https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/capum-se-letos-v-cesku-darilo.vzletlo-vice-nez-1-567-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čápům se letos v Česku dařilo. Vzlétlo více než 1 567 mláďat

16.12.2021 11:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čápi ve Všerubech u Kdyně.
Čápi ve Všerubech u Kdyně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň
Čápi bílí prožili letos v Česku úspěšnou hnízdní sezónu. I přes letošní časté bouřky vyvedli čapí rodiče rekordní počet mláďat. Dobrovolníci České společnosti ornitologické jich letos napočítali 1 567. To nejvíce v historii sčítání, které ornitologové pořádají od roku 2014.
 

„I letos se lidé obávali o osud čápů během bouřek. Ty ale, na rozdíl od loňského roku, přišly až koncem června, tedy v době, kdy mláďata byla již velká a odolnější vůči nepřízni počasí,“ uvádí Gabriela Dobruská, koordinátorka programu Čapí hnízda z ČSO.

Počasí představuje pro přežití čapích mláďat velké riziko. Zvláště dlouhotrvající déšť, prudké ochlazení či kroupy v prvních týdnech života bývají pro mláďata fatální. „Tak tomu bylo v roce 2016, kdy se přívalové deště s kroupami objevovaly roztroušeně po celém území, i v roce 2020, kdy téměř na polovině hnízd v Moravskoslezském kraji uhynula mláďata vlivem dlouhotrvajících dešťů. Oproti tomu v roce 2021, s mírným létem a dostatkem potravy, jsme zaznamenali dosud nejvyšší počet vyvedených mláďat,“ hodnotí Dobruská.

V rámci programu občanské vědy Čapí hnízda sledují dobrovolníci hnízdění čápů, letos na 571 hnízdech.

„Při rekordním počtu dobrovolníků, kteří se na monitoringu podíleli – 1008 oproti loňským 775 – se nabízí úvaha, že víc lidí objevilo více hnízd s mláďaty. Jelikož ale v klíčovém období vzletných mláďat byl zkontrolován přibližně stejný počet hnízd jako loni, můžeme usuzovat, že letošní sezóna byla skutečně úspěšnější,“ dodává Dobruská k vysvětlení k možnému zkreslení dat, kterému se ale snaží vyhnout správným posouzením dat.

Ke sledování čapích hnízd se přidává stále více lidí. „V letošním roce jsme poprvé překonali hranici tisícovky zapojených dobrovolníků. Za poslední tři roky se počet zapojených lidí téměř zdvojnásobil,“ říká Dobruská s tím, že zjistit detailní údaje o dění na hnízdech by se ornitologům bez dobrovolníků těžko podařilo.

Ornitologové mají díky pozorováním lepší představu o reprodukční úspěšnosti čápů nebo o tom, jestli jejich počet spíše stoupá či klesá. To mohou použít pro ochranu čápů.

Jediné pozorování osamoceného čápa na hnízdě ale nevypovídá nic o obsazenosti hnízda. Stejně tak jediná negativní kontrola na hnízdě nepotvrzuje, že hnízdo nebylo obsazené po celou sezónu. Pro úspěch programu je tedy důležité, aby dobrovolníci kontrolovali hnízdo opakovaně a ideálně po celou sezónu.

Početnost hnízdících párů se v jednotlivých krajích liší. „Čápi preferují pestrou krajinu s vysokým podílem luk a mokřadů, které poskytují dostatečnou potravní nabídka. V suchých oblastech s intenzivním zemědělstvím čápi dostatek potravy nenajdou. Tím si můžeme vysvětlit absenci čápů v okolí Prahy i Brna, která je patrná při pohledu na mapu. Absolutní nejnižší počet obsazených hnízd je v Ústeckém a Karlovarském kraji (jedná se zároveň o nejmenší kraje v republice). Největší zjištěný počet obsazených hnízd po celou dobu sledování vykazuje Moravskoslezský kraj a jejich počet v průběhu trvání programu stoupá,“ uzavírá Gabriela Dobruská z ČSO.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.12.2021 13:42
V našem regionu je několik let pár prázdných hnízd.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.12.2021 13:43 Reaguje na smějící se bestie
Dost škodlivé je velmi intenzivní rybnikaření s přesazováním rybníků kaprem. No peníze jsou až na prvním místě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 10:39
Ono to tak v přírodě bývá. Jsou roky pro rozmnožování příznivé a taky ty
nepříznivé. Podmínkou je nejenom počasí, ale i potravní základna a ta
se dá regulovat. Bohužel při bezzásahu to bude dílo náhody, zda ji bude
a nebo nebude dostatek. Nelze očekávat nárůst predátorů při úbytku jejich
potravy. Z článku vyplývá, že téměř "nejzdevastovanější" Moravskoslezský kraj má největší početnost čápů. Ono je to dílem i té lidské činnosti,
kdy po dolech zůstaly důlní propadliny, po těžbě štěrku a písku jezera
a po likvidaci průmyslu opuštěné areály továren. Toto vše nahrává i bez
rekultivací přírodě, která to rychle obsazuje. Jinak o některých ptácích
si nedělám iluze, když je vidím jako trvalé návštěvníky skládek, které
budou časem minulostí a oni přijdou o zdroj potravy. To pro ně může být
stejně zničující, jako další směřování zemědělství k energetickým plodinám. Zbude tak krajina bez skládek se zdroji potravy a biomasová poušť a vše
za potlesku ekologistů nedouků a fanatiků.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

17.12.2021 14:39 Reaguje na Břetislav Machaček
No ta jako nedouk tady vypadáte hlavně Vy, nejvíce čapích hnízd v MS kraji je v okresech NJ a FM, kde žádné důlní propadiny nejsou...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 15:52 Reaguje na Karel Pavelka
Porovnejte rozlohu okresu Frýdek-Místek, nebo N. Jičín
a okresu Karviná a nebo Ostrava. Dva poslední zasažené
tím, co jsem popsal v počtu hnízd, vysoce převažují mnoho
okresů v republice, ale Poodří se určitě nemohou vyrovnat.
Nepočítejte absolutní počet, ale počet na dané rozloze
a musíte brát v úvahu i zastavěnost území, protože v
těchto dvou průmyslových okresech přechází jedna obec do
druhé bez nějakých velkých neosídlených celků. Takže to
moje napadení je pouze vaši neznalostí těchto hodnot
a toho, že mnohdy panenská krajina se čápům ani nelíbí.
Nelíbí, protože v ní schází ta potravní nabídka v době
hnízdění a navštěvují ji pouze na tahu při vyorání
přemnožených hrabošů. U nás jsou schopni hnízdit a taky
odchovat zdárně mláďata. To vše třeba přímo u velmi
frekventované silnice Bohumín-Karviná v centru obce Dětmarovice. Nedaleko nich hnízdí i orli mořští a ti
dobře vědí, že dostatek potravy najdou na štěrkovnách,
propadlinách a hospodářských rybnících. Přijeďte se
někdy podívat, jak bohatý život je ve mnou popsaných
místech a budete překvapen při porovnání míst často
opěvovaných jako oázy neporušené přírody. Chce to ale
chodit do přírody s nezaslepenýma očima ekologa, který za přírodu považuje pouze tu v nedotčené krajině a divočině.
























Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 15:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Omlouvám se za tu mezeru a pro pana Pavelku ještě
dodám, že u článku k Turovu má tip na zjištění
kvality vod v Odře.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist