Jana Běhalová "> ČASovaná bota putuje do Ratolesti Brno. Osobností roku v oboru nízkoprahových služeb se stala Lenka Čuprová. - Ekolist.cz

Ratolest Brno: ČASovaná bota putuje do Ratolesti Brno. Osobností roku v oboru nízkoprahových služeb se stala Lenka Čuprová.

18. června 2013 | Ratolest Brno
Autor: Jana Běhalová, tel: +420 774 682 776
Už čtvrtým rokem pomáhá ohroženým dětem a mládeži z brněnských sídlišť, kteří se dostali do problémů. Sociální pracovnice Lenka Čuprová z Ratolesti Brno byla vyhlášena Osobností roku 2012 mezi pracovníky nízkoprahových programů. Prestižní ocenění ČASovaná bota je každoročně udělováno odborným patronem - Českou asociací streetwork, za největší přínos v oblasti sociálních nízkoprahových služeb.

„Nízkoprahový v praxi znamená, že se snažíme, aby naše služby byly dostupné všem, kdo je potřebují. Mladým lidem pomáháme řešit problémy zdarma a anonymně, chodíme za nimi na místa, kde se sami zdržují. Důležitá je přitom nejen pomoc, ale také včasná prevence,“ vysvětluje podstatu služby vítězka Lenka Čuprová z Ratolesti Brno.

Lenka Čuprová pracuje jako koordinátorka pobočky Nízkoprahového klubu Likusák, který je sociální službou Ratolesti Brno pro ohrožené děti a mládež. V loňském roce úspěšně rozběhla terénní práci s rizikovou mládeží na sídlišti v Novém Lískovci a v okolních městských částech, kde tyto služby zcela chyběly. Každý den odborně pomáhá přímo v ulicích desítkám dospívajících, kteří se ocitli v těžké situaci, řeší problémy s rodiči, se školou nebo v partě, jsou ohrožení drogami, kriminalitou nebo nezájmem svého okolí.

Zároveň je jedním z průkopníků na poli online terénní práce s dětmi a mládeží, která je trendem v oboru posledních dvou až tří let. Klientům poskytuje poradenství na internetu, nejčastěji na jimi oblíbených sociálních sítích. Spolu s dalšími odborníky z celé republiky je zapojena v inovativním projektu Streetwork online, jehož součástí je interaktivní portál pro mladé lidi s názvem jdidoklubu.cz.

„Ocenění beru jako zpětnou vazbu od kolegů z oboru, kteří tím říkají, že směr, kterým jdu, je správný. Zároveň ale vnímám, že do mě byla vložena důvěra, a tak musím makat, abych si ji zasloužila. Bez týmu bych ale žádnou osobností roku nebyla, úspěch je zásluhou všech z Ratolesti Brno a dalších lidí, kteří mě v práci podporují,“ dodala Lenka Čuprová.
Jana Běhalová, tel: 420 774 682 776