https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jedle-kvety-mohou-byt-zajimavym-doplnkem-pokrmu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Růži do salátu, měsíček do rýže. Na talíře se vracejí jedlé květy

29.8.2014 01:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pampelišky salát doslova rozsvítí
Pampelišky salát doslova rozsvítí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejenže jsou krásné a voní, dokonce se dají i jíst. Řeč je o jedlých květech – skoro zapomenuté součásti našeho jídelníčku. Běžnou součástí pokrmů byly především ve starověku a středověku, kdy doplňovaly a zdobily nejednu šlechtickou tabuli. Z české kuchyně se od té doby skoro ztratily. To je škoda a nastal čas to změnit. Takže šup se sedmikráskou do vývaru a s levandulí na dezert.
 

„Kvítí a býlí je tu pro radost, potěšení, pobavení… Je to pro mne především hračka. Klidně se bez jedlého kvítí a býlí objedeme, ale s ním je život o mnoho příjemnější, a to za minimální cenu,“ vysvětluje důvody pro návrat jedlých květů na české talíře jejich propagátorka Jana Vlková.

V našich končinách jsou asi nejznámějšími jedlými květy růže, sedmikrásky či měsíčku. Čeští kuchaři běžně znají a používají také květy smetánky lékařské, ze kterých vyrábějí mimo jiné tzv. pampeliškový med, nebo květenství bezu černého, z něhož se připravuje sirup či obalované a smažené kosmatice.

Méně známé je to, že jedlé jsou i květy karafiátu, macešky nebo chrpy. Ochutnat můžete i květy a listy lichořeřišnice, krásenky, řebříčku, hvozdíku, brutnáku nebo begónie. Ta je ovšem dost kyselá, varuje Jana Vlková. Lze jí však doplnit sladké i slané pokrmy, včetně pečené ryby.

Mlsný jazýček císařovny Sisi

V Asii jsou podle Jany Vlkové mezi mlsnými jazýčky velice populární květy chryzantémy a ve Středozemí květy cukety. Ve Vídni jsou dodnes k mání fialkové bonbóny, které si nechala speciálně pro sebe vyrábět císařovna Sisi.

"Rostliny a jejich květy byly na jídelníčku člověka odnepaměti jako ta nejdosažitelnější potrava. Mají zvláštní chuť, kterou nezískáte z jiných surovin. Jsou sladké, například hrachor, hořké podporující trávení, či kyselé, povzbuzující chuť k jídlu," prozradila Jana Vlková ČTK.

Nejvhodnějším místem pro sběr květů je podle Jany Vlkové vlastní zahrádka
Nejvhodnějším místem pro sběr květů je podle Jany Vlkové vlastní zahrádka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | hanuska.org

Letními květy můžete skvěle dozdobit například dorty, saláty i obyčejný chleba s máslem. Na dezerty, zmrzliny, čokoládu či k ovocným salátům doporučuje Jana Vlková například květy levandule. Okvětní lístky růže si dobře rozumí nejen se saláty a ovocnými sorbety, ale skvěle se vyjímají i jako ozdoba na ovocných drincích. Fialka najde své místo na jednohubkách a lze ji i zmrazit v ledových kostkách.

Sedmikrásku lze přidat do vývarů, nerozvité květy pampelišky chutnají opražené na másle a její okvětní lístky přidané do rýže suplují alespoň vzhledem šafrán, prozrazuje Jana Vlková neotřelé tipy na zpracování nejznámějších květin. Měsíček lékařský podle jejích slov najde své místo v rýži, koláči, v jogurtu nebo v omeletě. Takže hurá do svých zahrádek dřív než odkvete!

Nejlepší jsou z vlastní zahrádky

Vlastní zahrádka je podle Jany Vlkové také úplně tím nejvhodnějším místem pro sběr květů. Za některými můžeme vyrazit i do volné přírody. Květům z květinářství bychom se ale kvůli možným zbytkům chemického postřiku měli raději vyhnout.

Ale ještě než se vydáte vstříc záhonům a loukám, pozor! Rozhodně ne všechny květy jsou jedlé, některé jsou dokonce jedovaté. Vyhněte se například oleandru, narcisu, lobelce, azalce či rododendronu. Je to jako s houbami, i květiny je potřeba dobře znát a v případě nejasností se poradit s odborníkem, vysvětluje Jana Vlková.

Pro hosta je samozřejmě nejlepší, když najde květ na talíři celý a může se sám pokochat jeho krásou i chutí
Pro hosta je samozřejmě nejlepší, když najde květ na talíři celý a může se sám pokochat jeho krásou i chutí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | hanuska.org

A co na to kuchař?

„První je třeba, aby si kuchař květy takzvaně nachutnal, tedy zapsal si do paměti jejich chuť a její intenzitu. Pak není problém připravovat si z květů i různé infuze nebo krémy,“ říká Daniel Průša, šéfkuchař pražské restaurace Hajnovka. Zároveň ale dodává, že pro hosta je samozřejmě nejlepší, když najde celý květ na talíři a může se tak sám pokochat jeho estetickou i chuťovou stránkou. Kromě toho, že se s květy dá při vaření skutečně pustit uzda fantazii oceňuje kuchař i jejich snadnou dostupnost.

Pokud vás použití květů v kuchyni zaujalo, naplno si ho můžete užít příští sezónu. Nejenže od jara do léta opět vykvete spousta jedlých květin, Jana Vlková na brzké jaro chystá vydání knihy o jedlých květech. Do té doby se můžete inspirovat na jejím blogu Kytky k jídlu.



reklama

Jedlé květy

předchozí    další
Měsíček lékařský
Měsíček lékařský
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | hanuska.org
Měsíček lékařský
Chrpa polní, plnokvětá
Chrpa polní, plnokvětá
Kopretina bílá
Topolovka růžová
Violka zahradní
Begónie
Netřesk střešní
Sléz maurský
Profesionální pokrm z jedlých květů
Profesionální pokrm z jedlých květů
Profesionální pokrm z jedlých květů
Profesionální pokrm z jedlých květů
 
Další informace |
foto - Vítková Zdeňka
Zdeňka Vítková
Autorka je šéfredaktorkou serveru Ekolist.cz.
Tento článek vznikl díky finanční podpoře MČ Praha 7. Děkujeme

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist