Vyliž to! Instagramová soutěž upozorní teenagery na plýtvání jídlem
Soutěž #vylizto se uskuteční od 6. do 20. listopadu 2017. Princip je jednoduchý: smyslem je vyfotit svůj prázdný vyjedený talíř, umístit fotku na Instagram, označit ji hashtagem #vylizto a otagovat @zachranjidlo. Tři vylosovaní výherci se mohou těšit na večeři společně se členy iniciativy Zachraň jídlo a s hvězdami Instagramu: Nicole a Lucií Ehrenbergerovou (A Cup of Style), Anie Songe a Kate Rezkovou. Příspěvkem na Instagramu soutěž podpoří také Kovy, Pedro a Weef.
Smyslem soutěže je upozornit na plýtvání potravinami mladé lidi. Základní informace o důsledcích vyhazování jídla se dozví na stránce www.vylizto.cz, kde jsou také umístěna podrobná pravidla soutěže a rady, čím může každý přispět, aby se plýtvalo méně.
„Od soutěže si slibujeme, že se nám podaří přilákat pozornost mladších ročníků, ke kterým ještě zpráva o existenci Zachraň jídlo nepronikla. Doufáme, že nás začnou sledovat a že se v budoucnu zapojí do našich aktivit,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která má na starosti komunikaci.
„Samozřejmě se mohou zúčastnit i lidé starší 18 let. Zvolili jsme ale takový způsob komunikace a propagace soutěže, který má blízko právě k takzvané generaci Z. Vytvořili jsme i zábavné video, které se bude promítat na základních a středních školách,“ popisuje Adam Podhola, koordinátor aktivit iniciativy Zachraň jídlo.
Mladí lidé a výzkumy o plýtvání jídlem
Podle britské instituce WRAP se mladí lidé mezi 16 až 24 lety řadí mezi skupinu, které plýtvá nejvíce (42 %) společně s rodinami, které mají děti mladší šestnácti let (45 %). Podle českých výzkumů je tato generace méně obeznámena s problematikou vyhazování jídla a má velký potenciál ke změně chování.
Přesné informace o tom, kolik jídla mladí lidé v Česku vyhazují, neexistují. Na podzim roku 2017 uspořádalo Centrum pro výzkum veřejného mínění spolu s iniciativou Zachraň jídlo dvě focus groups s mladými lidmi ve věku 15 - 18 let. Mimo jiné se probíralo téma plýtvání doma versus ve školních jídelnách, přičemž se ukázalo, že v domácnostech se plýtvá nejčastěji proto, že se uvaří příliš jídla a zbytky se pak “zapomenou někde v lednici”, zatímco ve školních jídelnách je to zejména proto, že studenti nejsou spokojeni s výběrem a kvalitou připravovaných potravin. To odpovídá i zahraničním studiím, které se tématem potravinového plýtvání ve školních jídelnách zabývají.
Zajímavým výstupem z diskuzí je zjištění, že poměrně velké procento diskutujících se s tématem už někdy setkalo a uvědomuje si i některé širší souvislosti. Diskutující měli poměrně jasný názor na to, že je to téma důležité a měla by se mu věnovat větší pozornost na veřejnosti, v médiích i ve školách.
Tento postoj mladých ukazují i výsledky akce pořádané Evropskou ekonomickou a sociální komisí, na které se sešla skupina sta středoškolských studentů z třiceti tří různých škol v EU, aby diskutovali palčivá témata současnosti. Výsledkem bylo deset konkrétních bodů, na které by se měli politici soustředit, přičemž na prvním místě bylo snížit plýtvání potravinami (EC, 2017).
V souvislosti s kampaní #vylizto je zajímavá také studie italských vědců, zabývajících se zbytky na talířích. Po dobu tří dní vědci sledovali děti ve věku 9 až 13 let. Sběr dat probíhal tak, že děti pořizovaly fotografie talířů před a po jídle na svůj telefon a dalo se tak zjistit, kolik procent jakého druhu jídla se vyhodilo.
Zachraň jídlo a vzdělávání mladých lidí o plýtvání potravinami
Iniciativa Zachraň jídlo je v kontaktu s mladými lidmi už od začátku roku 2017. Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací hodiny v rámci projektu Mluvme o plýtvání jídlem na základních školách. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze. Žáci ve věku 13 - 15 let monitorovali, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni, za úkol dostali vymyslet “záchranářský” recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují, nebo nafotit zajímavé tvary ovoce a zeleniny, na které narazili při nakupování. Uskutečnila se také výstava o plýtvání.
V rámci projektu vyjeli žáci z pražské základní školy Kladská na výlet do zemědělského družstva ve Starém Vestci a mohli si prohlédnout, jak vypadá proces pěstování zeleniny. Jako dárek dostal každý z nich od zemědělců sáček brambor a mrkví vyřazených kvůli svému vzhledu.
reklama