dTest: Vlastní krabičky na jídlo – mají restaurace povinnost vám vyhovět?
18.8.2022 06:18 | PRAHA
(Ekolist.cz)
Hygienické požadavky na stravovací zařízení skutečně příliš neumožňují přijímat do provozu donesené vlastní nádoby, u kterých si provozovatelé nemohou být jistí jejich hygienickou nezávadností.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | REkrabička
Není možné se inspirovat zkušeností ze zahraničí? Ukázalo se, že někteří zahraniční zákonodárci jsou ochotni uložit podnikům povinnost balit zákazníkům zbytek pokrmů s sebou. V tomto případě podnik nemá na výběr – balením jídla s sebou všem bez rozdílu plní svoji zákonnou povinnost. Někteří však argumentují, že snižování množství vyhozeného nesnědeného jídla je z velké části vykoupeno nárůstem odpadu spojeným s používáním jednorázových obalů k balení jídla. Zákonnou povinnost balit zbytek jídla s sebou najdeme mimo jiné ve Francii (od července 2021) a ve Španělsku (od počátku roku 2023).
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
SP
Svatá Prostoto
18.8.2022 11:19"Není možné se inspirovat zkušeností ze zahraničí? Ukázalo se, že někteří zahraniční zákonodárci jsou ochotni uložit podnikům povinnost balit zákazníkům zbytek pokrmů s sebou."
... slovy klasika mně snad jebne. To fakt je potřeba mít na každou kokotinu zákon a předpis?
Chtít jídlo, ať už celé, nebo zbytek, s sebou je snad úplně normální, běžné a pokud s tím má restaurace problém, tak se na ně příště jednoduše zvysoka. Stejně tak pokud má problém mi to dát do nějakého mého obalu, v případě že na tom trvám a akceptuji, že to třeba nebude vypadat tak hezky, tak udělám to samé.
To je snad normální vztah poskytovatel služby - zákazník, co se do toho má montovat zase stát?
Odpovědět
... slovy klasika mně snad jebne. To fakt je potřeba mít na každou kokotinu zákon a předpis?
Chtít jídlo, ať už celé, nebo zbytek, s sebou je snad úplně normální, běžné a pokud s tím má restaurace problém, tak se na ně příště jednoduše zvysoka. Stejně tak pokud má problém mi to dát do nějakého mého obalu, v případě že na tom trvám a akceptuji, že to třeba nebude vypadat tak hezky, tak udělám to samé.
To je snad normální vztah poskytovatel služby - zákazník, co se do toho má montovat zase stát?
AN
Aleš Nebáznivý
18.8.2022 14:36 Reaguje na Svatá ProstotoPřesně. Ta buzerace a předpisy už jsou tak dokonalé, že podvědomě už je vyžadujeme na všelicos. Se vůbec divím, že jsem přežil dětství, když takovéto hovadiny kdysi nikdo neřešil. Prostě přebezpečováno ad absurdum. Pak vlastně není potřeba nad ničím uvažovat, když to za nás někdo stanový. A to je možná cílem.
Odpovědět
VŠ
Viktor Šedivý
20.8.2022 22:21 Reaguje na Svatá ProstotoNevyčítejte restauracím hygienické předpisy. Ty si vymýšlí někdo úplně jiný.
Odpovědět
ZK
Zan K.
26.9.2022 12:23 Reaguje na Viktor ŠedivýK přenášení jídel se už léte používaj ony jídlonosiče. A restaurace? Ty zasviněné mohou odmítnout. A tyčisté prostě vypařit parními čističi a je to.
APP: Nakonec nejzdravější a jednoznačné je vařit doma či jíst v jídelnách. A co si tam každej dá do své krabice je jen jeho věc a právo v tomhle by tohle mělo mít jasno.
Odpovědět
APP: Nakonec nejzdravější a jednoznačné je vařit doma či jíst v jídelnách. A co si tam každej dá do své krabice je jen jeho věc a právo v tomhle by tohle mělo mít jasno.
ZŠ
Zbyněk Šeděnka
18.8.2022 17:23Ty vratné krabičky mají jeden problém. Jak je vymýt a sterilizovat, aby byly hygienicky nezávadné a zároveň aby jídlo v několikrát použité krabičce nenačichlo. Samozřejmostí je, že podnik klientovi tuto nadstandartní službu naúčtuje.
Odpovědět
RP
Radim Polášek
18.8.2022 19:00 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaTo je jenom jeden poblém. Druhý problém je v tom, že převážná většina prodávaných plastových krabiček, jak projde jednou nějakým tepelným cyklem ohřátí jídla třeba doma v mikrovlnné troubě nebo sterilizací, tak krabička téměř vždy přestane těsnit. Krabička tam ztrácí smysl, protože jakákoliv šťava z jídla, omáčka, polévka je při naklonění nebo převrácení v tašce. Nebo aspoň v sáčku a manipulace je tak velmi nehygienická.
Aby to těsnilo, plastová krabička musí být mnohem masívnější, než je zvykem a opatřená důkladným těsněním.
Odpovědět
Aby to těsnilo, plastová krabička musí být mnohem masívnější, než je zvykem a opatřená důkladným těsněním.