https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jak-varit-aby-bylo-co-nejmene-zbytku-a-odpadu-poradi-nova-kucharka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak vařit, aby bylo co nejméně zbytků a odpadů? Poradí nová kuchařka

17.9.2019 14:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za spotřebiteli jde víc jak polovina vyhozených potravin. Ilustrační snímek.
Za spotřebiteli jde víc jak polovina vyhozených potravin. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu. Zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.
 

Spotřebitelé plýtvají jídlem nejvíce. Podle studie vytvořené pro Evropskou komisi v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí 53 %. Proto se iniciativa Zachraň jídlo rozhodla vydat knihu, která obsahuje 100 receptů, jak využívat jídlo naplno. Lidé se v ní naučí, jak potraviny zpracovávat, správně skladovat a jak poznat, že už jídlo není čerstvé a mělo by se raději vyhodit. Kuchařka bude pokřtěna 16. října v Pražském kreativním centru v Praze a lidé si ji už teď mohou předobjednat v e-shopu. Zisk z prodeje kuchařky se investuje zpět do projektů Zachraň jídlo. Od 18. října bude kniha dostupná také v knihkupectvích.

“Stovce receptů v této kuchařce říkáme záchranářské recepty. Zužitkujeme v nich suroviny, které lidé nestíhají spotřebovat nebo jim zbývají uvařené. Také nabídneme řešení, jak zpracovavat úrodu ze zahrádky, a zaměříme se na části surovin, které se obvykle vyhazují, a to pouze z neznalosti. Díky tomu mohou lidé významně ušetřit,” popisuje jedna z autorek receptů Barbora Kebová.

Recepty jsou rozdělené do sekcí Zelenina, Ovoce, Maso a mléko, Pečivo a Přílohy. Všechny kapitoly jsou provázané texty a ty se snaží ukázat pozitivní příklady projektů a praktik, které by plýtvání mohly zabránit, popř. celou problematiku dokreslují. V každé kapitole jsou také recepty od známých kuchařů a food bloggerů, například od Juliany “Maškrtnici” Fischerové, Martina Škody, Huga Hromase, Kateřiny „Smooth & Cooking“ Kuranové, Josefa Maršálka a dalších. Předmluvu ke knize napsal světoznámý kuchař Massimo Bottura, kterého časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností roku 2019 a který založil charitativní organizaci Food For Soul upozorňující na plýtvání jídlem.

A proč by nás vůbec vyhazování jídla mělo zajímat? Tomu se věnuje úvod knihy, který shrnuje důvody plýtvání, včetně dat a statistik. “Do kuchařky jsme chtěli dostat informace o tom, proč je plýtvání jídlem problém a a proč bychom se tím měli zabývat. Produkce potravin a to, jak s nimi hospodaříme, má svůj podíl na oteplování planety. Asi 8 % emisí skleníkových plynů pochází z potravin, které se nikdy nesní. Proto se souvislostem o plýtvání jídlem věnujeme v úvodu knihy,” popisuje Bára Kebová.

Autory všech textů jsou členové týmu Zachraň jídlo. “Naše iniciativa existuje už šest let a během nich jsme načerpali celou řadu znalostí a dovedností, ať už jsme je zjistili my sami, nebo jsme je získali od dalších organizací, kuchařů a lidí z praxe. Toto je první kuchařka v českém prostředí, která má takovýto přesah,” popisuje vznik knihy jedna z autorek textů, Anna Strejcová.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

 


Pražská EVVOluce
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist