Jak zdravý je váš kraj? Podívejte se, jak si vede v porovnání se zbytkem Česka
Obtížný terén pomohl zachovat nynější chráněné oblasti a extenzivně obhospodařované pozemky, často s využitím metod se staletou tradicí. V dobře dostupných úrodných oblastech proběhla ve velké míře intenzifikace zemědělství, mizí zde lesy a pestrost krajiny, která vykazuje známky strádání.
Zdravé příhraniční lesy i poničené údolní nivy
Z našeho hodnocení zdraví české krajiny vyšly jako nejzdravější Karlovarský, Liberecký a Zlínský kraj. Vysoký podíl zalesnění a zatravnění a extenzivní hospodaření ve vyšších nadmořských výškách tu významně přispívá k zajištění zdravé a produktivní krajiny.
Lesy a louky Bílých Karpat ve Zlínském kraji získaly zcela nejvyšší hodnoty ekosystémového zdraví, což svědčí o jejich biologické zachovalosti ve spojení s tradičním hospodařením. Zdejší lesy také vykazují zcela nejvyšší hodnoty chlazení vegetace z celé republiky.
Karlovarský a Liberecký kraj těží z vysokého podílu lesnaté a zatravněné plochy, rovněž obhospodařované převážně extenzivně. Tyto tři kraje poskytují nejvíce ekosystémových funkcí. V případě Libereckého a Karlovarského kraje to platí i pro zemědělskou a městskou plochu.
Na druhém konci žebříčku stojí Hlavní město Praha, za ním kraje Středočeský a Jihomoravský, které mají nadpoloviční převahu zemědělských ploch. Většina z nich je intenzivně obdělávaná, což významně snižuje celkový index krajinného zdraví těchto krajů.
Lesy zabírají třetinu území Středočeského a Jihomoravského kraje a jejich zdraví je v celorepublikovém měřítku jedno z nejhorších. Podobně špatně jsou na tom lesy na Vysočině, ale zatímco jejich zdraví je dědictvím smrkových monokultur (nyní rozsáhle poničených kůrovcem), lesy ve Středočeském a Jihomoravském kraji představují vesměs menší celky roztroušené v přehřáté zemědělské krajině. Ta byla totiž v minulosti plošně odvodněna melioracemi a zdejší původní lužní lesy byly zlikvidovány. Rozdrobené plochy lesů dnes už nemohou poskytovat rovnocenné ekosystémové funkce jako naše horské oblasti.
Zemědělství v Jihomoravském, Olomouckém a Středočeském kraji rovněž vykazuje nejnižší zdraví z celé republiky, úměrně tomu, jak v nich převažuje intenzivní hospodaření. Platí, že čím je hospodaření intenzivnější, tím méně biomasy v oblasti vyroste, tím méně chladí a je jednotvárnější. Tyto kraje patří mezi naše nejdegradovanější a nejvíce ohrožené krajiny z hlediska přírodních katastrof.
Rozpálená Praha
Hlavní město Praha mezi ostatními kraji vyčnívá, protože je z více než poloviny pokryté městskou zástavbou. Společně s čtvrtinovým zastoupením intenzivní zemědělské plochy představuje pražská krajina extrémní stupeň degradace, vymykající se všem ostatním krajům.
Přečtěte si také |
Je česká krajina zdravá? Satelitní snímky mluví jasněMěstská aglomerace je v Praze velmi hustá a rozsáhlá, s minimem zeleně, která má navíc nevalnou kvalitu. Zastavěné povrchy mají podle našeho hodnocení téměř nulovou schopnosti chlazení, z čehož se dá usuzovat, že zdejší vegetace je příliš řídká a vysušená, než aby poskytovala jakékoliv ekosystémové funkce. Rovněž pražské zemědělské plochy získaly nejhorší hodnoty zdraví, společně s Jihomoravským krajem. Rozpálené město obklopené prstencem podobně rozpálených širých ploch intenzivního zemědělství nepředstavuje příjemné místo k životu lidí ani živočichů.
Základní pojmy vhodného hospodaření s krajinou
• Index krajinného zdraví: Kompozitní ukazatel celkového zdraví vegetace, její produktivity, schopnosti čerpat vodu z půdy a chladit a její pestrosti
• Zdraví ekosystémů: Určuje stav živých struktur z hlediska jejich schopnosti vázat sluneční záření a druhové a prostorové pestrosti.
• Ekosystémové funkce: Životně nezbytné funkce, které krajina poskytuje, zejména produkce potravin a materiálů, regulace klimatu a příležitosti k rekreaci a učení.
• Fotosyntetický potenciál: Schopnost rostlin zachycovat sluneční záření. Část této energie je rostlinami uložena do listů, stonků a plodů a určuje kolik úrody vyroste na poli, kolik trávy na pastvině a kolik dřeva v lese.
• Chladící schopnost vegetace: Schopnost rostlin a stromů “chladit” díky odpařování vody z povrchu listů (transpirace). Čím větší schopnost chladit, tím je ekosystém zdravější.
• Krajinná pestrost: Počet druhů živočichů a rostlin, různorodost prostředí pro organismy, věková a prostorová rozrůzněnost stromů a vegetace. Je opakem homogenní krajiny vytvářené konvenčním hospodařením.
• Potenciální přirozená vegetace: Slouží k odhadu potenciálního vegetačního pokryvu, který by se samovolně utvořil, pokud by člověk „zmizel“ z krajiny nebo zcela přestal hospodařit.
• Agrolesnictví: Zemědělský systém napodobující lesní ekosystém. Hospodaření napodobující přirozená pestrá společenství jsou produktivnější, odolnější vůči extrémům a méně nákladná než konvenční hospodaření (bez orby, pesticidů, hnojiv).
• Regenerativní zemědělství: Pěstování jednoletých rostlin společně s meziplodinami, bez orby a aplikace umělých hnojiv. Zemědělec usiluje o postupné zvyšování zdraví půdy pomocí akumulace humusu a posilování druhové pestrosti v půdě, díky čemuž ušetří na orbě, hnojení i pesticidech.
reklama
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (35)
Karel Zvářal
16.2.2024 08:13Jakub Zelený
16.2.2024 08:15 Reaguje na Karel ZvářalJaroslav Řezáč
16.2.2024 08:53Nebo půda biologické rozmanitosti neb se domnívám a bylo i tvrzeno, že 50% zemědělské půdy je biologicky mrtvá.
Graf je dobré používat ale pak záleží i na hodnotících kritériích a rozsahu.
Slavomil Vinkler
16.2.2024 09:03 Reaguje na Jaroslav ŘezáčKarel Zvářal
16.2.2024 09:05 Reaguje na Slavomil VinklerJaroslav Řezáč
16.2.2024 09:33 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
16.2.2024 13:23 Reaguje na Jaroslav ŘezáčJakub Zelený
16.2.2024 10:18 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
16.2.2024 11:15 Reaguje na Jakub ZelenýJakub Zelený
16.2.2024 11:54 Reaguje na Slavomil VinklerJaroslav Vrabec
16.2.2024 12:19 Reaguje na Jakub ZelenýJakub Zelený
16.2.2024 13:02 Reaguje na Jaroslav VrabecJinak jestli je planeta místy až moc zelená, tak těch míst je až mizivě málo, pokud vůbec existují.
Já tedy spíš očekával že mi pošlete vědecký článek, což toto není.
Jakub Zelený
16.2.2024 13:13 Reaguje na Jakub ZelenýA teď to kontroverzní tvrzení P.P. ve Vámi zaslaném neodborném článku:
"Stromy přece CO2 ze vzduchu zachycují a spotřebovávají. „To ano, ale každý strom musí nakonec shnít nebo shořet, čímž ten CO2 zase do atmosféry vrátí. Takže dlouhodobá bilance je ve výsledku nulová,“ konstatuje Petr Pokorný"
Slavomil Vinkler
16.2.2024 13:17 Reaguje na Jakub ZelenýJaroslav Vrabec
16.2.2024 13:21 Reaguje na Jakub ZelenýMilan Milan
16.2.2024 13:30 Reaguje na Jakub ZelenýJaroslav Vrabec
16.2.2024 12:24 Reaguje na Jakub ZelenýSlavomil Vinkler
16.2.2024 13:20 Reaguje na Jaroslav VrabecSlavomil Vinkler
16.2.2024 13:14 Reaguje na Jakub ZelenýAno, les vodu významně akumuluje, ale i odpařuje. O přitahování srážek u nás to je jen sen. Kdy naposledy jste viděl bouřku z tepla?
To že zemědělská půda nemá akumulaci, zvláště v poslední době je pravda.
Pokud zemědělci mají(musí) mít asi 10 či 4 % plochy neobdělané, tak proč ne lesníci? Poslední zbytky ekotonů tvoří průseky pro vedení, pokud nejsou rozfrézovány a pokropeny chemií. Takže do těchto 4% ploch v lesích započítat průseky vedení, požární průseky, okraje lesů bez stromů, lesní nezpevněné cesty atd.
Slavomil Vinkler
16.2.2024 13:35 Reaguje na Jakub ZelenýJinak se můžete obrátit na p. Pařila z MU, co se zabývá vysýchavými toky, jaký vliv má transpirace břehových porostů v parném létě na průtok.
Radek Čuda
16.2.2024 10:32Svatá pravda. A snažíme se to vylepšit tím, že se i tu zeleň mizerné kvality snažíme zastavět jak se jen dá i nedá a IPR a spol. tomu tleská s tím, že Praha oproti jiným městům má jeden z největších podílů zeleně.
Jaroslav Vrabec
16.2.2024 11:04 Reaguje na Radek ČudaRadek Čuda
16.2.2024 12:05 Reaguje na Jaroslav VrabecPotřeba je rozvíjet jednotlivé regiony, ne se snažit všechno a všechny nacpat do několika málo aglomerací.
Jaroslav Vrabec
16.2.2024 12:28 Reaguje na Radek ČudaRadek Čuda
16.2.2024 15:00 Reaguje na Jaroslav VrabecA blokování výstavby nikdo nepožaduje, ale prostě nová výstavba by rozhodně neměla znamenat zhoršení pro stávající obyvatele.
Plus je zde otázka ceny a díky tomu i těch, kteří těch cca 150 tis. za metr mohou dát a dají.
Jaroslav Vrabec
16.2.2024 15:07 Reaguje na Radek Čudasmějící se bestie
16.2.2024 10:47Vaclav M.
16.2.2024 16:25https://www.euro.cz/clanky/zelena-praha-ze-svetovych-metropoli-ma-nejvetsi-podil-prirodnich-ploch-1403258/
pavel peregrin
16.2.2024 20:39Slavomil Vinkler
17.2.2024 07:52 Reaguje na pavel peregrinNaopak akumulace zemědělské půdy v obou oblastech (H2O, CO2) je zcela devastovaná. Tady je naopak obrovská kapacita, příležitost k nápravě. Zvýšit obsah organického i anorganického uhlíku by velmi pomohlo. Místo devastace Amazonie i světa na dobytkářství mít krávy tady. Místo bioplynek a splování biomasy a štěpky tvořit statková hnojiva a tepelným rozkladem odpadního dřeva biouhel a to dávat do půdy. To by byla akumulace co2 i vody!!
Martin Králík
5.3.2024 19:27 Reaguje na Slavomil VinklerAnyr
16.2.2024 22:09Prostě - gl hf :))