Mgr. Petr Prinz "> Charita Olomouc slavila 20 let výroční konferencí o hodnotách ve své práci - Ekolist.cz

Charita Olomouc: Charita Olomouc slavila 20 let výroční konferencí o hodnotách ve své práci

22. listopadu 2012 | Charita Olomouc
Autor: Mgr. Petr Prinz, tel: +420 739 054 463
"Křesťanské hodnoty v sociální práci Charity". To byl název konference, která se ve čtvrtek 22. listopadu 2012 stala součástí oslav 20 let fungování Charity Olomouc po roce 1989 a již 90 let od počátků poskytování charitativních a charitních služeb ve městě Olomouci. V olomouckém arcibiskupském paláci se při této příležitosti sešly více než dvě stovky účastníků.

V dopoledním bloku celodenního programu vystoupil Mons. Josef Šich, emeritní prezident Arcidiecézní charity Olomouc, Jakub Doležel z Cyrilometodějské teologické fakulty olomoucké univerzity či Katarína Rašlová z Bratislavské arcidiecézné charity. Svůj příspěvek na téma: "Jaká by Charita měla v budoucnu být?" přednesl i olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, který nad akcí rovněž převzal záštitu.

Na konferenci zazněly příspěvky směřující k rekapitulaci minulosti, věnující se charakteristice současného stavu a bylo i dost příležitostí pojmenovat vize rozvoje služeb potřebným v budoucnu. Zaměření na křesťanské hodnoty vhodně posloužilo k revidování základů, na nichž Charita stojí a má stát. Mnohými příspěvky se prolínala témata konfrontace podmínek pro práci Charit v minulosti a současnosti či úlohy Charity v místě jejího působení, v obcích či ve farnostech.

Vystupující také mj. zdůrazňovali příklad Charity jako projevu křesťanské pomoci bližnímu, který oceňuje i dnešní společnost, která není mnohdy církvi příliš nakloněna. "Charita má dobré jméno i mezi nevěřícími," poznamenal k tomu doslova arcibiskup Graubner. Ocenění se dočkala také práce dobrovolníků v Charitách; přítomní se zároveň shodli na tom, že jejich role se v rámci charitních struktur bude zvětšovat.

Důležitým bodem čtvrtečního setkání se stala také odpolední panelová diskuse nad aktuálními výzvami i problémy Charity a otázkou míry přítomnosti křesťanských hodnot v její činnosti. V panelu zasedli, kromě již zmíněného arcibiskupa Graubnera, ředitel Charity ČR Oldřich Haičman a paní Zuzana Havrdová z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová ke čtvrteční akci dodala: "Konferenci považuji za velkou příležitost pro Charitu. V každodenní činnosti musíme vyznávané hodnoty realizovat, ale prostor o nich diskutovat moc často nemáme. O to více si vážím účasti našeho zřizovatele, pana arcibiskupa Graubnera, na tomto setkání. Rovněž nás velmi potěšil zájem o tuto konferenci mezi kolegy z Charit v různých koutech republiky, ale i dalších organizací."

Součástí celodenního programu konference se stalo i představení nové publikace "Charita v Olomouci 1922-2012", která je dalším příspěvkem k oslavám 20 let existence Charity Olomouc a devadesátiletého výročí prvních zmínek o charitní činnosti na území olomoucké arcidiecéze i samotné Olomouce. Nejspíše úplně poprvé se komplexněji souhrnně věnuje rekapitulaci činnosti Charity v podstatě na celém území olomoucké arcidiecéze; se zvláštním zřetelem k situaci ve městě Olomouci.

Konference se konala ve spolupráci s Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a CARITAS-Vyšší odbornou školou sociální Olomouc.
Mgr. Petr Prinz, tel: 420 739 054 463