Lenka Kuřátková "> Český západ prezentuje kvalitní práci romských žen - Ekolist.cz

Český západ: Český západ prezentuje kvalitní práci romských žen

21. listopadu 2006 | Český západ
Autor: Lenka Kuřátková
Pokud jste se rozhodli navštívit letošní adventní trhy na nově zrekonstruovaném Statku Bernard v Královském Poříčí, máte příležitost zastavit se u stánku občanského sdružení Český západ a prohlédnout si nabízené zboží. Je totiž něčím pozoruhodné. Zajímá vás čím?

Všechny výrobky vycházejí z rukou romských žen z malé vesničky Dobrá Voda u Toužimi, které se za kvalitu nabízeného zboží nemusí v žádném případě stydět. Prodávající ve stánku vám ochotně ukážou ručně tkané bavlněné koberce, které už od roku 2003 zhotovuje paní Božena Berkyová z Bezděkova. Letos v říjnu ji dokonce navštívili pracovníci Muzea romské kultury z Brna, aby si tkaní koberce, tradiční romské řemeslo, natočili.

Mezi další nabízené výrobky patří tašky s potiskem, ubrusy, prostírání, kapsáře a tuniky. Dvě romské ženy, které je zhotovují, mají pro tuto práci rekvalifikační kurz. Sady náušnic a náhrdelníků by mohly potěšit ženy a dívky. Tato korálková krása se rodí v rukách mladé romské maminky Jany. Jak šperky dělat se naučila na tvořivé dílně v Českém západě natolik dobře, že sama vedla tvořivou dílnu pro romské dívky z Dobré Vody.

„Občanské sdružení Český západ vytváří pracovní příležitosti pro romské dobrovodské obyvatele, v tomto roce zaměstnáváme devět Romů. Jde nám o to podpořit naše klienty v objevování vlastních zdrojů a v jejich dalším rozvoji.“ Řekla Jana Kosová, výkonná ředitelka Českého západu. To, že je možné nejenom Romy zaměstnávat, ale i získávat od nich kvalitně odvedenou práci, potvrzuje pětiletá zkušenost občanského sdružení Český západ.