotila, proto věřím, že se to podaří i v tomto případě, pokud se k vládním představitelům dostanou pochyby ze strany veřejnosti,“ uzavírá vedoucí projektu Rostlinně.

Odkaz na web, kde je možné psát politikům: www.sojovyparek.cz
Odkaz na znění novely vyhlášky: https://odok.cz/portal/veklep/material/ALBSDBEDXPF9/


reklama

 
foto - Krajc Ivo
Ivo Krajc
Autor je PR koordinátor v neziskové organizaci Obránci zvířat.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

19.12.2024 11:18
Já myslel, že Aprýl je jen jednou do roka a politici nám ho servírují snad každý den.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.12.2024 12:03
Je vidět, že politici se umí ledačemu přiučit.....a tak se podle Bruselského metru nařizuje, jak velké mají být okurky a jak zahnuté mají být banány.
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.12.2024 12:43
já bych šel ještě dál. v restauracích je zvykem podvodně prodávat kuřecí řízek, a ve skutečnosti je to filet. to je samozřejmě podvod. anebo nám vraťte náš tuzemský Rum!
Odpovědět
PK

Pavel Karel

20.12.2024 07:43
Je vidět, co mají politici na práci...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2024 08:49
To se zase nějací ouředníci snaží zdůvodňovat svoji nesmyslnou existenci?
Chápu ochranné známky, kdy každý patok se nesmí jmenovat rum, nebo burgundské, ale tohle? Proč?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.12.2024 19:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Přežili jsme rum, přežili pomazánkové máslo, přežijeme i tyhle buzerace. Dle JC: Tam kde hynuli sobi Čech se přizpůsobí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist