https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/ivo-krajc-navrh-umoznujici-ritualni-porazky-bez-omraceni-je-stale-ve-hre
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ivo Krajc: Návrh umožňující rituální porážky bez omráčení je stále ve hře

4.12.2024
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přestože ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámil, že stáhne pozměňovací návrh k veterinárnímu zákonu, který by umožnil masové provádění rituálních porážek bez omráčení, ve Sněmovně toto téma nadále rezonuje. Někteří poslanci hledají způsoby, jak docílit toho, aby se o jeho přijetí hlasovalo. Ministr Výborný, který v minulosti návrh aktivně obhajoval, se této iniciativě nebrání. Jestli k hlasování o přijetí návrhu na rozvolnění pravidel pro rituální porážky nakonec dojde, by mohlo být jasné už tento týden.
 
Ministr Výborný původně prosazoval změnu, která by z Česka udělala velmoc v exportu masa ze zvířat porážených bez omráčení. Po intenzivním tlaku veřejnosti, která posílala tisíce e-mailů a žádala poslance, aby tento návrh nepodpořili, ministr oznámil, že jej stáhne. Tato forma stažení však musí projít hlasováním ve Sněmovně, a právě zde může dojít k obratu. Členové zemědělského výboru, zejména z řad hnutí ANO, hledají způsoby, jak návrh zachránit.

„Hrozí, že poslanci ve Sněmovně přehlasují stažení návrhu ministrem zemědělství, čímž otevřou cestu k jeho přijetí. Bylo by velkým selháním vůči veřejnosti, kdyby politici, kteří se od návrhu distancovali, nakonec podpořili jeho prosazení,“ říká Pavel Buršík z organizace OBRAZ – Obránci zvířat.

Politici mají zodpovědnost vůči veřejnosti

Návrh na rozvolnění pravidel pro rituální porážky bez omráčení vyvolal masivní nesouhlas veřejnosti. Tisíce lidí kontaktovaly poslance i ministra zemědělství s jasným požadavkem, aby byl návrh smeten ze stolu. „Tato reakce ukazuje, jak silně téma občany zasáhlo – ochrana zvířat se pro ně stala morální prioritou, kterou očekávají i od svých zástupců,“ hodnotí Buršík.

„Politici, kteří se nyní pokusí návrh znovu oživit, riskují zklamání veřejnosti a ztrátu důvěry svých voličů. Česká společnost v minulosti jasně ukázala, že otázky týkající se ochrany zvířat vnímá velmi citlivě, a očekává, že zástupci ve Sněmovně budou tyto hodnoty hájit. Poslanci mají nyní příležitost jasně se postavit na stranu zvířat i svých voličů a ukázat, že jejich slovo má váhu,“ dodává.

Zbytečné utrpení zvířat

Obránci zvířat varují před tím, že špatně nastavené podmínky pro halal porážky by v Česku mohly vést k výraznému zhoršení situace pro zvířata. Kritizují možnost, že by se Česko mohlo stát centrem porážek za plného vědomí zvířat v rámci celé Evropy. Upozorňují přitom, že halal porážky bez omráčení nejsou nutností ani z pohledu náboženských pravidel.

„Není přijatelné, aby zvířata zbytečně trpěla jen kvůli tlaku lobby, která si slibuje rychlé zisky na úkor zvířat. Tento návrh ignoruje doporučení odborníků na ochranu zvířat. Zatímco vyspělé evropské státy postupně od porážek bez omráčení ustupují nebo je přísně regulují, Česko by v případě přijetí návrhu zamířilo opačným směrem – na úroveň zemí Blízkého východu a Afriky, kde jsou podobné praktiky běžné. Přitom i v řadě muslimských zemí je halal porážka s předchozím omráčením zvířat považována za přijatelnou,“ upozorňuje Buršík.

Také Federace veterinárních lékařů Evropy se vymezuje proti porážkám zvířat bez omráčení. Na svých webových stránkách uvádí, že takové praktiky nelze za žádných okolností tolerovat. Federace zároveň doporučuje, aby jednotlivé státy zaváděly přísnější pravidla pro rituální porážky, než je minimální společný standard.

Návrh šitý horkou jehlou

Podle Obránců zvířat je návrh na změnu podmínek pro rituální porážky nepřipravený, uspěchaný a ignoruje jak odborné názory, tak reálné požadavky obchodních partnerů. Sám ministr Výborný na jednání zemědělského výboru přiznal, že v Turecku – jedné z klíčových zemí pro vývoz halal masa – nemají problém přijímat maso z porážek, kde jsou zvířata předem omráčena. Tento fakt však Výborný při přípravě návrhu zcela opomněl a zbytečně tlačil na umožnění porážek za plného vědomí.

„Je nepochopitelné, proč by Česko mělo umožňovat zbytečně kruté porážky za plného vědomí, když to pro export není nutné. Světové trendy i etické standardy jdou opačným směrem – směrem k vyšší ochraně zvířat. Je jasné, že návrh byl připraven horkou jehlou a bez ohledu na názory odborníků. Pokud ho poslanci nechají projít, bude to obrovským selháním jak pro politickou kulturu, tak pro ochranu zvířat v Česku,” uzavírá Buršík.


reklama

 
foto - Krajc Ivo
Ivo Krajc
Autor je PR koordinátor v neziskové organizaci Obránci zvířat.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

4.12.2024 12:23
Prosím vás, je nějaký výzkum, kOlik procent lidí řeší, jak bylo poraženo zvíře, jehož maso konzumují?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.12.2024 13:15 Reaguje na Michal Uhrovič
No rituální porážku přece vyžadují některá náboženství.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.12.2024 14:20
Pokud je pravda, že halal porážky bez omráčení nejsou nutností ani z pohledu náboženských pravidel, že v řadě muslimských zemí je halal porážka s předchozím omráčením zvířat považována za přijatelnou, pak by mělo být samozřejmostí nepovolovat porážky bez omráčení. Zvířata nesmějí zbytečně trpět jen kvůli tlaku lobby, která si slibuje rychlé zisky na úkor zvířat. Nechci, aby se Česko stalo centrem porážek za plného vědomí zvířat v rámci Evropy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.12.2024 12:42 Reaguje na Majka Kletečková
Ono při správném plném otevření krkavic vedoucích do mozku trvá údajně vědomí už jenom tak 10 sekund neb tak nějak.
Kromě toho dobrý řezník - porážeč dobytka umí přesnou ranou nějakou palicí atd ho hlavy zvíře omráčit bez rozbití hlavy. Problém je asi v tom, že se to každý musí dost dlouho učit a jinak než na reálných zvířatech, která mají smůlu, že jsou zrovna k dispozici, to asi nejde.
A když to udělá slabě, zvíře "jenom" propadne panice a stresu a je to mnohem horší. A když to udělá moc silně, rozbije mu hlavu.
Plus to, že občas se vyskytne zvíře s příliš slabými kostmi na hlavě a naopak zvíře s příliš silnými kostmi a dopředu se to nepozná.
Odpovědět
MS

Milan Stehno

4.12.2024 16:10
Jaké rituální porážky! Copak jsme někde v muslimákově? Na copak nás to zase chtějí připravovat? Jatky jsou pod drobnohledem,aby skot na porážku netrpěl a tady tohle by nevadilo?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.12.2024 16:39 Reaguje na Milan Stehno

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ak

antonín krahula

5.12.2024 05:53
Snad naše snaha nepřijde vniveč.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.12.2024 07:21
Kdo z nás tu diskutujících má řeznickou znalost,dovede,nebo si myslí,že umí dobře porazit a případně stáhnout,vykolit a rozbourat jatečné zvíře,drůbež,či rybu ?
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

5.12.2024 11:47 Reaguje na Emil Bernardy
Já jsem drobná zvířata zabíjel velmi často. A troufnu si tvrdit, že to umím dobře. A humánně! Na zabíjačku (vepříka) bych si sám netroufl, ale podílel jsem se na ní hodněkrát.
Kdopak je dřív doma nechoval (a nezabíjel?
Na vesnici měl v době mého dětství a mládí nějakou drůbež ÚPLNĚ KAŽDÝ! A moje rodina chovala slepice, krůty, králíky a dvě ovce dokonce uprostřed města.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

6.12.2024 08:02 Reaguje na Karel Ploranský
Toto patří k chovatelství . Přirozeně .
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.12.2024 12:33 Reaguje na Karel Ploranský
Přesně tak.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.12.2024 07:24
A v minulých článcích znalci k tomuto tématu připojují mužskou obřízku.....to by řezník fakt musel být nemehlo,aby se toto přihodilo.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

5.12.2024 11:35 Reaguje na Emil Bernardy
Nojo - jenže jak se svět vyvíjí, on by ji někdo mohl začít VYŽADOVAT...
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

5.12.2024 11:40
Když čtu tuhle diskusi a zároveň v TV poslouchám o tom, že řetězce začaly bránit prodeji živých kaprů (a brzy ho jistě někdo bude chtít zakázat), protože ubohé ryby při něm trpí stresem...

Žijeme fakt v Kocourkově !!!
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.12.2024 14:18 Reaguje na Karel Ploranský
Hlas lydu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

6.12.2024 20:56 Reaguje na Emil Bernardy
Lidu se nikdo neptal. Ale pokrytectví se stalo velmi moderním postojem politiků.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

7.12.2024 10:47 Reaguje na Milan Milan
Pamatuji si dobu,kdy se opravdu nikdo neptal.Takovéto diskuze opravdu nebyly možné.
Je to hlas neznalé veřejnosti,tedy hlas lidu.Ochránci zvířat jsou hlasití a vlivní.Pane Milane,i mně se nelíbí,že realisté a praktici v těchto prostých situacích,jako je štědrovečení kapr a příště možná Ježíšek, jsou méně vidět a slyšet.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.12.2024 13:37
Slavná EU se honosí svojí jednotností, ale mnohé země si hrají na svém
písečku. Němci třeba mají halal jatka, aby uspokojili své muslimy. Ono
by stačilo postavit halal porážky v CELÉ EU mimo zákon a nabízet světu
k vývozu pouze klasicky poražená mrtvá zvířata. Oni totiž moc možností
dovážet odjinud nemají a z nouze poopraví názor na klasickou porážku.
Konkrétně třeba Turci žijící u nás nezkoumají způsob porážky zvířat.
Místní turecký restauratér odebírá maso z klasických jatek a podává
svým soukmenovcům kebab a jiná jídla z takového masa. Takže ono to
není ani tak o konzumentech, ale o politicích, kteří o dovozu masa
do Turecka rozhodují. Ti lpí na oko na halal porážce z ideových důvodů,
ale ve skutečnosti majitelé jejich jatek nechtějí přijít o zisky
z porážek a zpracování. Porážka je o přidané hodnotě o kterou vývozem
živých zvířat přicházíme a oni získávají. O to tu jde a podbízet se
odběratelům vývozem živých zvířat je o ztrátě příjmů ze zpracování.
Osobně bych přivítal levnější hovězí u nás v obchodech, ale toho se
asi nedočkám stejně, jako kdysi levného skopového. Vývoz se prostě
vyplácí více, než domácí trh. Ještě, že alespoň vepřové muslimové
nejedí a je tak finančně dostupné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist