Kdo uzdraví naše lesy a pole? Chytří hospodáři
Půda našich nejúrodnějších a z hlediska zemědělství nejhodnotnějších oblastí je poškozená dekádami orby, zhutněním těžkou technikou a ukládáním chemických látek. Plošné odvodnění melioracemi přispělo k vysušení a oslabení krajiny, což se projevuje i na chatrném zdraví zdejších lesů. Vysazování nevhodných druhů stromů a necitlivé hospodaření způsobilo, že velké části našich lesů nyní odumírají.
Jak zdravá je orná půda, městský povrch nebo jehličnaté lesy, zjistíte v následující interaktivní infografice. V rozbalovacím menu si můžete zvolit krajinný typ a zjistit, jak z hlediska fotosyntézy a produkce biomasy přispívá krajinné pestrosti a chlazení:
Zdroj klasifikace krajinného pokryvu: Konsolidovaná vrstva ekosystémů ČR
Řešení jsou na dosah. Naše krajina potřebuje, aby se do ní vrátily původní druhy stromů a další krajinné prvky, jako jsou mokřady a lužní lesy. Potřebuje rovněž změnu hospodaření, které bude více stavět na druhově pestrých kulturách, kombinujících jednoleté, víceleté a vytrvalé rostliny. Je důležité, aby se zvrátil trend vyčerpávání půd, a to směrem k jejich obnově. Měly by být aplikovány metody regenerativního zemědělství a agrolesnictví.
Lesy v nížinách mizí, na horách se drží
Lesy pokrývají 37 % celkové plochy Česka a podílí se na celkovém indexu krajinného zdraví z 26 % (viz první díl tohoto miniseriálu). Zdravé lesy jsou úzce spjaty s vyšší nadmořskou výškou. (Nejzdravější a zároveň největší lesní útvar najdeme na východě, v Bílých Karpatech a Moravskoslezských Beskydech.) Naopak nezdravé lesy najdeme spíše v nižších polohách.
Lesní porosty poskytují životně důležité ekosystémové funkce: regulují klima a malý vodní cyklus, podporují biodiverzitu, produkují dřevo a další materiály a poskytují prostor pro rekreaci. Jsou naším největším přírodním bohatstvím a nejhodnotnějším současným způsobem využití krajiny.
České lesy však současně trpí zejména v důsledku konvenčního hospodaření, které klade důraz na druhově chudé smrkové monokultury namísto přirozených, převážně listnatých lesů. Současné zvyšující se teploty neprospívají smrkům, které preferují chladnější a vlhčí podmínky severských zemí. Oslabené smrky snadno podléhají suchu a kůrovci – výsledkem jsou rozsáhlé plochy umírajících a suchých stromů, zejména na Bruntálsku a Vysočině (srovnej s www.kurovcovamapa.cz).
Chcete vědět, jak se daří lesu ve vašem sousedství nebo jak hospodaří místní sedlák? Naše výstupy pro české lesy a zemědělskou půdu můžete ve vysokém rozlišení prozkoumat v aplikaci:
Pro zobrazení aplikace v celém okně klikněte sem.
Je intenzivní hospodaření udržitelné?
Zemědělské plochy zabírají 46 % celkové plochy a podílí se na celkovém indexu krajinného zdraví z pouhých 16 %. V naší studii zahrnují trvale zatravněné plochy, využívané za účelem sklizně sena, a pravidelně oranou půdu, využívanou k pěstování jednoletých a ozimých monokultur. Pro naše nížiny je přitom typické intenzivní zemědělství, zatímco s rostoucí nadmořskou výškou přibývá oblastí obhospodařovaných extenzivně.
K extenzivnímu hospodaření patří vyšší podíl travnatých ploch, dřevin a krajinných prvků, které přispívají k vyšším hodnotám krajinného zdraví. Naopak intenzivní hospodaření vykazuje ze všech typů využití krajiny jedny z nejnižších hodnot ekosystémového zdraví, dokonce nižší než tzv. „spojitá městská zástavba“ – tedy převážně zastavěný povrch. Tyto městské plochy totiž zahrnují stromy a trávníky a jsou v celoročním průměru zelenější než orná půda, která je po většinu roku bez vzrostlých rostlin (viz infografiku výše).
Konvenční hospodaření je postavené na potlačování zdraví krajiny pomocí orby a pesticidů a nahrazování přirozených funkcí zdravého ekosystému průmyslovými hnojivy. Velkoplošné hospodaření vyžaduje zcela uniformní krajinu, bez stromů a „škůdců“, což s sebou přináší odsun a vymírání i dalších živočišných druhů nejen nad zemí, ale i v ní.
V důsledku odlesnění a odhalení půdy dochází k ztrátě její úrodnosti a k jejímu postupnému splavování do vodních toků a odnášení větrem, tzv. erozi.
Jak (ne)hospodařit ke zdraví
Text článku výše popisuje důvody, proč má dnes zemědělství ve společnosti nálepku sektoru, který nepřeje biodiverzitě, nehospodárně vytěžuje půdu, tvoří zbytečně nadprodukci potravin nebo zatěžuje krajinu agrochemikáliemi. Ne vždy to tak ale je, nebo nutně být musí. Příkladem postupných změn k lepšímu jsou uvědomělí farmáři, zemědělci nebo vinohradníci, kteří se snaží hospodařit v souladu s přírodou.
Tito hospodáři se odklonili od monokultur a orby. Už dávno jsou pryč snahy o co nejvyšší výnos nebo přehnané dávky postřiků a průmyslových hnojiv. Stále častěji volí ekologické přístupy, ohleduplnost ke krajině a přírodním pochodům. Znovuobjevují zkušenosti našich předků a moderní, přírodě blízké postupy reagující na klimatickou změnu.
Pestrým vinohradnictvím k podpoře zdravé krajiny
Na kvalitě svých produktů i krajiny si zakládají například moderní vinohradníci. Na svých vinohradech kombinují rostlinky vinné révy s pásy hluboko kořenících bylin, které nejenže podporují obnovu humusu, prokypření půdy, která lépe vsakuje vodu a na svazích méně podléhá erozi, ale také poskytují potravu edafonu (tj. společenstvu půdních organismů) i potřebným opylovačům. Navíc ochlazují a zvlhčují vzduch, čímž zlepšují mikroklima vinice a poutají oxid uhličitý.
Směsi rostlin obsahují zhruba dvanáct až patnáct převážně bobovitých druhů, které rostou a kvetou postupně v průběhu vegetace. Nejedná se tak o nálet plevelných druhů z okolní krajiny, ale o cíleně vysévané směsi s poměry jednotlivých druhů vhodných pro danou lokalitu.
Orná půda produkuje přibližně 1,2 tuny CO2 z hektaru ročně, ale takto ozeleněná vinice tyto emise dokáže snížit na 0,8 tuny CO2 ročně. Roční emise vašeho auta jsou přitom přibližně 4,5 tuny. S nadsázkou se dá tedy tvrdit, že ozeleněním hektaru vinice si vykoupíte 3 000 km jízdy vaším autem.
Městská zeleň chladí a čistí
Města poskytují lidem nejenom práci, zábavu, ale také životní prostor a jsou nedílnou součástí naší krajiny. Zabírají zhruba 5 % celkového povrchu, ale jejich stopa v krajině je značná a většinou negativní.
Vysušování půdy odkanalizováním dešťové vody, zpevněné povrchy neschopné zadržet vodu nebo ji zpřístupnit rostlinám, utužování půd pojezdem a sešlapem jsou příčiny dnes tak diskutovaného tepelného ostrova měst. Města se oteplují rychleji než okolní krajina, někdy až o 4 °C, protože déle akumulují teplo a ani přes noc se betonové povrchy nedokážou zchladit.
Proto je tak důležité udržovat v městech parky a vzájemně propojenou zelenou infrastrukturu. Městská zeleň poskytuje nejenom místo pro oddych a kousek přírody, ale také dokáže tlumit projevy klimatické změny. Ochlazuje a zvlhčuje prostředí, zadržuje vodu, stíní, čistí vzduch, poutá CO2 a podporuje biodiverzitu.
Potřebujeme vytvářet pro zeleň další prostory a zakládat ji zde chytře, podle odborných poznatků. Kvalitní založení začíná u výběru vhodného druhu (což může souviset třeba i s velikostí a tvarem koruny stromů) a kvalitního pěstebního substrátu a pokračuje pravidelnou údržbou. A zeleň samozřejmě také velmi potřebuje také ohleduplnost nás, obyvatel.
Základní pojmy vhodného hospodaření s krajinou
• Index krajinného zdraví: Kompozitní ukazatel celkového zdraví vegetace, její produktivity, schopnosti čerpat vodu z půdy a chladit a její pestrosti
• Zdraví ekosystémů: Určuje stav živých struktur z hlediska jejich schopnosti vázat sluneční záření a druhové a prostorové pestrosti.
• Ekosystémové funkce: Životně nezbytné funkce, které krajina poskytuje, zejména produkce potravin a materiálů, regulace klimatu a příležitosti k rekreaci a učení.
• Fotosyntetický potenciál: Schopnost rostlin zachycovat sluneční záření. Část této energie je rostlinami uložena do listů, stonků a plodů a určuje kolik úrody vyroste na poli, kolik trávy na pastvině a kolik dřeva v lese.
• Chladící schopnost vegetace: Schopnost rostlin a stromů “chladit” díky odpařování vody z povrchu listů (transpirace). Čím větší schopnost chladit, tím je ekosystém zdravější.
• Krajinná pestrost: Počet druhů živočichů a rostlin, různorodost prostředí pro organismy, věková a prostorová rozrůzněnost stromů a vegetace. Je opakem homogenní krajiny vytvářené konvenčním hospodařením.
• Potenciální přirozená vegetace: Slouží k odhadu potenciálního vegetačního pokryvu, který by se samovolně utvořil, pokud by člověk „zmizel“ z krajiny nebo zcela přestal hospodařit.
• Agrolesnictví: Zemědělský systém napodobující lesní ekosystém. Hospodaření napodobující přirozená pestrá společenství jsou produktivnější, odolnější vůči extrémům a méně nákladná než konvenční hospodaření (bez orby, pesticidů, hnojiv).
• Regenerativní zemědělství: Pěstování jednoletých rostlin společně s meziplodinami, bez orby a aplikace umělých hnojiv. Zemědělec usiluje o postupné zvyšování zdraví půdy pomocí akumulace humusu a posilování druhové pestrosti v půdě, díky čemuž ušetří na orbě, hnojení i pesticidech.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (51)
Honza Honza
5.3.2024 06:55Miroslav Vinkler
5.3.2024 08:02Pokud bude zemědělská politika EU jaká je, nelze očekávat zlepšování,ale spíše zhoršování stavu půdy i krajiny.
Pokud by mělo dojít k systémové změně, muselo by se změnit paradigma nazírání na zemědělství . Což by znamenalo platbu za správu krajiny a zrušení celého stávajícího systému regulací,kvót a buzerace zemědělců.
Honza Honza
5.3.2024 10:25 Reaguje na Miroslav Vinklersmějící se bestie
5.3.2024 19:04 Reaguje na Honza HonzaTeprve léta praxe ukáží, zda ano, nebo omyl, že !
Josef Valenta
8.3.2024 22:02 Reaguje na Miroslav VinklerBřetislav Machaček
5.3.2024 09:45číst a člověk se nestačí divit, jak stín stromů a jejich kořenový systém
"prospívá" v agrolesnictví pěstovaným rostlinám, které ve skutečnosti ve
stínu a na půdě "vysáté" kořeny stromů živoří. A nebo ten vinohrad, který
se zredukuje na polovinu řádků, aby v něm bylo možno pěstovat byliny a to
tvrzení, že vlhké mikroklíma prospívá vinné révě. Vědí autoři, že vlhko
v době dozrávání hroznů je pohroma při které plíseň ničí úrodu? V té době
je naopak slunce a suchý větřík požehnáním a ne aby tam bylo vzdušné vlhko.
Doporučuji ty teoretiky nahnat do praxe, aby viděli ve skutečnosti co
jednotlivé plodiny potřebují a co jim naopak škodí . Nemám chuť hledat
další nesmysly, protože jako celek to je "zdravice" ekologistů, kteří
o skutečné ekologii vědí prd, byť se honosí tituly a funkcemi.
Jakub Zelený
5.3.2024 12:23 Reaguje na Břetislav MachačekMarcela Jezberová
5.3.2024 13:24 Reaguje na Jakub ZelenýVítězslav Šorab
5.3.2024 15:49 Reaguje na Marcela JezberováBřetislav Machaček
5.3.2024 16:18 Reaguje na Marcela JezberováLidé v tísni a nikoliv zemědělci vidící rozdíly pod
stromy a o kousek vedle. Srovnávat les s poli může
tak leda laik, který v životě nic nevypěstoval ani
na poli, v lese, či alespoň na zahradě a v truhlíku.
I v tom truhlíku se ve stínu vytahují rostliny za
světlem a ty větší berou živiny a vodu těm menším.
Břetislav Machaček
5.3.2024 16:28 Reaguje na Jakub Zelenýpoužitelné v praxi. Ten vinohrad na snímku je opakem praxe,
kde se dnes ve světě sází vinohrady už podle sklízecí a
stříhací techniky, která by ty biopásy uválela koly a ty
biopásy do vinohradu nelákají pouze hmyz, ale i hlodavce
na svá semena a po jejich zkonzumování i na révu. V čistém
vinohradu je uloví predátoři, ale v takhle zarostlém tak
leda prd. Jinak réva nemá problém si vodu najít i několik
metrů hluboko, ale živiny ji nesmí odebírat nic jiného,
než ona samotná. Vinař má ruce srostlé s nůžkami a motykou,
aby měl sklep plný vína. Nápady hezké, ale pro ty, kterým
o víno ve sklepě nejde.
JH
5.3.2024 14:08 Reaguje na Břetislav MachačekRoman z Vysočiny
5.3.2024 18:29 Reaguje na Břetislav Machačekpavel peregrin
5.3.2024 19:20 Reaguje na Roman z VysočinyJosef Valenta
8.3.2024 22:12 Reaguje na pavel peregrinJiří S
5.3.2024 22:38 Reaguje na Roman z VysočinyMarcela Jezberová
5.3.2024 22:53 Reaguje na Roman z VysočinyKarel Zvářal
6.3.2024 05:25 Reaguje na Marcela JezberováDAG
5.3.2024 11:47Jakub Zelený
5.3.2024 12:30 Reaguje na DAGpavel peregrin
5.3.2024 19:22 Reaguje na Jakub ZelenýJiří S
5.3.2024 22:35 Reaguje na Jakub ZelenýKrejcar Stanislav
5.3.2024 14:13Aleš Nebáznivý
5.3.2024 15:12Karel Zvářal
5.3.2024 16:20 Reaguje na Aleš Nebáznivýhttps://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/karel-zvaral-agrolesnictvi-ma-budoucnost
Jiří S
5.3.2024 22:40 Reaguje na Karel ZvářalNapříklad já jako agronom tvrdím, že dotace jsou jenom kvůli tomu, aby se vykompenzovala částečně cena komodit, která v podstatě za posledních 35 let nestoupla. Pokud by se měly rozdávat dotace za údržbu krajiny, tak by se muselo hodně finančně přitvrdit.
Karel Zvářal
6.3.2024 05:30 Reaguje na Jiří SKrálík Hopsající
5.3.2024 16:47Radek
5.3.2024 17:16Co nechápu a pořád mi to tady nikdo ze zastánců toho způsobu zemědělství a lesnictví , které nás k tomu dovedlo vysvětlil proč, se tomu tak strašně bráníte a pořád nechcete přijmout svoji část odpovědnosti a začít hospodařit v souladu , opravdu jde jen o zisk za každou cenu .
Slavomil Vinkler
5.3.2024 18:43 Reaguje na Radek-Zemědělec může být jakkoli oddaný transformaci, ale nemůže utáhnout údržbu krajiny ze svého zisku, neb ten je velmi malý.
-Musel by tedy promítnout vysoké vícenáklady do cen produktu.
-Obchodní řetězce a spotřebitel nakoupí levné produkty ze zemí, kde se na GD nehraje. Brazílie, Argentina, Rusko, Ukrajina....
-Zemědělec zkrachuje a prodá půdu na staveniště hal, nebo do ciziny Čína....
To je zisk za každou cenu? Kde ho u zemědělců vidíte?
Karel Zvářal
5.3.2024 19:00 Reaguje na Slavomil VinklerV zemědělství je to podobně. Za mě jsou ŠPATNĚ NASTAVENÁ dotační pravidla pro údržbu krajiny, za níž rozhodně širé kukupláně nepovažuji. Dotace mají cílit na kvalitu půdy a vyváženou krajinu, s dostatkem mezí, stromořadí, větrolamů a jiných ekologických prvků. Protože to sucho a klimazměna je výsledkem špatného hospodaření člověka na celé planetě, průmyslovým mýcením pralesů počínajíc. Dokud si toto všichni zainteresovaní neuvědomí, budou odlišné názory jitřit v každé diskusi o změně hospodaření. Opakovaně ukazuji odlišný, tj. správný - ekologický přístup, ale tam najednou kovaní bojovníci naberou vodu do úst a nezmůžou na jediné slůvko.
Radek
5.3.2024 19:21 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
5.3.2024 19:30 Reaguje na RadekRadek
5.3.2024 19:48 Reaguje na Karel ZvářalJe to pořád stejný, ti co se živí zemí všem tvrdí že to jinak nejde, neuznají Kousek pochybení , nehledají žádná zlepšení, nevidí dále než do svojí peněženky.
pavel peregrin
5.3.2024 20:53 Reaguje na RadekKarel Zvářal
5.3.2024 21:06 Reaguje na pavel peregrinRadek
6.3.2024 08:24 Reaguje na Karel ZvářalZemědělci zničili životní prostředí pro drobnou zvěř a vytvořili tak prostředí pro zvěř černou. Ti samí teď chcou po myslivcich náhrady škod a nápravu, to ale pouhým lovem napravit nejde. To zase připadá zvrhlé mě. Ono totiž vše spolu souvisí .
Karel Zvářal
6.3.2024 08:30 Reaguje na RadekVítězslav Šorab
5.3.2024 18:48 Reaguje na RadekRadek
5.3.2024 19:11Zkusím to lépe , je nutný ekonomický růst , kdy už bude stačit a začneme ho používat na ozdravení půdy a lesů . Aniž by jsme je ždimali , za pomoci všelijakých urychlovačů. Pořád se tady opakuje že umreme hlady a přitom se produkují nadbytky .......zem díky našemu přístupu strádá,..... prostě mi připadá že jde hlavně o nikdy nekončící ekonomický růst. Nemělo by jít o zdravou půdu, pokud někdo ze zemědělců strádá, prosím přijměte moji omluvu. Já takového ale neznám
Martin Králík
5.3.2024 19:17pavel peregrin
5.3.2024 19:28 Reaguje na Martin KrálíkKarel Zvářal
5.3.2024 19:42 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
5.3.2024 21:15 Reaguje na Karel ZvářalJá chápu i laickou veřejnost, masírovanou zcela naivními představami často i titulovaných odborníků, kteří jsou ale zhusta pouze teoretiky bez praktických zkušeností. Oba dva víme, že za současný stav, v některých regionech neutěšený, může dřívější i současné nastavení agrární (ne)politiky a zemědělec, pokud chce přežít, se musí přizpůsobit. Kdo nepracuje v oboru, těžko to může chápat. Je to stejné, jako kdybych já chtěl hodnotit neutěšený stav v textilním průmyslu, když o tom vím naprosté nic a informace hltám z tisku.
Karel Zvářal
5.3.2024 21:34 Reaguje na pavel peregrinKaždé číslo větší než nula (pozorovaných druhů) mě vždy potěší, a znám naprosto rozdílné typy agrární krajiny. To mě motivuje k tomu, aby se všichni snažili o částečný progres, ke kterému jsem - zcela nečekaně přesvědčil pána, do kterého bych to na první pohled neřekl. Dvě fota se zatravněnou údpolnicí jsou výsledek mé rypácké povahy.
https://ekolist.cz/cz/ekolist/mesicni-souhrn/kareln-zvaral-ticha-voda-nam-ornici-odnasi
Slavomil Vinkler
6.3.2024 07:04 Reaguje na Martin KrálíkMyslíte, žer nový cizí majitel(Číňan...) se bude chovat šetrněji?