https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/arodni-tym-kucharu-a-cukraru-akc-cr-veze-ze-svetoveho-poharu-zlatou-a-stribrnou-medaili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Asociace kuchařů a cukrářů ČR : Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR veze ze Světového poháru zlatou a stříbrnou medaili

3. prosince 2018 | Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Na jedné z nejprestižnějších kulinářských soutěží světa VILLEROY & BOCH CULINARY WORLD CUP 2018 famózně uspěl Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Zlatá a stříbrná medaile je největší úspěch týmu za jeho existenci. Celkově se tým umístil na osmém místě na světě (ze 30 národních týmů). Uspěli i další účastníci Světového poháru z České republiky. Celkové prvenství si veze z Lucemburska Vojtěch Petržela za carving (vyřezávání do zeleniny). Regionální InterGast Culinary Team se umístil na skvělém čtvrtém místě ze třicetišesti týmů

Tříchodové menu
Soutěž národních týmu měla dvě kola. V prvním kole 25. listopadu musel každý tým připravit pro 110 osob tříchodové menu. Vymezený čas pro přípravu menu byl 5 hodin a připravovalo ho pět šéfkuchařů a jedna šéfcukrářka. “Náš tým vařil jako předkrm terinu z lososa, mušlí a královského kraba s mrkvovým pyré. Hlavní chod obsahoval hovězí roštěnou, hovězí krk, liškovou omáčku, bramborový škubánek a lanýže. Dezert byl postavený na čokoládě, banánech a maracuji”, říká kapitán Národního týmu Jan Horký.
“Komisaři naši práci ohodnotili zlatou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů. Podle komisařů se tým od vítězství soutěže
v Singapuru (duben 2018) opět posunul kupředu. Stáváme se jedním z top světových týmu”, říká Tomáš Popp, manažer týmu.

Kuchařské a cukrářské umění
Ve středu 28. listopadu Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR prezentoval kuchařské
a cukrářské umění. Ve vymezených disciplínách (tříchodové menu, lakto ovo menu…) tým prezentoval technickou zručnost a preciznost. Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. “Komisaři naši kuchařskou a cukrářskou část ohodnotili stříbrnou medailí. Líbila se jim především stavba tabule, ale i jednotlivé disciplíny”, říká Popp. “Součástí cukrářského umění je i skulptura, která musí být připravena z jedlých materiálů. Naše kubistická skulptura byla hodnocena jako pátá nejlepší ze všech třiceti národních týmů”, říká Popp.

"Zásadní pro úspěch Národního týmu je možnost trénovat v Národním zemědělském muzeu
v Praze. Tam má tým postavenou "tréninkovou" kuchyň a může tak trénovat v soutěžních podmínkách. Neméně důležitá je i podpora našich partnerů, kteří nám vytvářejí finanční
a materiální zázemí, bez něhož bychom v žádném případě uspět nemohli. Moc všem děkujeme", říká Popp.

Lucemburské žně
Národní gastronomii na soutěži v Lucembursku úspěšně prezentoval i InterGast Culinary Team. Tým složený ze špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů se umístil na čtvrtém místě ze třicešesti týmu. "Jsem na celý tým hrdý. Za úspěchem týmu jsou stovky hodin příprav. Náš úspěch i úspěch Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR ukazuje, že národní gastronomie je konkurenceschopná", říká manager týmu Lukáš Paluska. Vojtěch Petržela dosáhl dalšího neskutečného úspěchu. Porazil všechny slavné mistry ve vyřezávání do zeleniny a stal se celkovým vítězem disciplíny Carving. "Když jsem se o vítězství dozvěděl, byl jsem v šoku. Naše disciplína vyžaduje skutečně precizní práci a musíte mít i trochu výtvarné cítění. Že bych porazil slavné asijské mistry jsem upřímně nečekal", říká Vojtěch Petržela. Českou republiku zastupovali
i další jednotlivci. Lukáš Čížek například veze ze soutěže krásný bronz.

Odkazy a kontakty:

Tomáš Popp, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR - 777 239 808, tomas.popp@akc.cz

Lukáš Paluska, manažer InterGast Culinary Team - 777 674 038, paluska@edengroup.cz

Vojtěch Petržela - 739 864 036

internetové stránky AKC ČR - www.akc.cr
internetové stránky týmu: http://narodnitymkucharu.cz/ https://www.facebook.com/narodnitymkucharu/
https://www.instagram.com/stories/narodnitymkucharu/
informace o soutěž: https://expogast.lu/en/villeroy-boch-culinary-world-cup-2018/
Tomáš Popp, tel: 777 239 808 tisknout poslat
 twitter
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist