Gender Studies, o.p.s.: 160 let od narození PhDr. Elišky Krásnohorské a 110 let ženského studia na UK

2. listopadu 2007 | Gender Studies, o.p.s.
Právě před 160 lety, 18. listopadu 1847, se narodila Eliška Krásnohorská, známá především jako spisovatelka dívčích románů o Svéhlavičce, autorka básně Chodská a libreta ke Smetanově Hubičce. Málokdo už o ní ví, že byla také starostkou Ženského výrobního spolku, redaktorkou Ženských listů a zakladatelkou gymnázia Minerva.

Gymnázium Minerva jako první v Rakousko-Uhersku dalo dívkám možnost získat vědomosti potřebné k maturitě na chlapeckém gymnáziu, což byla nutná podmínka k tomu, aby se mohly ucházet o studium na univerzitě.

Otevření Minervy nebylo snadné vybojovat, Krásnohorská musela především překonávat nedůvěru a předsudky vůči studiu dívek. Pro svou myšlenku získávala mecenáše, psala petice, organizovala podpisové akce, přesvědčovala úřady. Našla se řada příznivců, ale i mnoho pochybovačů. Například Alois Jirásek, sám profesor na chlapeckém gymnáziu a otec pěti dcer, odmítl petici podepsat slovy: „...račte povážiti tu spoustu latiny a řečtiny, fysiky, dějepisu, matematiky (o jiném, poměrně snazším nemluvím), a to vše by měly dívky z měšťanské školy za čtyři roky, resp. za pět let přemoci! Bojím se, že by to bylo přílišné namáhání a nesnází mnoho.“

Dne 21. června 1890 byl založen Spolek pro ženská studia Minerva, právní a materiální zázemí pro budoucí dívčí školu. V červenci téhož roku dostal spolek Minerva povolení k otevření stejnojmenného dívčího gymnázia. Městská rada pražská poskytla k tomuto účelu dvě místnosti v dívčí obecné škole u sv. Vojtěcha. Profesor F. X. Prusík byl jmenován ředitelem školy a dne 16. září 1890 se konal zápis žaček. Přihlásilo se jich 51 a 1. října zahájilo gymnázium Minerva vyučování.

V roce 1895 maturovalo prvních 18 dívek. Několik nejodvážnějších se přihlásilo ke studiu na filosofii a na lékařské fakultě. Byly přijaty jen jako hospitantky, to znamená, že mohly navštěvovat přednášky, ale nesměly skládat zkoušky. Teprve v roce 1897 povolilo rakouské ministerstvo kultu a vyučování ženám plnoprávné studium na těchto dvou fakultách. I na tomto úspěchu měla lví podíl Eliška Krásnohorská.

Gymnázium Minerva prošlo za dobu své existence mnoha proměnami, v roce 1910 se k nelibosti své zakladatelky změnilo z klasického na reálné, s výukou francouzštiny místo řečtiny. Na počest 70. narozenin Elišky Krásnohorské přijalo nový název - Městské reálné gymnázium Krásnohorská. Ve školním roce 1922/23 studovalo na gymnáziu Krásnohorská 914 dívek ve 24 třídách. K budově ve Vojtěšské ulici přibyla krásná rozlehlá školní budova v Lazarské ulici.

Zánik gymnázia Krásnohorská přinesly školské reformy ministra Zdeňka Nejedlého, podle kterých se zaváděly jednotné jedenáctileté školy. Spolek Minerva existoval až do roku 2000, kdy byl zrušen jeho poslední předsedkyní JUDr. Marií Lauschmannovou.

Eliška Krásnohorská byla za své zásluhy o dívčí a ženské studium odměněna v roce 1922 čestným doktorátem Filosofické fakulty University Karlovy.

Anna Nedvědová
Gender Studies, o.p.s.